Nova vest
Fudbal

Utorak, 06.06.2006.

23:59

"Kajzer Franc"

Nisam ga nikada gledao uživo kako igra fudbal, a malo je nedostajalo. Aprila 1977. godine svetski prvaci su bili u Beogradu, moja prva utakmica „plavih“, 2:1 za Nemce, ali bez „Kajzera“, koji se dva meseca pre toga oprostio od reprezentacije. Nisam ga video ni ‘78 kada je sa Kosmosom igrao protiv Zvezde. Ipak, upoznao sam ga 9. marta ove godine, kada je bio u Beogradu. Potpisao mi se ispod svoje sličice u albumu „Minhen 1974“.

Izvor: Zoran Panjković

Autor:Zoran Panjković

Default images

Zaista uživam gledajući sada tu generaciju Helmuta Šena. Od Sepa Majera, do Milera i Brajtnera. Ta generacija se nije predavala. Bila je spremna na sve produžetke i sve nadoknade vremena ovoga sveta. Naravno imala je vođu... na mestu libera, ON. Savršen u tandemu sa Švarcenbekom, prodoran, neprelazan, racionalan, smiren...

Debitovao za reprezentaciju 1966. i igrao u finalu protiv Engleza, kada je Hurst postigao „onaj“ gol. Četiri godine kasnije sa slomljenom ključnom kosti odigrao polufinalni triler sa Italijom (4:3 za „azure“ posle produžetaka). Prvi je fudbaler koji je podigao „Zlatnu boginju“, nakon što je Kup Žila Rimea otišao u trajno vlasništvo Brazilaca. U finalu u rodnom Minhenu, pobeđena je Holandija sa 2:1.

Vodio je nemačku reprezentaciju sa klupe na dva finala Mundijala. 1986. u Meksiku uzeo je srebro, a četiri godine kasnije u Italiji postao prvak sveta. Uz Maria Zagala jedini je osvajao titule svetskih šampiona i kao igrač i kao trener.

Kao predsednik Organizacionog komiteta svetskog šampionata, planira da odgleda 48 od 64 utakmice, uz pomoć helikoptera. Velika faca...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve