Nova vest
Fudbal

Nedelja, 18.06.2006.

22:12

Huan Alberto Skjafino Braziloubica

Petnaest minuta pre kraja finala Svetskog prvenstva 1950. Urugvaj je gubio na Marakani, pred 199 hiljada gledalaca. Onda je Pepe Skjafino pogodio mrežu Brazilaca i šokirao domaće igrače i publiku. Sasvim dovoljno da Giđa postavi konačnih 1:2 i otme boginju pobede džinovskom susedu za slavu malenog Urugvaja.

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Dete italijanskih doseljenika iz prave fudbalske porodice, Huan Alberto je profesionalni fudbal u dresu Penjarola zaigrao u sezoni, koju je njegov brat Raul završio kao prvi strelac urugvajske lige. Iste godine debitovao je i za nacionalni tim kao dvadesetogodišnjak.

Pet godina kasnije stići će najslavniji trenuci u istoriji urugvajskog fudbala – jeste tim sa severne strane La Plate osvajao dva olimpijska zlata i uvodni svetski šampionat kod kuće, ali je ta pobeda „Urusa“ na Marakani uspeh koji se ne može porediti ni sa čim u istoriji fudbala.

Skjafino je nastavio da nosi žuti dres najpopularnijeg kluba Urugvaja i svetloplavu majicu reprezentacije sve do leta 1954, kada ih je u polufinalu zaustavila nepobediva Mađarska – bio je to prvi neuspeh neke urugvajske selekcije u istoriji svetskih šampionata (dva puta prvaci, dva puta se nisu pojavili).

Odmah zatim Skjafino se preselio u Italiju, zemlju predaka, gde će šest godina nositi dres Milana, a dve godine provesti u Romi. Dve decenije pošto je počeo proces naturalizacije južnoameričkih Italijana, Skjafino je postao jedan od najboljih orijunda. Dres Italije nosiće četiri puta, posle 46 utakmica za Urugvaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve