Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 12.08.2012.

19:41

Kako je Milica stigla do zlata?

Prvo i jedino zlato za Srbiju, na Olimpijskim igrama u Londonu, donela je Milica Mandić tekvondo reprezentativka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ona je u finalnom meču pobedila francuskinju An-Karolin Graf.

Dan posle veličanstvenog uspeha na Olimpijskim igrama u Londonu Milica Mandić i dalje ne može da pojmi koliko je njena zlatna medalja usrećila Srbiju.

U sportu u koji se malo ko u Srbiji razume, Milica je iako ima tek 21 godinu, već veoma uspešna. Na putu do zlata imala je podršku trenera, prijatelja, i naravno roditelja koji su burno i emotivno proživeli sve njene mečeve na Olimpijadi.

Uz ovu devizu Milica Mandić ostvarila je svoj san, olimpijsko zlato! Četiri borbe, četiri pobede u jednom danu. Najteže je bilo u četvrtfinalu protiv Meksikanke, olimpijske pobednice iz Pekinga. U polufinalu je bila bolja od Ruskinje, a u finalu od Francuskinje.

U osvajanje zlatne olimpijske medalje Milica je krenula iz sobe koju deli sa sestrom i roditeljima . Sve njene mečeve budno i emotivno prate ukućani, koji su joj kako sama kaže velika podrška.

"Mislim da smo mi trenutno najsrećniji roditelji u Srbiji , a što kaže moj kum, i šire. Pokušavamo da sagledamo veličinu ovog uspeha koji je stvarno veliki, za Milicu, za njenu porodicu, za njenog trenera Dragana Jovića Galeta, za tekvondo klub Galeb, za tekvondo sport, za Sbiju uopšte", istakla je majka, Vesna Mandić.

Zbog srčanih problema, tata Predrag nije gledao sve ćerkine mečeve.

"Ja moram da kažem, supruga je po tom pitanju hrabrija. Ja ne mogu da kažem da je to strah. Imao sam nekih srčanih problema, ali želja je bila veća nego strah naravno. Probao sam da gledam, ali sam emotivno jako teško primio sve te borbe. Nisam mogao prve tri da gledam, finale sam gledao rasterećen. Bio sam zadovoljan dosadašnjim uspehom, a nekako sam predosećao da će to da bude možda i nešto više".

Pre deset godina Milica je napravila prve korake u tekvondou - u klubu "Galeb". Posle roditelja, uspehu Milice Mandić najviše se raduju njeni prijatelji i sparing partneri iz kluba, koji joj pomagali tokom priprema.

"Jako je ozbiljno shvatila treninge, ali je nalazila uvek neki način da i u najtežim trenucima bude jaka i pozitvna i da nešto uspe da izdrži sav taj pritisak koji joj je pretio pred Olimpijske igre", rekao je Uroš Todorović, trener u tekvondo klubu "Galeb".

Na zidu - žreb i nacrtan trener Goran Jović koji se raduje. U klubu kažu da je bio siguran da će Milica dogurati do zlata. Taktika, za koju stručnjaci kažu da je veliki deo uspeha, osmišljena je mnogo pre odlaska u London.

"U ovom momentu je Milica bila jedini ženski takmičar u tekvondo klubu Galeb, govorim o seniorskoj konkurenciji i onda je splet okolnosti bio takav da su naši drugari morali da oponašaju njene protiovnice na Olimpijskim igrama, gledali smo koja kako radi, šta, i onda su muškarci imitirali, a Milica je i te borbe uglavnom dobijala", otrkrio je Todorović kako se Milica pripremala za London.

I pored toga što u klubu tek očekuju veće interesovanje za tekvondo, na ovom tatamiju već treniraju devojčice i dečaci sa istim snom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve