OI 2012: Bolt, Felps, Frenklin...

Letnje Olimpijske igre u Londonu ostaće upamćene po prvom nastupu sportiskinja iz Saudijske Arabije, Bruneja i Katara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

11:24

Default images

Igre su protekle u znaku najbržeg čoveka današnjice Jamajčanina Juseina Bolta, američkih plivača Majkla Felpsa i Misi Frenklin, Kineskinje Je Šiven i kenijskog atletičara Dejvida Rudiše.

Neposredno pre Igara u Londonu Bolt je na takmičenju u Kingstonu izgubio od zemljaka Johana Blejka, pa su mnogi konkurenti, posebno sprinteri iz SAD pomislili da Bolt ne može da ponovi dominaciju iz Pekinga.

Ipak, Bolt je ušao u istoriju atletike odbranivši olimpijske titule u sprinterskim disciplinamana 100, 200 i 4x100 metara.

"Munja" sa Jamajke nije oborio svetski rekord, ali je zato popravio olimpijski u najpopularnijoj deonici (100 m), koju je pretrčao za 9,63 sekunde.
Američki plivač Majkl Felps postao je najtrofejniji olimpijac svih vremena, pošto je osvojio ukupno 22 medalje, od čega 18 zlatnih.

Posle osam zlata u Pekingu, u Londonu se okitio sa šest medalja - četiri zlatne (4x200 slobodnim stilom, 200 mešovito, 100 leptir i 4x100 mešovito) i dve srebrne (200 leptir i 4x100 slobodnim stilom).
Njemu uz rame bila je 17. godišnja Amerikanka Misi Frenklin sa pet medalja - četiri zlata (100 i 200 m ledjno, 4x100 mešovito, 4x200 slobodno) i bronza (4x100 slobodni stil).

Ipak, status plivačkog čuda ponela je godinu dana mladja Kineskinja Je Šiven koja je osvojila zlatne medalje, na 200 i 400 metara mešovito.

Zlato na dužoj deonici "začinila" je uz novi svetski rekord, što je kod nekih izazvalo sumnju da je sjajan rezultat ostvarila uz upotrebu nedozvoljenih stimulativnih sredstava. Naime, Kineskinja je poslednjih 100 metara otplivala za 58,68 sekundi, što je bolje od rezultata trojice plivača koji su se takmičili u muškom finalu i skoro se izjednačila sa Amerikancem Rajanom Lohtijem (58,65 sekundi) koji je pobedio u muškoj konkurenciji.

Sve sumnje otklonio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), koji je saopštio da je tinejdžerka iz Đeđijanga prošla doping kontrolu. Kenijac Dejvid Rudiša oborio je svetski rekord u trci na 800 metara u vremenu 1:40,91 i tako potvrdio neprikosnovenost u toj disciplini.

U istoriju Olimpijskih igara ušao je i Južnoafrikanac Oskar Pistorijus, postavši prvi atletičar sa invaliditetom koji se plasirao u polufinale najvećeg sportskog takmičenja.

Pistorijus, koji trči sa karbonskim protezama, bio je drugi u svojoj kvalifikacionoj grupi i u vremenu 45,44 sekundi plasirao se u polufinale trke na 400 metara, a bio je i deo štafete 4x100 koja je u finalu zauzela osmo mesto.
Južnoafrikanac nije jedini sportista sa invaliditetom koji se takmičio na Igrama u Londonu, pošto se prethodno Poljakinja Natalija Patrika, koja je rodjena bez pola desne ruke, takmičila na stonoteniskom turniru.

Britanac Endi Marej nije uspeo da osvoji Vimbldon pred domaćom publikom, ali je zato osvojio zlatnu medalju na teniskom turniru, dok je Amerikanka Serena Vilijams dominatno trijumfovala u ženskoj konkurenciji.

Vilijams je se sestrom Venus osvojila zlato i u dublu, što im je treće najsjajnije odličje u igri parova. Pre Londona, trijumfovale su i na Igrama u Sidneju 2000. i u Pekingu 2008. godine.

Predvodjeni Kevinom Djurenton, Lebronom Džejmsom i ostalim zvezdama NBA lige, košarkaši SAD su odbranili titulu olimpijskog šampiona, baš kao i ženska selekcija, koja je u finalu "pregazila" Francusku sa 86:50.

Odbojkaški Rusije stigli su do prvog olimpijskog zlata, pošto su u finalu posle velikog preokreta savladali Brazil sa 3:2, dok je kod dama titulu odbranio Brazil.

Prokletstvo fudbalera Barzila kada su OI u pitanju je nastavljeno. Iako su važili za apsolutne favorite u meču protiv Meksika, "karioke" su potpuno neočekivano izgubile u finalu od Meksika sa 2:0. Sasvim očekivano kod dama trijumfovale su Amerikanke.

Hrvatski vaterpolisti ostvarili su najveći uspeh do sada i okitili se prvim olimpijskim zlatom, a na pobedničko postolje popele su se i reprezentativke SAD.

Ništa novo nije vidjeno ni na rukometnom turniru, Francuzi su potvrdili primat iz Pekinga, baš kao i Norvežanke, koje su u finalu savladala reprezentaciju Crne Gore sa 26:23.

Odbojkašice Japana osvojile su olimpijsku medalju posle 28 godina i Igara u Los Andjelesu 1984. godine, pošto su u meču za treće mesto pobedila selekciju Južne Koreje sa 3:0.

Prvu medalju na OI osvojio je Kipar, koji se takmiči od Moskve 1980, a istorijski uspeh ostrvskoj zemlji doneo je jedrilčar Pavlos Kontides, osvajač srebra u klasi "laser".

Na Igrama u Londonu učestvovalo je više od 10.000 sportista iz 204. zemlje, oboreno je 30 rekorda u sedam sportova, a prema očekivanjima najviše uspeha imali su sportisti Sjedinjenih Američkih Država, koji su osvojili ukupno 104 medalje - 46 zlatnih, 29 srebrnih i 29 bronzanih.

Drugo mesto na listi osvajača medalja zauzimaju sportisti Kine sa 87 odličja (38-27-22), dok su trećeplasirani predstavnici Velike Britanije sa 65 (29-17-19).

Naredne Olimpijske igre održaće se od 5. do 21 avgusta 2016. godine u Rio de Žaneiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: