Nova vest
Sportovi na vodi

Subota, 04.08.2018.

13:39

Vasiću i Beđiku izmakla medalja, Marjanović u finalu EP

Srpski dvojac Miloš Vasić, Nenad Beđik zauzeo četvrto mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Glazgovu.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Vasiću i Beđiku izmakla medalja, Marjanović u finalu EP
Foto: Veslèki savez Srbije

Marko Marjanović se plasirao u finale šampionata "Starog kontinenta" u skifu, koje je na programu u nedelju od 13:15h.

Dubl skul Igor Đerić i Aleksandar Beđik će nastupiti u B finalu, dok su četverac Miloš Stanojević, Aleksandar Filipović, Viktor Pivač, Martin Mačković bili 11, a ženski dvojac Nataša Zarić, Jovana Arsić deveti u ukupnom plasmanu.

Naš dvojac Vasić-Beđik je u finalu sa rezultatom 6:30,74 minuta zauzeo četvrto mesto i za nešto više od jedne sekunde ostao bez novog evropskog odličja, budući da su osvajači bronze, Rumuni Kosmiuc i Tudosa prošli kroz cilj s vremenom 6:29,39.

Novi evropski prvaci postala su braća Sinković iz Hrvatske (6:26,42), dok je vicešampionska titula pripala braći Onfrej iz Francuske (6:27,40).

Srpski dvojac je posle prvih 500 metara bio četvrti, iza posada Francuske, Rumunije i Hrvatske. Sa tim plasmanom ušao je i u drugu polovinu trke, kada je počeo rasplet. Francuzi i Hrvati su se u tim trenucima osamili u borbi za zlato, dok su naši momci sve vreme napadali čamac Rumunije, u okršaju za treće mesto.

Ipak, Kosmiuc i Tudosa se nisu dali. Održavali su minimalnu prednost, tako da su naši momci kroz cilj prošli kao četvrti.

"Čestitam na Milošu Vasiću i Nenadu Beđiku na izvanrednom nastupu u Glazovu. Izveslali su četiri odlične trke u svega tri dana i postigli sjajna vremena. Mogli su i do medalje ali ih je postolja definitivno koštala trka više u odnosu na osvajače medalja, pošto su veslali i u repesažu. U svakom slučaju na Evropskom šampionatu su pokazali bitan progres i veliki napredak i verujem da će su u najboljem izdanju ove godine pokazati na Svetskom prvenstvu za seniore u Plovdivu", istakao je trener Nebojša Ilić.

Marjanović je ostvario veliki uspeh plasmanom u finale u kojem će se u nedelju od 13:15h boriti za evropsko odličje.

Naš skifista je u prvoj grupi polufinala s vremenom 6:58,56 zauzeo treće mesto i tako, uz Litvanca Griskonisa (6:56,67) i Norvežanina Borča (6:57,26) obezbedio sebi mesto među najboljih šest čamaca u Evropi.

Daleko iza vodeće trojke kroz cilj su prošli čamci Francuske (7:03,82), Finske (7:09,73) i Azerbejdžana (7:27,68), a oni će u nedelju nastupiti u B finalu.

Marjanović je dobro startovao u svojoj trećoj trci u Glazgovu. Posle prvih 500 metara bio je na trećem mestu, iza čamaca Azerbejdžana i Litvanije, koji su najbolje povukli.

Narednih 500 metara naš skifista je iskoristio za prodor na drugo mesto, a u drugu “hiljadaraku” je ušao sa svega sekundom zaostatka za Litvancem Griskonisom.

Ubrzo zatim pao je na treće mesto budući da ga je pretekao Norvežanin Borč s kojim je do kraja vodio veliku bitku za drugo mesto.

Ipak, Marjanović je na kraju prošao kroz cilj kao treći i tako stigao do velikog finala, prvog u skifu na evropskim prvenstvima i prvog na najvećoj međunarodnoj sceni nakon prošlogodišnjeg Svetskog kupa u Beogradu gde je osvojio bronzu.

Iz druge grupe polufinala u A finale su se plasirali Švajcarac Roelsi (6:57,24), Rus Ribčev (6.57,96) i Poljak Vegricki Šimčuk (6:59,00), dok su u B finale otišli čamci Belorusije (7:00,03), Bugarske (7:02,60) i Švedske (7:09,50).

"Verovao sam da je Marko Marjanović ima kvalitet za finale, a plasmanom među šest najboljih skifista je dokazao svetsku klasu, postigao sjajan rezultat i ja mu čestitam na tome. U polufinalu je ispoštovao svaki dogovor, izveslavši sjajnu trku od početka do kraja. Sutra će u finalu biti sve otvoreno i nadam se da može da se umeša u borbu za postolje", kazao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve