Nova vest
Sportovi na vodi

Četvrtak, 16.08.2018.

14:25

Deset godina od čuvene trke i kontroverze – Čavić ili Felps?

Na današnji dan pre tačno deset godina Milorad Čavić i Majkl Felps su isplivali trku posle koja je duga posle ostavljala razne kontroverze u vezi sa pobednikom.

Izvor: B92

Autor:B92

Deset godina od čuvene trke i kontroverze – Čavić ili Felps?
Getty images

Njih dvojica su plivali delfin stilom na 100 metara u finalu Olimpijskih igara u Pekingu.

Posle prvih pedeset metara delovalo je kao da će Čavić "oduvati" Felpsa. Amerikanac je potom počeo da sustiže našeg plivača i golom oku je na kraju bilo vrlo teško da odredi pobednika.

Pregledanjem snimka činilo se da je jasan pobednik Čavić. Ispostavilo se da "Omega" tehnologija nije tako "mislila" pa je zlato pripalo Felpsu.

Čavić deset godina kasnije kaže kako je ponosan na činjenicu što ga zbog te velike bitke sa Felpsom pamte i danas.

"Tačno deset godina je prošlo otkako se ovo dogodilo. Stiv Prefontejn je rekao jednom 'trka je kao umetnost koju ljudi gledaju i na koje ona ostavlja utisak na sve moguće načine koje razumeju'. Volim da mislim kako je ceo plivački svet (i šire) bar u jednom kratkom trenutku osetio svaku emociju koju je mogao. Svi težimo tome da budemo priznati, poštovani i upamćeni od naslednika - i ja sam ponosan što se sećam svoje bitke na ovaj dan 2008. godine", napisao je Čavić na Instagramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve