Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.06.2006.

22:01

Jedinstveni Šekularac

Postoji mnogo razloga zbog čega žalim što se nisam rodio sredinom prošlog veka. Jedan od njih zove se Dragoslav Šekularac. Šekija sam poslednji put sreo ovog proleća. Smejao sam se do suza njegovim pričama, shvatanju života i fudbala. Kažu da je takav bio ceo život.

Izvor: Zoran Panjković

Autor:Zoran Panjković

Default images

Odbacili su ga kao netalentovanog za stoni tenis, primili su ga u fudbalsku Zvezdinu sekciju, mada su zbog konstitucije mnogi smatrali da nikada od njega neće biti veliki igrač.

Već kao klinac je izjavio da su od njega samo bolji Puškaš i Di Stefano. Šeki je bio mangup, pre svega na terenu. Prilikom debija na splitskoj „Plinari“ i Zvezdine pobede od 3:0, znao je da se okači o ogradu, okrene se ka saigračima (a leđima splitskoj publici) i kaže:“I vi ste od ovih pacera gubili godinama“. Sa prijateljima iz Partizana se zagrevao pred „večite derbije“ i redovno ih provocirao sa „Hoće li biti i danas ringišpila“. Jednom je na Zvezdinim pripremama u Surdulici ponizio lokalnog predsednika opštine, koji je želeo da zaigra protiv njega, proturivši mu loptu kroz noge.

Umeo je da priča o tome kako „nisi bio beogradski frajer 60-tih godina“, ako nisi „furao“ sa najboljim gradskim cicama, Gordanom Baragom, Oljom Ivanjicki, Bebom Lončar... O njemu su snimili film „Šeki snima, pazi se“, a snimio je i ploču „Šeki tvist“. Kaže da nikada „belu banku“ od toga nije dobio.

Na Mundijalu 1962. godine, dobio je ocenu 11 od lokalnih medija za nastup protiv Urugvaja. Izabran je i u prvih 11 šampionata. Kada su Tito i Aljende pravili kompromis, gde će igrati Čile, a gde „plavi“ u polufinalu i nakon što im je odluku saopštio lokalni partijac, član stručnog štaba, cinično je uskliknuo: „Sve će to narod pozlatiti, što bi rekao Nušić u „Travijati““. „Tako je druže Šekularac“, odgovorio mu je važno i „s razumevanjem“, partijac.

Mnogi sz tvrdili kako ga Tito nije pustio u Juventus, kako bi ostao u zemlji i „zabavljao radničku klasu“, ali Šeki ima svoju verziju. „Bili su ljubomorni, jer ih je Anjeli mesecima odbijao kada su hteli da mu prodaju „Zastavu“, a odmah je došao kada je trebalo mene da gleda“.

Karijeru mu je prekinuo sudija Tumbas, koji ga je kako kaže isprovocirao, pa je morao fizički da se obračuna sa njim. Usledila je suspenzija i vojska, nakon čega Šeki više nije bio onaj stari. Sa Milošem Milutinovićem odigrao je oproštajnu sezonu u OFK Beogradu. Novčanicom od 50 dinara obrisao je cipele, kako bi svom prijatelji Vladici Popoviću, objasnio da novac nije za čuvanje.

Šeki je sada beogradski penzioner, ima kafić u centru grada i šarm kakav se retko sreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve