Odgovor Kine SAD: A vi ste čisti?

Šef kineske antidoping agencije Đijang Žišue rekao je da nije u redu da se se neko ispituje samo posle odličnog rezultata, nego da to treba stalno raditi.

Izvor:

Utorak, 31.07.2012.

14:54

Default images

16-godišnja Šiven Je je napravilla fenomenalan rezultat u trci na 400 metara, ali se odmah nakon trke povela polemika da li je sve bilo 'čisto'.

Žišue je nazvao takav rezon Amerikanaca "pristrasnim", jer ni oni nisu tražili da se provere rezultati Majkla Felpsa posle fantastičnih rezultata na Igrama u Pekingu, kada je osvojio osam zlatnih medalja.

"Od kada smo stigli urađeno je više od sto testova na našim sportistima, među kojima su i plivači, i od strane naše komisije i od strane internacionalne komisije i mogu da vas uverim da nema niti jednog pozitivnog rezultata. Naši sportisti uspeh duguju samo požrtvovanju i napornom treningu", rekao je Žišue.

Zamenik šefa Kineske antidoping agencije Žao Đian rekao je da Leonard previše razmišlja i zamolio je ljude da sačekaju rezultate testova.

"izgleda da kada neko u sportu napravi izvanredan rezultat, odmah su svi sumnjičavi. Ne možete atletičara optužiti da nije običan čovek i da je dopingovan samo zato što brzo trči. To nije fer ni prema jednom sportisti", zaključio je Đian.

Sve je započeo čuveni plivački trener, Amerikanac Džon Leonard, kada je rekao da je pobeda mlade plivačice neverovatna, ali i sumnjiva. Da napomenemo, za one koje možda ne znaju, američki sportisti nisu podležni antidoping kontroli zato što američka vlada garantuje za njih.

Džon Leonard, inače i direktor Svetske trenerske plivačke organizacije, rekao je da je mu je ovaj slučaj vratio mnogo loših uspomena na irskog plivača Majkla Smita, koji je u Atlanti pobedio u istoj disciplini, ali je suspendovan dve godine kasnije kada je utvrđeno da je bilo nepravilnosti sa davanjem uzorka urina.

Kineska javnost je jako burno reagovala na komentare Amerikanaca. Na društvenim mrežama svi veličaju pobedu mlade plivačice, a za zajedljive komentare kažu da su produkt ljubomore, nemoći i frustracije usled lošijih nastupa njihovih sportista. Kina je trenutno ispred SAD na tabeli najuspešnijih nacija na OI.

1994. godine na Azijskim igrama sedam kineskih sportista bilo je pozitivno na steroide, da bi četiri godine kasnije četiri takmičara bila vraćena iz Perta, sa Svetskog prvenstva, jer je kod njih pronađena veća količina hormona za rast. To je bio povod za kineske vlasti da promene, i pooštre, zakon o dopingu.

"Kada smo počeli da radimo testove 1990. godine, uradili smo 65 testova, a sada radimo 15 hiljada testova godišnje. Mislim da smo po tome rekorderi u svetu. Znam da Amerika i Australija rade između 7-8 hiljada testova godišnje. Svi naši sportisti su upućeni u to šta im se može desiti ako koriste doping. Svi su dužni da dolaze na predavanja o dopingu, da bi na kraju polagali ispit i položili zakletvu. Mi vrlo ozbiljno i temeljno shvatamo problem kao što je doping", zaključio je Đian.

Povodom cele pri;e javila se i šampionka oko koje je izbio ceo navodni problem.

"Svi mi, članovi kineskog olimpijskog tima, vrlo striktno se pridržavamo antidoping pravila, tako da ne može da dođe do bilo kakvih problema", rekla je kratko mlada Je.

Kineski lekar: 90-tih su se svi dopingovali

Glavni kineski lekar na Igrama u Los Anđelesu, Seulu i Barseloni Čen Džangao kaže.

"Amerikanci, Sovjeti i Francuzi su koristili nedozvoljena sredstva, pa smo tako i mi. Kako možete da optužite Kinu, a da ne pomenete Amerikance i Ruse?", zapitao se Čen i dodao:

"Mi im slepo verujemo, kao budale, zato što svi izledaju kao dobri ljudi. Ali u stvari oni nas lažu. Kada smo probali da radimo sa dopingom, došli smo do dva zaključka. da je trening ključ, i da doping ne garantuje uspeh, pa čak ni u Americi", zaključio je Čen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: