Nova vest
Košarka

Sreda, 22.06.2005.

01:20

NBA i sindikat postigli dogovor

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Uprava NBA lige i sindikat košarkaša postigli su u utorak u Njujorku okvirni dogovor o najvažnijim pitanjima vezanim za novi kolektivni ugovor. Šestogodišnji ugovor sprečiće drugi lokaut u poslednjih osam sezona.

Vest o postignutom sporazumu preneli su u San Antoniju komesar lige Dejvid Stern i direktor sindikata Bili Hanter, koji su u Teksas doleteli pravo sa pregovora na šesti meč finalne serije ovogodišnjeg šampionata.

Najvažnije je da smo sprećili novu obustavu rada. Sporazum omogućuje bolje i čvršće odnose između klubova i igrača, a to je najvažnije za nas”, rekao je Stern.

Bilo je vreme da se pomerimo sa ivice provalije. Morali smo da probamo da postignemo dogovor”, dodao je Hanter.

Da nije sklopljen dogovor, lokaut bi počeo već prvog jula. Zato je nova runda pregovora počela u petak, kada je urađen najveći deo posla tokom 12-časovne rasprave. Preostali detalji dogovoreni su u utorak.

Sporazum će biti napisan tokom sledećih dana, a zbog vremena koje je za to neophodno, rok za potpisivanje slobodnih igrača pomeren je sa 14. na 22. jul.

Jedna od najvažnijih odredbi novog sporazuma je pomeranje starosne granice za ulazak u NBA sa 18 na 19 godina, što predstavlja kompromis između starih propisa i zahteva da granica bude još za godinu viša. Rukiji izabrani u prvom krugu ubuduće neće imati tri, već samo dve garantovane godine ugovora.

Što se tiče finansijskih pitanja, svi detalji vezani za seleri kep (ograničenje plata) zadržani su, a vlasnici su povukli predlog da se, pored regularne takse (1 dolar za svaki dolar preko limita) uvede specijalna dodatna taksa za timove sa najvećim zbirom plata.

Seleri kep je podignut sa 48,04 na 51 posto ukupnih klupskih prihoda, a igračima je garantovano najmanje 57 procenata od svih prihoda.

Nasuprot tome maksimalni ugovor skraćen je sa sedam na šest godina, a maksimalno povećanje plate u dugotrajnim ugovorima spušteno sa 12 i po na 10 i po posto.

Roster NBA ligaša biće produžen sa 12 na 14 igrača, a timovi će imati pravo na arbitražu za svaku kaznu dužu od 12 utakmica, izrečenu za prekršaj na terenu.

Ugovor treba da bude ratifikovan u Upravi lige, kao i na godišnjem sastanku Sindikata NBA igrača, koji će sledeće nedelje biti održan u Las Vegasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve