Nova vest
Sportovi na vodi

Utorak, 28.07.2020.

13:16

"Luda" priča Hrvata: Od rata, svetskog rekorda, do prašuma i života bez struje

Zanimljiva priča dolazi nam iz Hrvatske kako se postaje šampion sa potpunog dna i bez velikih finansijskih ulaganja.

Izvor: MS

Autor: MS

Photo by Al Bello/Getty Images

Takav je primer hrvatskog plivača Duja Draganje, bivšeg svetskog rekordera i olimpijskog vicešampiona.

Draganja je rođen u Splitu 1983. godine i kao mali, kako je rekao, osetio je rat u bivšoj Jugoslaviji.

"Počeo sam plivati sa šest godina u ratno vreme i nije bilo lako. Vojna baza bila je blizu. Bilo je dosta svega, pucalo se, pucala su stakla bazena, a nismo mogli da plivamo zimi jer je bilo hladno", rekao je Draganja, a prenosi "24sata.hr".

Odmah je pokazao zavidne rezultate u juniorskim danima i otišao na studije u Kaliforniju, gde je nastavio sa plivanjem.

A onda je 2004. godine na Olimpijskim igrama osvojio srebrnu medalju i prvu medalju za Hrvatsku sa najvećeg takmičenja u istoriji. Zlato mu je izmaklo za stotinku.

Po uspehu, odmah je dobio bogate ponude da Bahreina i Katara da pliva pod njihovom zastavom, uz ponudu da se odrekne hrvatskog državljanstva i čak vere.

Nije pristao na te uslove, ali je ipak dobio pasoš Katara.

"Vreme mi je reklo da nisam srećan i ,hvala Bogu, imam vremena i prilike da promenim. Na svojoj sam koži osetio kako novac ne garantuje sreću, ma koliko to glupo zvuči. Bio sam vrlo nesrećan", rekao je Draganja i odbio milion dolara da pliva za Katar jedan olimpijski ciklus.

Kasnije je Hrvatskoj doneo evropsko srebro na 50 metara u Budimpešti, a onda i zlato na Svetskom prvenstvo u malim bazenima u istoj disciplini, uz svetski rekord.

Osvojio je još srebro u malim bazenima na EP u Istanbulu na 50 metara slobodno, kao i zlato na 100 metara mešovitom, uz još jedno srebro u štafeti 4x50m slobodno.

Iznenada je završio karijeru 2010. godine kako bi ispunio dečački san i putovao po svetu.

Bio je u prašumama Nikaragve, posetio je filipinske plaže, a izgradio je i kuću u Lici bez bez interneta i struje usred divljine zbog želje za samoizolacijom.

Na kraju je uvršten u Kuću slavnih univerziteta Berkli, koji je pohađao...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d