Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 16.08.2012.

09:25

OI: Australijanci podlegli pritisku

Australijski plivači priznali su da su podlegli pritisku na Olimpijskim igrama u Londonu, na kojima su osvojili deset medalja, od kojih je samo jedno zlato.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Oni su, takođe, istakli da su potcenili koliko su njihovi rivali napredovali i otuda takav rezultat u prestonici Velike Britaniju.

Iako misliš da si spreman za tako nešto, razlika između Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara je pritisak, koji je 100 puta veći“, rekao je specijalista za slobodni stil Imon Salivan, „Nismo se uopšte dobro pripremili za taj pritisak i celo olimpijsko iskustvo i, nažalost, naučili smo neke teške lekcije. Što se tiče sledećih Igara, ako tim ostane isti, rezultat će biti drugačiji“.

Na prethodnim Igarama, plivači su bili ti koji su terali ostatak tima da bude još bolji, pošto su u prvoj nedelji uvek osvajali nekoliko zlata. Ovoga puta, jedino najsjajnije odličje osvojili su u ženskoj štafeti 4x100 metara slobodno, što se smatra velikim neuspehom. U prilog tome govori i da su u Pekingu Australijanci osvojili šest zlata i ukupno 20 medalja u bazenu.

Australija je Igre u Londonu završila na desetom mestu po medaljama, sa sedam zlata, 16 srebrnih i 12 bronzanih medalja.

Bili smo opsednuti zlatom i ostale medalje su izgubile svoju vrednost“, rekla je Kejt Kembel, članica štafete, „Ne vidim šta je tu loše da te samo jedna osoba u celom svetu pobedi. Velika je konkurencija, svi su veoma brzi i mnogo su napredovali. Ceo svet je napravio jedan ogroman korak što se tiče plivanja. Svedoci smo svetskih rekorda, uprkos što su odela zabranjena, a mnogi su mislili da to nećemo videti u skorije vreme“.

Loš rezultat australijskih plivača naterao je zvaničnike da pokrenu istragu povodom toga šta se desilo u Londonu. Salivan je rekao da su Australiju svi pretekli dok je ona uspavana, ali bi to mogla da bude preblaga ocena, pošto plivači te zemlje poslednji put nisu osvojili nijednu individualnu medalju još 1976. godine u Montrealu.

Salivan je takođe rekao da su mediji učinili stvar još težom, pošto više tu nisu bili Jan Torp ili Grent Heket da predvode tim na velikim takmičenjima.

Mlađi plivači čitaju šta sve novine pričaju i to sve primaju lično. To zaista može da utiče na njim i otežava im da osete da mogu da budu bolji od svojih rivala. Ali, svi smo dali sve od sebe, a to je valjda najvažnije“, naglasio je Salivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve