Nova vest
Olimpizam

Sreda, 25.07.2012.

14:01

Ko je Deni Bojl, reditelj ceremonije otvaranja Igara?

Oskarovac Deni Bojl, reditelj “Milionera iz blata”" u petak će dočekati kulminaciju svog olimpijskog zadatka – ceremoniju otvaranja Igara u Londonu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

“Nikada ništa ovako veliko nisam radio”, rekao je 55-godišnji reditelj.

Bojlov pomalo eklektični portfolio može da se pohvali film noarom “Malo ubistvo među prijateljima”, trilerom “28 dana kasnije” i čuvenim "Trejnspotingom", pričom o mladim heroinskim zavisnicima u Edinburgu.

Ali, upravo je poslednja scena u filmu “Milioner iz blata” sa stotinama bolivudskih plesača, najbliža onome što će publika moći da vidi na ceremonij otvaranja Olimpijskih igara.

Na svečanosti se očekuje oko 10.000 učesnika, mahom dobrovoljaca, koji će svoju predstavu izvesti ispred publike od 60.000 gledalaca i milijardom gledalaca ispred malih ekrana.

Bojl je svoje saradnike više puta molio da sačuvaju iznenađenje za publiku, a sam je medijima dao samo nekoliko naznaka šta se može očekivati u petak.

Koliko je za sada poznato, prvi deo ceremonije biće zapravo predstava engleskog sela. Pastoralni prikaz livada, seljaka i domaćih životinja koje pasu travu pored izletnika u medijima je izazvao poređenja, nimalo laskava, sa dečijom emisijom “Teletabisi”. Međutim, nedavne slike iz vazduha pokazuju i poznato krivudanje Temze koje prolazi kroz tu scenu i brzo se menja u urbani pejzaž.

Bojl je takođe unajmio medicinske sestre iz britanske službe za javno zdravlje kako bi ispričao priču kroz stvarne ljude.

Upravo je taj realizam definisao njegove filmove, od udžerica iz “Milionera iz blata” do potresnih scena iz filma “127 sati”, priču o američkom planinaru koji je, da bi preživeo, sam sebi odsekao ruku džepnim nožićem.

Pokušavam da u svojim filmovima forsiram realnost do krajnjih granica”, rekao je Bojl.

Ceremonija otvaranja Igara još je jedan korak u nekonvencionalnom putovanju Bojla, rođenog 1956. godine u radničkoj irsko-katoličkoj porodici u predgrađu Mančestera. Njegova majka bila je duboko posvećena crkvi, a sam Bojl želeo je da se upiše u semenište i to bi i učinio da ga lokalni sveštenik nije odgovorio.

Da li je mene spasao svešteničkog poziva ili sveštenike mene, ne znam”, našalio se Bojl jednom prilikom.

Umesto na bogosloviju, Bojl se upisao na Univerzitet Bangor u Velsu, a potom i pridružio pozorišnog trupi u Londonu.

Snimio je nekoliko serija za BBC pre nego što se probio na velikom platnu filmom “Malo ubistvo među prijateljima” iz 1994. Uspeh je usledio dve godine kasnije sa kultnim “Trejnspotingom”. Kasnije je uradio film “Plaža”, u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo di Kaprio, ali je svetsku slavu stekao “Milionerom iz blata” iz 2008, koji je pokupio osam Oskara, uključujući i nagradu za režiju.

Sa 42 miliona dolara budžeta za otvaranje Olimpijske igre, Bojlov budžet je sličan onom potrošenom za snimanje svog Oskarom nagrađenog filma.

Kao i u njegovim filmovima, muzika će igrati ključnu ulogu na otvaranju Igara ako je suditi po, do sada nepotvrđenoj listi od 86 izvođača uključujući Adel, Bitlse...

Na listi se našla i kontroverzna pesma grupe Seks Pistols “God Save the Queen”, koja će u petak biti izvedena pred kraljicom Elizabetom II.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve