Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 30.07.2012.

15:49

Heroina OI - Poljakinja bez ruke

Poljska stonoteniserka Natalija Partika nije uspela da se plasira u osminu finala na olimpijskom turniru u Londonu, ali je svakako jedna od heroina tekućih OI.

Izvor:

Autor:

Default images

Pošto je izgubila od naturalizovane Holanđanke Đije Li sa 4:2.

Ipak, mlada Poljakinja, inače rođena bez pola desne ruke, u prvom kolu zabeležila je pobedu protiv najbolje stonoteniserke Danske Mie Skou (4:3).

Partika i Oskar Pistorijus iz Južne Afrike jedini su sportisti, koji će ove godine učestvovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Dvadesettrogodišnja stonoteniserka osvojila je zlatnu medalju i srebro u grupnoj konkurenciji pre četiri godine u Pekingu na takmičenju sportista sa telesnim deformitetom.

Ovo inače nije prvi primer da ljudi sa invaliditetom prave zapažene rezultate na Igrama. Mađar Oliver Halaši, kome je posle saobraćajne nesreće u ranom detinstvu amputirana leva noga, ispod kolena, je sa vaterpolo reprezentacijom svoje zemlje osvojio tri medalje na Igrama održanim pre Drugog svetskog rata. Halaši je osvojio dva zlata (Los Anđeles 1932., Berlin 1936. godine), i srebro na Igrama održanim u Amsterdamu, 1928 godine.

Zanimljivo je da je Halaši osvojio i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u plivanju, Pariz 1931. godine, u disciplini 1500 metara slobodno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve