Samizdat: Moja pravila igre

Western Union
 

26. jun 2006. | 22:01

Postoji mnogo razloga zbog čega žalim što se nisam rodio sredinom prošlog veka. Jedan od njih zove se Dragoslav Šekularac. Šekija sam poslednji put sreo ovog proleća. Smejao sam se do suza njegovim pričama, shvatanju života i fudbala. Kažu da je takav bio ceo život.

Odbacili su ga kao netalentovanog za stoni tenis, primili su ga u fudbalsku Zvezdinu sekciju, mada su zbog konstitucije mnogi smatrali da nikada od njega neće biti veliki igrač.

Već kao klinac je izjavio da su od njega samo bolji Puškaš i Di Stefano. Šeki je bio mangup, pre svega na terenu. Prilikom debija na splitskoj „Plinari“ i Zvezdine pobede od 3:0, znao je da se okači o ogradu, okrene se ka saigračima (a leđima splitskoj publici) i kaže:“I vi ste od ovih pacera gubili godinama“. Sa prijateljima iz Partizana se zagrevao pred „večite derbije“ i redovno ih provocirao sa „Hoće li biti i danas ringišpila“. Jednom je na Zvezdinim pripremama u Surdulici ponizio lokalnog predsednika opštine, koji je želeo da zaigra protiv njega, proturivši mu loptu kroz noge.

Umeo je da priča o tome kako „nisi bio beogradski frajer 60-tih godina“, ako nisi „furao“ sa najboljim gradskim cicama, Gordanom Baragom, Oljom Ivanjicki, Bebom Lončar... O njemu su snimili film „Šeki snima, pazi se“, a snimio je i ploču „Šeki tvist“. Kaže da nikada „belu banku“ od toga nije dobio.

Na Mundijalu 1962. godine, dobio je ocenu 11 od lokalnih medija za nastup protiv Urugvaja. Izabran je i u prvih 11 šampionata. Kada su Tito i Aljende pravili kompromis, gde će igrati Čile, a gde „plavi“ u polufinalu i nakon što im je odluku saopštio lokalni partijac, član stručnog štaba, cinično je uskliknuo: „Sve će to narod pozlatiti, što bi rekao Nušić u „Travijati““. „Tako je druže Šekularac“, odgovorio mu je važno i „s razumevanjem“, partijac.

Mnogi sz tvrdili kako ga Tito nije pustio u Juventus, kako bi ostao u zemlji i „zabavljao radničku klasu“, ali Šeki ima svoju verziju. „Bili su ljubomorni, jer ih je Anjeli mesecima odbijao kada su hteli da mu prodaju „Zastavu“, a odmah je došao kada je trebalo mene da gleda“.

Karijeru mu je prekinuo sudija Tumbas, koji ga je kako kaže isprovocirao, pa je morao fizički da se obračuna sa njim. Usledila je suspenzija i vojska, nakon čega Šeki više nije bio onaj stari. Sa Milošem Milutinovićem odigrao je oproštajnu sezonu u OFK Beogradu. Novčanicom od 50 dinara obrisao je cipele, kako bi svom prijatelji Vladici Popoviću, objasnio da novac nije za čuvanje.

Šeki je sada beogradski penzioner, ima kafić u centru grada i šarm kakav se retko sreće.

Pridedio: Zoran Panjković
Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar   Odštampaj   Pošalji

Život Lotara Mateusa ozbiljno je povezan sa Srbijom. Zablistao je na svetskoj sceni veličanstvenim golom protiv naše (tada zajedničke) reprezentacije. Zatim je uveo beogradski klub u Ligu šampiona, oženio Novosađanku, da bi pred početak Mundijala 2006. glasno rekao ono o čemu mnogi ćute – da reprezentacija SCG igra ružan fudbal.

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Petnaest minuta pre kraja finala Svetskog prvenstva 1950. Urugvaj je gubio na Marakani, pred 199 hiljada gledalaca. Onda je Pepe Skjafino pogodio mrežu Brazilaca i šokirao domaće igrače i publiku. Sasvim dovoljno da Giđa postavi konačnih 1:2 i otme boginju pobede džinovskom susedu za slavu malenog Urugvaja.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Ne znam mnogo dečaka iz osamdesetih kojima Gari Lineker nije bio jedan od idola. Bio je to fudbaler kojem je teško naći manu.

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

Hejsel, 29. maj 1985. godine. Jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala imala je i komičan detalj – trk Zbignjeva Bonjeka preko protivničke polovine, dok za njim jure ogromni Fil Nil i Mark Lorenson u za dva broja manjim dresovima i šortsevima.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Vic sa početka osamdesetih kaže: Beba pada sa prozora solitera, pritrčava Dino Zof i hvata je. Okupljeni građani mu aplaudiraju, posle čega logično sledi – degažman... Zof je u svoje doba bio sinonim za golmana na svakoj tački naše planete, a njegov učinak to potpuno opravdava.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Superheroj iz Palerma, igrao je samo jedno leto. Svakako da je mogao mnogo više, ali činjenica da ga nije bilo ni u albumu sa sličicama, a da je postao najbolji strelac Mundijala u Italiji, govori o čudnoj fudbalskoj sudbini ovog momka.

Postojeći komentari (7) | Pošaljite komentar

Teofilo Kubiljas Arizaga je najbolji peruanski fudbaler svih vremena. Za reprezentaciju je odigrao 81 utakmicu, učestvovao je na tri svetska prvenstva, a sa deset golova na završnim turnirima jedan je od najefikasnijih.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Nisam ga nikada gledao uživo kako igra fudbal, a malo je nedostajalo. Ipak, upoznao sam ga 9. marta ove godine, kada je bio u Beogradu. Potpisao mi se ispod svoje sličice u albumu „Minhen 1974“.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Georgi Had ži je rođen u rumunskoj provinciji, posle dobrih nastupa u Farulu iz Konstance 'premešten' je u Steauu 1987. Stadion u Konstanci danas nosi Hadžijevo ime. Sa najtrofejnijim rumunskim klubom osvojio je tri titule i Kupa u nizu, kako vrlo umešan i kreativan igrač, često potpuno nepredvidiv, dobio je nadimak 'Maradona sa Karpata'.

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 4 sledeća idi na stranu
Šta je RSS?

VESTI

Arena