Debi koji je trajao 82 sekunde

Džudistkinja Vodždan Šaherkani postala je prva saudijska sportistkinja koja se takmičila na OI, ali je njen istorijski debi trajao svega 82 sekunde.

Izvor:

Petak, 03.08.2012.

12:45

Default images

Nju je nervoznu i sa kapom na glavi koja je podsećala na plivačku, porazila Melisa Mojica iz Portorika u prvoj rudni takmičenja za žene ispod 78 kilograma.

"Drago mi je i čast mi je što sam učestvovala na Olimpijskim igrama i nastaviću da se bavim ovim sportom", rekla je ona AFP-u.

Šaherkani je u utorak dozvoljeno da se bori na OI sa nekom vrstom marame za glavu čime je rešen sukob koji je izbio kada su Saudijci zapretili da će povući ovu 18-godišnjakinju sa Igara ukoliko bude morala da se bori otkrivene glave.

Kompromis je postignut i ona se pojavila na strunjači sa uskom crnom kapom na glavi.

Šaherkani je jedna od dve sportiskinje koje je ovo konzervativno kraljevstvo prvi put poslalo na Olimpijadu, ali uz uslov da moraju da poštuju stroga pravila oblačenja.

Druga takmičarka je trkačica na 800 metara Sara Atar, koja je odrasla u Kaliforniji. Atar se na zvaničnoj fotografiji za OI u Londonu slikala bez hidžaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: