Olimpijski rekviziti na aukciji

OI u Londonu su završene, ali još nije kasno da se kući ponese neki predmet sa svečanosti otvaranja ili sportski rekvizit korišćen tokom takmičenja.

Izvor: MJ

Utorak, 14.08.2012.

16:13

Default images

Organizatori su na aukciju stavili blizu 2.000 olimpijskih "relikvija".

Među njima se našla i kopija knjige "Ostrvo čuda" koju je autorka Harija Potera, Džoana Rouling, čitala na ceremoniji otvaranja Olimpijade, održanoj 27. jula.

Cena knjige, koja je prvog dana licitacije ponuđena za jednu funtu, već je premašila iznos od 1.000 funti (1.670 dolara).

Među najčudnijim predmetima na aukciji su rekviziti iz spektakla u režiji Denija Bojla koji je obeležio otvaranje Igara, kao što su mali srp, šešir Meri Popins sa lampicom, protestni transparent sifražetkinje i Majsko drvo (maypole - velika motka s vencem na vrhu koje se po tradiciji postavlja povodom neke svetkovine).

Aukcija pod naslovom "Istorijske olimpijske memorabilije" nudi, takođe, baklju od aluminijuma sa londonske Olimpijade 1948. godine po ceni od 14.000 funti (21.970 dolara).

Prihod od prodaje će uglavnom biti iskorišćen za pokrivanje troškova organizacije Igara, kao i razlike između proizvodne i prodajne cene olimpijskih baklji koje je oko 8.000 ljudi pronelo tokom 70 dana pre početka velike sportske manifestacije. Izrađene po ceni od 500 funti, baklje su prodavane kao suvenir onima koji su ih nosili po subvencionisanoj ceni od 200 funti.

Na aukciji su i brojni korišćeni sportski rekviziti kao što je koplje koje je u toku današnjeg dana premašilo cenu od 2.000 funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: