Ponedeljak, 17.06.2002.

09:55

Zrenjanin: Madjari traze vise skola na maternjem jeziku

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Madjari iz srednjeg i juznog Banata nezadovoljni su odlukom Ministarstva prosvete da deca madjarske nacionalnosti mogu na maternjem jeziku da se skoluju samo u jednoj srednjoj skoli u Zrenjaninu. U pitanju je poljoprivredna skola za koju, prema recima njhovih prestavnika, ne postoji interesovanje. Zbog toga je Savet roditelja uputio zahtev ministru Gasi Knezevicu da skolovanje na Madjarskom jeziku bude omoguceno u jos tri zrenjaninske srednje skole, izjavila je predstavnica tog Saveta Jolanka Kovac: "Trazimo da ovde u Zrenjaninu, u Ekonomskoj skoli otvore ekonomski smer na Madjarskom jeziku, da u istoj skoli otvore trogodisnju trgovacku skolu i u elektrotehnickoj skoli Nikola Tesla da otvore trogodisnju skolu na Madjarskom jeziku. Za ove struke na osnovu ankete koja je uradjena u decembru imamo dovoljno zainteresovanih djaka", kaze Kovac.

Funkcioner Skupstine opstine Zrenjanin Ferenc Balanji rekao je da ce, ukoliko zahtev roditelja ne bude ispunjen, u pitanju biti diskriminacija banatskih Madjara: "Nedostatak mogucnosti skolovanja pripadnika narodnosti jeste jedan vid diskiriminacije. To je prvi korak ka asimilaciji"Vojvodjanski Madjari kazu da su se problemima sa obrazovanjem na maternjem jeziku u srednjem Banatu suocili jos pocetkom devedesetih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli: