Španci preokretom stigli do finala

Košarkaši Španije pobedili su Rusiju sa 67:59 (9:12, 11:19, 26:15, 21:13) u prvom polufinalnom meču na Olimpijskom turniru i ponovili rezultat iz Pekinga.

Izvor:

Petak, 10.08.2012.

19:45

Default images

Rusija je odlično odgirala prvo poluvreme u kome su Španci ubacili samo 20 poena, a Dejvid Blato je postavio odbranu koja je uspešno zaustavila Navara i braću Gasol.

Međutim u drugom poluvremenu Španci su se probudili i krenuli da pogađaju i iz reketa i sa spoljnih pozicija i u trećoj četvrtini su anulirali jedanaest poena prednosti Rusije iz prvog poluvremena.

I u poslednjoj četrvtini Španci su bili sigurniji, Kirilenko je promašivao i iz igre i sa linije sa slobodna bacanja, a "furija" je u 36. minut stigla do +10 -60:50 i onda mirno privela meč kraju.

Najbolji igrač Rusije Andrej Kirilenko je očajno šutirao - iz igre 2/12, sa penala 5/10, ukupno deset poena i osam skokova, Aleksej Šved je upisao 7 asisetencija, ali je ubacio samo dva poena (1/7 iz igre). Saša Kaun je bio najefikasniji u ruskom timu sa 14 poena (7 skokova), Ponkrašov je ubacio 10 poena, Monja 9, a Vitalij Fridzon osam.

U tim evropskih šampiona dabl-dabl učinak je ostvario Pau Gasol - 16 poena i 12 skokova, Hose Kalderon je postigao 14 poena (4/9 za tri), Rudi Fernadnes i Mark Gasol postigli su po 11 poena.
Beta
Prvo poluvreme u potpunosti je pripalo Rusima, a selektor „zbornaje“ Dejvid Blat nadmudrio je kolegu Serđa Skariola. Španija je odigrala najslabiju prvu četvrtinu još od 2001. godine i meča sa Rusijom na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Oba tima su u prvih deset minuta šutirala 8/33, Rusija je prvu deonicu dobila sa 12:9. Rusi su poveli poenima Kauna, prve poene za Špance posigao je Kalderon sa linije penala, a prve poene iz igre ubacio je Mark Gasol u četvrtom minutu za jedino vođstvo Španaca u prvom poluvremenu.

Kaun je novim poenima izjednačio rezulta, a onda su usledile prve trojke na meču – Ponkrašova i Kaderona. Deset sekundi pre kraja prve četvrtine Fridzon je postigao trojku za 12:9.
Beta
Tačno na sredini druge četvrtine Rusija je stigla do dvocifrene prednosti koju su kreirali Mozgov, Kaun, Monja i Kirilenko. Posle trojke Monje bilo je 24:14, zatim ej Kirilenko izblokirao Marka Gasola, Monja ubacio još jednu trojku, pa je Skariolo zatražio tajm-aut.

U nastavku druge deonice ništa se nije promenilo, Rusi su zadržali dvocifrenu prednost, a Huan Karlos Navaro je prvi i jedii poen ubacio u posednjoj sekundi drugog poluvremena sa linije za slobodna bacanja (31:20).

Rusi su uspevali da zadrže rezultatsku prednost sve do sredine treće četvrtine, onda je usledila trojka Kalderona kojim je počela serija Španije 10:2, trojku je ubacio i Pau Gasol, a u drugoj polovini treće deonice koš za Rusiju postigao je samo Ponkrašov. Uoči poslednje četvrtine rezultat je bio izjednačen 46:46.

U trećem minutu poslednje deonice Španci su poveli (51:49), "furija" je u 36. minut stigla do +10 -60:50 i onda je mirno privela meč kraju.

U drugom polufinalu sastaju se Argentina - SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: