Denver odugovlači oko Jokićevog "max" ugovora

NBA franšiza Denver Nagetsi produžili su rok za odluku o novom ugovoru Nikole Jokića.

PTIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

* Nikola Jokić = 146.000.000 $

* Nikola Jokić – Denver ga je čekao pola veka

Nedelja, odnosno 24. jun, bila je je poslednji dan u kojem su Nagetsi mogli da odbiju opciju da i naredne godine Jokiću plaćaju dva miliona, i da ga učine ograničeno slobodnim igračem.

To bi značilo da bi Nikola ovog leta mogao da potpiše petogodišnji ugovor vredan 146 miliona dolara, kao i da bi Nagetsi mogli da izjednače bilo koju ponudu za srpskog igrača i da ga time zadrže u Koloradu.

Međutim, Denver nije ništa još odlučio i produžili su rok do 29. juna. Sada svakog narednog dana, pa i danas, možemo očekivati šta će franšiza uraditi.

Ukoliko se odluče da Jokića ne učine slobodnim agentom, to znači da će uštedeti u sezoni 2018/2019, ali će isto tako Nikola narednog leta moći da potpiše ugovor sa bilo kojom ekipom, pošto će postati neograničeno slobodan agent.

Denver sigurno da ne želi taj rizik, ali pre nego što ponude novi ugovor našem igraču potrebno je da 'očiste' seleri kep jer sa Jokićevim novim ugovor ulaze u nedozvoljeni porez na luksuz, što znači da će plaćati velike penale.

Naime, ako Denver da Jokuću 25 miliona godišnje, vrednost njihovih ugovora biće 131 miliona dolara. Za narednu sezonu 'seleri kep' je 101 miliona, a dozvoljeni porez na luksuz 122 miliona – to znači da bi Denver za 9.000.000 prešao granicu i tu svotu novca platili bi tri puta više zbog penala.

Zato Denver mora da se reši ugovora Keneta Farida (13,7 miliona), ali možda i još nekog drugog igrača, pošto u planu imaju i novi ugovor za Vila Bartona.

Dosta je komplikacija oko 'seleri kepa' kod Denvera, međutim to ne bi trebalo da utiče na konačan ishod Jokićevog slučaja. 'Transfer rok' u NBA kreće 1. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 33 sledeca idi na stranu