Nova vest
Sportovi na vodi

Četvrtak, 14.07.2011.

18:57

Najveći uspeh našeg jedrenja

Srpski jedriličar Luka Tošić osvojio je zlatnu medalju na Otvorenom prvenstvu Evrope u jedrenju za juniore u Vorkumu (Holandija).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ovo je do sada nezabeležen uspeh srpskog jedrenja. Naime, niko nikada iz Srbije nije ušao ni u prvu četvrtinu na prvenstvima Evrope i sveta u bilo kojoj starosnoj kategoriji.

On je u kategoriji do 16 godina ostavio iza sebe čak 102 takmičara iz 29 zemalja. Pored ovog uspeha, 14-godišnji Tošić je osvojio i 13. mesto u apsolutnoj konkurenciji 280 jedriličara juniora uzrasta do 18 godina.

Tošić je ovaj istorijski uspeh najavio prošle godine osvojivši zlatnu medalju u Keniji na Otvorenom prvenstvu Afrike, a od početka ove sezone njegovi plasmani na međunarodnim regatama bili su u stalnom usponu.

Tošićev trener, Tamaš Eseš iz Mađarske, i sam je bio iznenađen brzinom i taktičkom zrelošću ovog četrnaestogodišnjaka koji je iza sebe ostavio jedriličare iz zemalja kojima po tradiciji "pripadaju" mesta na pobedničkom postolju (Velika Britanija, Amerika, Nemačka, Danska, Holandija, Hrvatska...).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve