Nova vest
Sportovi na vodi

Sreda, 18.03.2020.

20:39

Suspendovana sva kajak i kanu takmičenja

Međunarodna kajakaška federacija (ICF) odlučila je da suspenduje sva kajakaška i kanu takmičenja do 31. maja zbog pandemije korona virusa.

Izvor: B92

Autor:B92

Suspendovana sva kajak i kanu takmičenja
EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

ICF je ovakvu odluku doneo posle konsultacija sa Medjunarodni olimpijskim komitetom, kao i sa organizatorima takmičenja pod patronatom ICF.

"MOK je ponovio tokom telekonferencije u utorak svoju posvećenost za održavanje ovogodišnjih Olimpijskih igara, ali je izrazio podršku sportovima poput kajaka i kanua koji tek moraju da popune olimpijske kvote", navodi se u saopštenju, prenosi Kajakaški savez Srbije. Situacija je, kako se dodaje, i dalje neizvesna, a nekoliko ključnih takmičenja već je otkazano ili odloženo.

ICF i organizatori takmičenja su otkazali sve kontinentalne kvalifikacije u sprintu i slalomu.

"Takmičenja za svetske olimpijske dokvalifikacije u kajaku i parakajaku sprint planirane za Duisburg u Nemačkoj neće moći da se održe od 21. do 24. maja. Medjutim, organizatori i ICF razmatraju mogućnost za organizovanje tih kvalifikacija krajem juna. Odluka u vezi s tim biće doneta krajem aprila, ali ICF će biti vodjen sposobnođću svih sportista da učestvuju u takmičenjima", navodi se u saopštenju.

Pošto pod trenutnim medjunarodnim ograničenjima putovanja, mnogi sportisti nisu u mogućnosti da prelaze granice, ICF će upotrebiti svetsku rang-listu za raspodelu kvota za kanu slalom. Kako se dodaje, trenutno se razgovara s MOK-om o korišćenju medjunarodnih rezultata da bi se utvrdilo kojim zemljama bi bile dodeljene preostale kvote u sprintu za Tokio 2020. Ta odluka će biti donesena početkom aprila.

"Ako takmičenje u Duisburgu ne bude moglo da se organizuje, rezultati sa Svetskog prvenstva u parakajaku iz 2019. biće korišćeni za utvrdjivanje konačne raspodele paraolimpijskih kvota. U vezi s ovim predstoje razgovori sa Medjunarodnim paraolimpijskim komitetom", navodi se u saopštenju.

MOK je, kako se dodaje, izrazio potpuno uverenje da će Olimpijske igre biti organizovane na vreme, a "ICF naporno radi na tome da obezbedi da bude u stanju da popuni sve raspoložive pozicije kvota na najpravedniji i najprikladniji način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve