Nova vest
Sportovi na vodi

Sreda, 03.05.2017.

11:00

U petak počinje Svetski veslački kup U Beogradu

Svetski veslački kup održaće se od petka do nedelje na Savskom jezeru u Beogradu uz učešće takmičara iz 26 zemalja.

Izvor: S.R.

Autor: S.R.

U petak počinje Svetski veslački kup U Beogradu
Marjanoviæ i Šljukiæ (Foto: Starsport)

Među njima će biti i osvajači olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, a Srbiju će predstavljati desetorica veslača.

Miloš Vasić i Nenad Beđik nastupiće u dvojcu bez kormilara, disicplini u kojoj sa velikim uspehom veslaju gotovo tri godine. Marko Marjanović, koji je u Riju bio u dubl skulu sa Andrijom Šljukićem, na Svetskom kupu u Beogradu veslaće u skifu.

Trener Nebojša Ilić rekao je da su Vasić, Beđik i Marjanović maksimalno spremni.

"Očekujem, pre svega, da naš reprezentativni dvojac bez kormilara i skif u prvom susretu sa konkurencijom svetskog kalibra izveslaju rezultate za koje su sposobni i da dokažu visok međunarodni standard. Oba čamca su u proteklom periodu postizala izuzetno dobre rezultate, kako na testovima tako i na njihovoj prvoj zvaničnoj ovogodišnjoj regati u Zagrebu, gde je Marjanović u finalu skifa za manje od dve sekunde izgubio od Martina Sinkovića, olimpijskog pobednika iz Rija u dubl skulu", rekao je Ilić u saopštenju Veslačkog saveza Srbije.

Reprezentativac Miloš Vasić kaže da će on i Beđik imati dodatni motiv pošto će nastupiti pred domaćom publikom, a da će takmičenje u Beogradu biti dobra provera za Evropsko prvenstvo u Račicama krajem maja, za šta će i tempirati formu.

"Dobro smo trenirali celu zimu što se videlo po rezultatima na treninzima i na prvoj regati u Hrvatskoj, a sada ćemo videti gde smo u odnosu na svetsku konkurenciju. Međutim, u takmičenje na Adi Ciganliji ulazimo bez rezultatskog opterećenja i doživljavamo ga kao svojevrsno zagrevanje za šampionat Evrope u Češkoj za tri nedelje. Konkurencija u Beogradu će biti po meri pošto će među 14 prijavljena čamca nastupiti pet-šest posada svetske klase", rekao je on.

Srpski reprezentativac Marko Marjanović nastupiće u skifu, disciplini u kojoj je prijavljeno najviše čamaca - 21.

"Nisam imao priliku da se u dosadašnjoj karijeri često takmičim u skifu, najspecifičnijoj disciplini u veslanju, u kojoj sam poslednji put na nekom velikom takmičenju nastupio pre čak osam godina. Međutim, ovu sezonu ću najverovatnije morati da izguram u ovom čamcu, što će biti sasvim novo iskustvo. U rezultatskom smislu nemam opterećenje, a u ovom trenutku plasmanom do osmog mesta bio bih prezadovoljan", naveo je Marjanović.

U konkurenciji 16 skifista za lake veslače na Svetskom kupu u Beogradu biće i Miloš Stanojević, koji je na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu 2015. godine osvojio bronzu, dok je prošle godine na Svetskom prvenstvu za seniore u Roterdamu bio šesti u finalu.

"Konkurencija u Beogradu će biti žestoka, jača nego na planetarnom šampionatu u prošle godine. Budući da je ukinut četverac bez kormilara za lake veslače, veliki broj kvalitetnih veslača iz ovog čamca je prešlo u skif. U Beogradu ću imati prvu zvaničnu trku ove sezone. Odlično sam trenirao, imao dobre rezultate na nekim test trkama u Francuskoj, ali ću tek posle kvalifikacija znati koji su mi dometi", rekao je 32-godišnji Stanojević.

Četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić u Beogradu će imati prvo iskustvo na međunarodnoj sceni.

"Osim Lucića, koji ima određeno međunarodno iskustvo, ali koji je, što se velikih takmičenja tiče imao dvogodišnju pauzu, seniorima B, Beđiku, Đeriću i Laziću, ovo će biti prvo veliko međunarodno senorsko takmičenje. Konkurencija će biti jaka. U četvercima će nastupiti mnogi učesnici olimpijskih igara, a po kvalitetu možda iskaču Britanci i Holanđani", rekao je trener teškog četverca Aleksandar Ivković.

Štroker srpskog teškog četverca je 19-godišnji Damjan Lazić, najmladji član srpskog tima u Beogradu, koji je prošle godine izveslao svoju poslednju junorsku sezonu i osvojio evropsku vicešampionsku titulu u četvercu sa kormilarom.

U dubl skulu za lake veslače takmičiće se se Petar Jovanović i Marko Jošić, kojima je to prva godina u staža u seniorima A.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve