Nova vest
Košarka

Četvrtak, 19.12.2002.

00:12

Prvi Afroamerikanac vlasnik jednog NBA tima !

Izvor: B92, ESPN

Autor:B92, ESPN

Default images

Nema mnogo ljudi koji su izašli na crtu Lariju Birdu i pobedili. Ipak, to je uspelo Robertu Džonsonu, vlasniku BET televizije i milijarderu ( na listi Forbsa na 149.mestu) sa budjelarom vrednim 1.3 milijardi dolara.

Američki sport i NBA liga imaju od srede prvog crnca ( Afroamerikanca) kao vlasnika jednog profesionalnog tima.  Kako prenose ESPN, grupacija koju predvodi Džonson dobila je pravo da vrati Šarlot na NBA mapu u franšizi koja će biti obavljena do 2004.godine.

Podsetimo, drugu grupu u kojoj se nalazio i Lari Bird predvodio je bostonski milijarder Stiv Belkin.

Celokupna operacija uvodjenja tima iz Severne Karoline ( ponovo) u NBA procenjuje se na oko 300 miliona dolara, a nova ekipa ( što je bio jedan od uslova glavešina lige) zaigraće u novoj dvorani vrednoj 260 miliona dolara 2005.godine.

Naravno odluka borda guvernera lige ( u kome se nalazi po jedan predstavnik iz svakog tima – 29) izazvala je veliko razočarenje kod žive legende lige Larija Birda:

Slomljen sam. Teško mi je da poverujem da mi se san o stvaranju šampionskog tima neće ostvariti. Propuštam jedan od najvećih izazova u mom životu»  izjavio je ovaj član kuće slavnih nakon odluke borda.

Dolazak Džonsona i novog tima, mogao bi da "povuče" i Majkla Džordana nazad u saveznu državu u kojoj je rodjen i u kojoj je igrao koledž basket. Poznato je da su Džonson ( koji se obogatio 2000.kada je Viacom kupio njegovu TV za 2.3 milijarde) i Džordan dobri prijatelji ( Džonson živi u Vašingtonu), što ponovo podgreva maštu mnogih da Džordan po završetku igračke karijere, možda i neće otkupiti nazad svoje deonice u Vizardsima, već će se okrenuti novom izazovu u svom dvorištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve