Nova vest
Olimpizam

Utorak, 14.08.2012.

13:41

Dvadeset zlatnih momenata Olimpijskih igara

London je ceremonijom zatvaranja stavio zavesu na još jedne olimpijske igre.

Izvor: Marija Milinković

Autor:Marija Milinković

Default images

Uzbudljive dve nedelje su iz nas, videli smo radost, tugu, euforiju i očaj.

Ostaje nam da se još jednom osvrnemo na 20 momenata koji su obeležili Igre u Londonu. Uživajte.

Felps najuspešniji olimpijac – Majkl Felps je osvojio 22 olimpijske medalje, od čega čak 18 zlatnih. Završetak njegove plivačke karijere obeležila su četiri zlata (100 leptir, 200 mešovito, 4x200 slobodnim stilom i 4x100 mešovito), kao i dva srebra (200 leptir, 4x100 slobodnim stilom). Svet plivanja posle ovih Igara izgubio je jednog od najvećih titana u bazenu.

Usein Bolt ne usporava – Najbrži čovek na svetu i njegov tim iz Jamajke pružili su protivnicima šansu da uživaju u pogledu na njihovo slavlje. Bolt je oborio olimpijski rekord na 100m, jedini je uspeo da odbrani prvo mesto u trkama na 100 i 200m, kao i da osvoji zlato na 4x100 metara.

Endi Mari konačno prvi – Posle poraza u finalu Vimbldona od Federera, Endi Mari mu se na istom terenu revanširao u finalu OI. Trenutak kada uskače u svoju ložu da proslavi pobedu sa svojim najbližima, kao i ubedljiva pobeda nad Federerom, smestili su ga među 20 trenutaka koji će se prepričavati i posle završetka takmičenja.

Zlatni Mo Farah na 5.000 i 10.000 metara - Čak je i Bolt oblikujući slovo M iznad glave posle Farahove trke na 5.000 metara pokazao koliko je cenjena ova pobeda. Mohamed Farah je rođen u Somaliji, odrastao u Londonu, dok mu je prvobitna želja bila da postane fudbaler. Na prvom takmičenju u krosu potrčao je u pogrešnom smeru, zbog nepoznavanja pravila atletike. To se nije ponovilo u Londonu, a do Olimpijskih igara je došao pobedom na lutriji koja mu je omogućila da plati kvalitetnije treninge. Farah je postao tek treći u istoriji sa dve krune na istim Igrama u trkama na 5.000 i 10.000 m.

Ženska štafeta srušila rekord iz 1985. godine – Prethodna 3 ciklusa Olimpijskih igara obeležile su komične greške prilikom ispuštanja palica, skretanja sa staze prilikom izmena, ali je ova godina vratila sjaj ženskoj štafeti. Amerikanke su na 4x100m oborile rekord star 27 godina, istrčavši tu deonicu za 40.82 sekunde.

Prva takmičarka iz Saudijske Arabije – Vojdan ali Seraj Abdulrahim Šarkani prva je sportistkinja iz te zemlje koja se takmičila na olimpijskim igrama. Iako njena borba u džudou nije prošla slavno, ona je postala pobednica za sve žene u Saudijskoj Arabiji. Uprkos komentarima da je neprimereno da se bori pred očima muškaraca, Šarkani je nastupala na OI, i to bez hidžaba preko lica.

Ženski boks – Ovogodišnje Igre ostaće upamćene i po podatku da su se žene u Londonu prvi put takmičile u boksu. Zlato je osvojila Nikola Adams, koja se pre boksa bavila statiranjem u televizijskim emisijama i postavljanjem pločica.

Rudišin rekord na 800 metara – Kenijski atletičar Dejvid Rudiša osvojio je zlato u trci na 800 metara i pritom je oborio sopstveni rekord. Njegov rekord (1:40.91) je prvi svetski koji je postignut u Londonu.

"Leteća veverica" – Predsednik Obama želi da je upozna, Opra Vinfri kaže da je plakala zbog njenog uspeha, cela Amerika se zaljubila u ovu mladu gimnastičarku. Gabrijel Gabi Daglas je prva Afro-Amerikanka koja je osvojila titulu u višeboju na Olimpijskim igrama.

Prva medalja za Grenadu i hrabrost Oskara Pistorijusa – U trci na 400 metara Kirani Džejms osvojio je prvu olimpijsku medalju za Grenadu, karipsku državicu sa oko 110.000 stanovnika. Osim njegovog zlata, ove Igre je obeležilo učešće Oskara Pistorijusa. Juznoafričkom atletičaru amputirane su obe potkolenice i trči sa protezama, ali to ga nije sprečilo da uđe u istoriju kao prvi atletičar sa invaliditetom koji se plasirao u polufinale trke na 400m.

Foto-finiš u ženskom trijatlonu – Posle jednog sata, 59 minuta i 48 sekundi plivanja, biciklizma i trčanja Nikol Spirig iz Švajcarske i Lisa Nordon iz Švedske zajedno su prešle liniju cilja. Posle foto-finiša utvrđeno je da je pobednica Nikol Spririg. To je prvi put da se zlatna medalja u trijatlonu dobija posle ovako neizvesne borbe.

Svečano otvaranje – Svečanost "Ostrvo čuda" prikazala je bogatu kulturnu, muzičku i umetničku istoriju Velike Britanije. Specifični britanski humor odglumili su Džejms Bond i kraljica Elizabeta koja na stadion sleće padobranom. Na otvaranju je prikazano putovanje baklje tokom 70 dana, kao i vožnja gliserom kroz Temzu uz Dejvida Bekama.

"Super subota" – Ne baš tako uspešan start domaćina promenio se sa drugom subotom od početka Igara. "Super subota" je donela zlatnu groznicu, a sve je započela atletičarka Džesika Enis zlatom u sedmoboju. Velika Britanija je osvojila ukupno 65 medalja (29 zlatnih, 17 srebrnih, 19 bronzanih).

Kineska plivačica brža od muškaraca – Šesnaestogodišnja Šiven Je nije mogla u potpunosti da proslavi svoj neverovatan uspeh zbog optužbi da koristi nedozvoljena stimulativna sredstva. Ona je poslednjih 100 metara otplivala za 58,68 sekundi što je brže i od trojice muškaraca koji su se takmičili u finalu.

Zlato u maratonu za Ugandu – Stiven Kiprotič je prošao kroz cilj u vremenu 2:03.30 i time je doneo prvu medalju za svoju zemlju u Londonu. Pre njega zlato za Ugandu osvojio je Džon Aki-Bua na 400m sa preponama pre 40 godina.

Venecuelanski mačevalac kao nacionalni heroj – Ruben Limardo očarao je publiku u Londonu noseći zlatnu medalju kroz metro, slikajući se sa obožavaocima i učeći ih navijačkim pesmama iz njegove zemlje. Predsednik Venecuele nagradio ga je replikom mača koju je koristio južnoamerički heroj Simon Bolivar.

Šesto zlato za Hoja – Britanski biciklista osvojio je svoje šesto zlato čime se izjednačio po broju medalja sa Bredlijem Viginsom. Obojica imaju po sedam medalja, ali Hoj ima čak šest zlatnih, a Vigins četiri. Hoj se medaljom oprostio od olimpijske karijere.

Skandal na mačevanju – Južnokorejska reprezentativka u mačevanju nije mogla da se pomiri sa porazom. Nakon pola sata većanja sudija, pobedu je odnela Nemica Brita Hajdeman. Šin-Lam je najpre neutešno plakala, da bi zatim višeminutnim štrajkom sedenja pokušavala da promeni sudijsku odluku.

Stota medalja Srbije – Prvi takmičarski dan doneo je Srbiji bronzanu medalju zlatnog sjaja. Andrija Zlatić osvojio je bronzu u disciplini vazdušni pištolj. Jubilarnu, stotu medalju, za našu državu osvojila je Ivana Maksimović nakon što je bila druga u kategoriji vazdušne puške-trostav. Vaterpolisti nisu uspeli da obraduju naciju dugo iščekivanom zlatnom medaljom, ali su posle poraza u polufinalu uspeli da se vrate i osvoje bronzu u duelu sa Crnom Gorom.

Milica donela dugo čekano zlato – Nisu uspeli oni od kojih se očekivalo, ali je zato Milica Mandić svojom koncentracijom i neizmernom željom donela prvo i jedino zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama. Tekvondo je postao novi sport koji će nacija pratiti, zahvaljujući ovoj "lepotici koja udara u glavu".

Podelite Vaše utiske sa nama putem komentara – koji su događaji, po Vašem mišljenju, obeležili Olimpijske igre u Londonu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve