Nova vest
Sportovi na vodi

Nedelja, 22.07.2007.

19:42

Zlato za Lenđera!

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Najveća nada srpskog plivanja Ivan Lenđer novi je juniorski šampion Evrope na 100 metara delfin. Lenđer, koji je u istoj disciplini i svetski juniorski šampion, u finalu 34. Evropskog prvenstva u Antverpenu pobedio je uz državni rekord – 53,21. Čaba Silađi je na 100 metara prsno osvojio četvrto mesto, oborivši nacionalni juniorski rekord. Silađi je za više od sekunde nadmašio B olimpijsku normu za Peking. Srbija je šampionat završila sa tri medalje, pošto su Lenđer na 50m delfin i Silađi na 50m prsno osvojili srebra.

Lenđer je u finalu delfina nadmašio Belorusa Juhena Lazuku (53,90) i Austrijanca Dinka Jukića (53,97).

Silađi je je u finalu stigao do cilja za sekundu boljim ostvarenjem od polufinalnog (1:02,63), a kasnio je 12 stotinki za bronzanim Litvancem Đurdisom Titenisom.

Zlato je osvojio, očekivano, Mađar Danijel Đurta (1:01,70), a srebro Italijan Edvardo Đorđeti (1:02,32) .

U finalu je muška štafeta 4x100 mešovito, Ivan Kopas, Čaba Silađi, Ivan Lenđer i Boris Stojanović ostvarila plasman na sedmo mesto (3:46) uz nov apsolutni državni rekord, dve sekunde slabijim vremenom od pobedničkog tima Belorusije.

Rekordom i četvrtim mestom u finalu, 17-gošdinji Čaba Silađi plivao je bolje od B-olimpijske norme (1:03,72) .

Na Svetskom prvenstvu u Melburnu je B-olimpijsku normu za Peking ispunio i trofejni as Mladen Tepavčević (1:02,80).

"Na Olimpijske igre, ako su dva plivača ispunila B-olimpijsku normu u istoj disciplini, po pravilima MOK ide takmičar sa boljim rezultatom", objasnio je Dušan Dimitrijević, predsednik Plivačkog saveza Srbije.

Podsetimo, Ivan Lenđer je u subotu plivao bolje od B olimpijske norme (54,71) na 100 delfin. Učenik Dejana Pejinovića polufinalnim rezultatom 53,30 vizu za Peking nije obezbedio. Naime, najtrofejniji srpski plivač, Milorad Čavić je državnim rekordom 51,70 ispunio u svetskom finalu u Melburnu A-kriterijum.

Po pravilima MOK, iz jedne zemlje na OI u istoj disciplini mogu da plivaju dva i više aktera samo ako imaju A norme.

Srpska ekspedicija sa tri evropske juniorske medalje u Srbiju stiže u ponedeljak oko 15.15.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve