Ilić: Sve posade na visini zadatka

Srpski veslači osvojili su četiri medalje na tek završenom Evropskom prvenstvu u Varezeu, a selektor Nebojša Ilić istakao je da je prezadovoljan učinkom.

JTIzvor: B92 Srbija, Italija, Evropa
Podeli

Iva Obradović se u Varezeu okitila srebrom, bronze su osvojili laki četverac, četverac bez kormilara i dvojac, dok je dubl skul, takođe, veslao u finalu, ali je u cilju bio peti.

Sve naše posade su bile na visini zadatka u Varezeu. Na nabolji način smo završili nastup na međunarodnoj sceni ove sezone, a četiri medalje su daleko više od onoga što smo očekivali pred odlazak u Italiju“, naglasio je Ilić.

Ilić je istakao da je uspeh na Evropskom prvenstvu kruna sezone i da svi veslači zaslužuju pohvale.

Svi reprezentativci su radili naporno ove sezone i ovo je kruna svega. Uspešno smo podmladili reprezentaciju. U prethodnom olimpijskom ciklusu smo u vatru ubacili mnogo juniora koji su se potpuno afirmisali i postali formirani veslači uz Nikolu Stojića i Gorana Jagara koju su to bili i 2008, kada smo ušli u novi olimpijski ciklus. Rezultati u prethodne četiri godine s vrhuncem koji je usledio u Varezeu najbolji su pokazatelj da je stasala jedna nova generacija veslača čijim ćemo se uspesima tek radovati u budućnosti. U novi olimpijski ciklus koji se završava Igrama u Riju 2016. ulazimo samouvereni i sa respektabilnom reprezentacijom pa je realno je da se tek očekuju veliki rezultati srpskog veslanja“, istakao je Ilić.

Ilić je rekao da je Srbija, pored sportskog, ostvarila i diplomatski uspeh, s obzirom da je dobila organizaciju Evropskog prvenstva 2014. godine. To će biti prvi Šampionat ’Starog kontinenta’ u našoj prestonici u veslanju posle 82 godine.

Najbolji rezultat u Varezeu ostvarila je Obradovićeva, koja je u finalu skifa bila druga.

Srebrnom medaljom u Varezeu Iva je pokazala da se potpuno vratila na pobednički kolosek iz kojeg je ispala posle šokantne trke olimpijskih kvalifikacija u Lucernu na kojoj je ostala bez vize za London. U Varezeu se najbolje videlo da je imala kvalitet se samo za plasma na Igre nego i za visok plasman na njima. U finalu je recimo ubedljivo bila bolja od skifašice Rusije, učesnice u Londonu. Na Evropskom prvenstvu je prebrodila krizu, potpuno se vratila u rezultatskom smislu, i s optimizmom možemo da očekujemo njene nastupe u narednom periodu“, ocenio je Ilić.

Seriju medalja otvorio je četverac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković i Goran Jagar, koji je bio treći, iza postava Grčke i Rumunije.

Među nama smo dugo pričali veče pre trke. Poslušali smo savete trenera i pokazali da imamo kvalitet da i dalje veslamo u ovom sastavu. U finišu trke smo imali šansu i da stignemo do zlata, ali svaka medalja na ovako velikim takmičenjima je sjajan uspeh“, istakao je Jagar.

Samo 15 minuta kasnije, bronzom su se u dvojcu okitili i Nikola Stojić i Nenad Beđik, koji su u cilju bili iza Holanđana i Španaca.

Holanđani su trenutno najbolji u Evropi. I dalje sam uveren da smo bolji od Španaca, koji su ovde osvojili srebro. Ali, u ovako teškom sportu svaka medalja je uspeh. Ostaviti iza sebe Poljake koji su bili uvereni da uzimaju medalju i posadu Velike Britanije, nije mala stvar. Čestitam i mom partneru Beđiku, koji je budućnost srpskog veslanja. Žao mi je što zbog moje povrede u Londonu nismo uspeli da se borimo za medalju na Olimpijskim igrama, a imamo kvalitet“, napomenuo je Stojić.

Treću bronzu u Varezeu Srbiji je doneo četverac bez kormilara za lake veslače, u kojem su se našli Nikola Selaković, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Miloš Tomić. Oni su zauzeli treće mesto, iza posada Italije i Velike Britanije.

Četverac bez kormilara za lake veslače je uspeo da odbrani bronzu sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Plovdivu i time načinio ogroman rezultat pogotovo ako se zna da je u sastavu ove posade bio Niklola Selaković, ubedljivo najmlađi učesnik šampionata u Varezeu koji još nije napunio 17 godina. Nastup ovog čamca u Varezeu svi u reprezentaciji su doživeli jako emotivno jer je u njemu lane veslao Nemanja Nešić čiji se život tragično ugasio početkom juna. Ceo srpski veslački sport je i dan danas u šoku zbog tog tragičnog događaja. Trka i bronza lakog četverca je samo probudila sećanje na tog sjajnog mladića koji je znatno doprineo da ova posada i danas u Varezeu bude to što jeste“, naglasio je Ilić.

Dubl skul u sastavu Marko Marjanović i Aleksandar Filipović je samim plasmanom u finale napravio podvig, a na kraju je bio drugi iza Hrvata, Italijana, Norvežana i Litvanaca.

Dubl skul je samim plasmanom u finale ostvario uspeh ravan osvajanju medalje. Imao je žestoku konkurenciju, gotovo svih posada koje su nastupile i u Londonu, između ostalih i Italijana, drugih na Igrama i Litvanaca petih u finalu Londona. U takvoj situaciji je dokazao veliku vrednost, pogotovo ako se zna da je Aleksandar Filipović izuzetno mlad. Sve u svemu iako nisu osvojili medalju Marjanović i Filipović su u Varezeu pokazali i dokazali da ovaj čamac ima ogroman potencijal“, zaključio je Ilić.

Veslanje