Nova vest
Košarka

Sreda, 20.02.2008.

06:44

Kid konačno stigao u Dalas

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Džejson Kid se konačno vratio u Dalas Meverikse. Posle dvonedeljne sage dostojne španskih serija Kidov trejd u klub koji ga je pre 14 godina uveo u ligu konačno je dobio zeleno svetlo NBA, oba kluba i svih osam učesnika. Uz Kida iz Nju Džersija se u Teksas sele Entuan Rajt i Malik Alen, dok umesto njih dres Netsa oblače Devin Heris, Moris Eger, Trenton Hasel i DeSagana Diop.

U bizarnom raspletu u Netse formalno ide i penzioner Kit Van Horn, koji ne igra već godinu dana, ali mu po pravilima lige još teče ugovor, zatim prava izbora igrača u prvom krugu drafta 2008. i 2010. godine, kao i tri milona dolara.

Pre nedelju dana izgledalo je da je posao završen, s tim što su tada umesto Van Horna i Hasela na spisku novih Netsa bili Divin Džordž i Džeri Stekhaus. Međutim, tada se Džordž pozvao na klauzulu u svom ugovoru, koja ga štiti od trejda, dok je Stekhausov jezik bio brži od pameti.

Ideja sa njegovim transferom bila je da mu Netsi odmah otplate ugovor i otpuste ga, a da on za 30 dana (po pravilima lige toliko ne sme da igra posle otpuštanja) ponovo dođe među Mevse. Problem je samo u tome što je on to rekao novinarima, pa je iz lige stiglo oštro upozorenje klubovima.

U novoj verziji razmene detalj sa Van Hornom je još bizarniji, pošto će se on samo pojaviti u Nju Džersiju, ali neće igrati košarku, baš kao ni prethodnih 20 meseci. Ipak, po pravilima NBA ugovori igrača zauzimaju prostor u seleri kepu i posle otpuštanja ili prekida karijere, sve do datuma prvobitnog isteka, pa je ovog puta i taj košarkaš poslužio za raskusuravanje.

Kid je dugo tražio trejd iz Netsa, jer nije video perspektivu u daljem igranju za tim koji nema šampionske ambicije. Dalas mu je ponudio upravo to – to je ekipa koja je trenutno treća na Zapadu, a sastav kojim raspolažu je zaista vrhunski. Mevsi će imati veliku korist od Kidovog dolaska, jer pate zbog nedostatka vrhunskog plejmejkera još od kada je ekipu u leto 2004. napustio Stiv Neš.

Uticaj Rajta i Alena na Mevse ne bi trebalo da bude značajan. Loše strane su gubitak Herisa na dugoročnom planu, kao i odlazak Hasela (što i nije bio prvobitni plan), ali taj gubitak nije dramatičan, jer se radi o jednodimenzionalnom igraču (odličan u odbrani, gotovo da ne postoji u napadu).

Netsi su dobili sve što su želeli za svog najkompletnijeg igrača. U tim je stigao odlični mladi igrač Devin Heris, koji će preuzeti Kidovo mesto, sa njih su stigla i dva igrača čiji ugovori ističu ovog leta (Diop, Hasel), što će u seleri kepu ostaviti dovoljno mesta da se obave neophodni poslovi, a prvi na spisku je potpisivanje novog ugovora sa Nenadom Krstićem.

Netsi dobijaju i dva pika iz prvog kruga drafta, ali poznajući kvalitete Dalasa, biće to igrači smešteni ispod 25. pozicije. Dosta mesta u budžetu mogao bi da ostavi i trejd Vinsa Kartera, koji je jedna od omiljenih tema medija već mesecima, ali pitanje je ko bi uzeo veterana (10 sezona u NBA), čija je forma u nesumnjivom padu (nije odabran za All Star utakmicu prvi put u karijeri, posle osam uzastopnih učešća), i koji je letos potpisao četvorogodišnji ugovor za 61,8 miliona dolara.

U svakom slučaju, rasplet je izvestan - Mevsi su još konkurentniji u borbi za titulu ove godine (a i sledećih nekoliko), Netsi su konačno počeli veliku rekonstrukciju.

Na donjoj slici vidite grafički prikaz cele razmene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve