Nova vest
Olimpizam

Utorak, 14.08.2012.

17:30

Građani dočekali srpske olimpijce

Više hiljada građana dočekalo je ispred Skupštine grada Beograda srpske olimpijce koji su se vratili sa Igara u Londonu.

Izvor: MJ

Autor: MJ

Default images

Dok su čekali olimpijce, građani su imali priliku da na dva velika video bima vide autobus sa sportistima koji se sa Novog Beograda kretao gradskim ulicama do platoa ispred Skupštine grada.

Pored osvajača odličja na igrama u Londonu, među olimpijcima našli su se i drugi sportisti koji su ostvarili zapažene rezultate.

Mandićevaje u Londonu osvojila prvo zlato za Srbiju još od 2000. godine i odbojkaša u Sidneju, pošto je bila najbolja u kategoriji preko 67 kilograma. Srebro je osvojila Ivana Maksimović u disciplini malokalibarska puška trostav, dok su se bronzom okitili Andrija Zlatić u disciplini vazdušni pištolj i vaterpolisti.

Srbiju je na Igrama u Londonu, inače, predstavljalo 115 takmičara u 15 sportova. Srpske olimpijce ispred Skupštine grada Beograda dočekalo je oko pet hiljada ljudi uz ovacije, pesmu i skandiranje "Srbija, Srbija, šampioni, šampioni".

U zgradi Skupštine grada bili su i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i predsednik opštine Novi Beograd i bivši reprezentativac u vaterpolu Aleksandar Šapić.

Na balkon su prvo izašli kajakaš Marko Novaković, zatim rvač Aleksandar Maksimović, pa bokseri, a zatim i strelci Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Damir Mikec. U tekvando timu bila je i Dragana Gladović sa trenerom. U olimpijskom timu Srbije nalazi se i selektor ženske teniske reprezentacije Dejan Vraneš.

Srpskim olimpijcima na balkonu su se zatim pridružili selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Udovičić i vaterpolisti Slobodan Soro, Aleksa Šaponjić, Živko Gocić, Dušan Mandić, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Gojko Pjetlović i na kraju kapiten Vanja Udovičić.

Posle vaterpolista na red su došli osvajači medalja u streljaštvu Andrija Zlatić, koji je osvojio prvu medalju za Srbiju na OI u Londonu i Ivana Maksimović, koja je Srbiji donela 100. olimpijsku medalju.

Poslednja se na balkon popela osvajačica zlatne medalje za Srbiju, tekvandoistkinja, Milica Mandić i izazvala najveće ovacije. Usledila je himna Srbije koju su zajedno otpevali naši olimpijci i građani okupljeni ispred Skupštine grada.

Prvi se okupljenima obratio kapiten vaterpolo reprezentacije Vanja Udovičić, a zatim strelci Andrija Zlatić i Ivana Maksimović i na kraju Milica Mandić.

Vanja Udovičić zahvalio se svima u Srbiji koji su verovali da u meču za treće mesto na Olimpijskim igrama protiv Crne Gore mogu da stignu nedostižno i osvoje bronzanu medalju.

Srbija je početkom četvrte četvrtine gubila sa 11:8, ali je uspela da napravi preokret i dobije taj meč sa 12:11.

" Privilegija je biti kapiten ekipe kojoj je elementarni cilj uspeh reprezentacije Srbije. Želim da čestitam svim sportistima Srbije koji su se borili u Londonu. Molim vas veliki aplauz za Ivanu i Milicu, za Andriju, koji je uzeo prvu medaljuju u London i još veći aplauz za 12 mojih saigraca i mene, za vaterpoliste Srbije. Hvala vam što ste sve vreme verovali da možemo da stignemo nedostižno. Hvala vam što ste došli, jer ste pokazali da je vredelo", rekao je Udovičić obraćajući se oduševljeninim navijačima na proslavi ispred Skupštine grada.

Sjajni strelac Andrija Zlatić rekao je da je fenomenalno biti na terasi Skupštine grada.

"Hvala svima na lepom dočeku. Nadam se da se vidimo neki drugi put na istom mestu", poručio je Zlatić.

Olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić izjavila je da ne može da opiše osećanja pred više hiljada građana u Beogradu, koji su dočekali olimpijski tim Srbije iz Londona.

"Dobro veče, Srbijo. Pozdravljam sve i hvala na divnom osećaju. Ne mogu da opišem kako mi je u ovom veličanstvenom trenutku. Za ovako nešto se živi", rekla je Mandićeva prekidana ovacijama i usklicima mnogobrojnih devojaka i mladića iskićenih nacionalnim obeležjima.

"Uz podršku porodice, trenera i stručnog štaba uspela sam da ostvarim snove, ali pomogli ste mi i vi da uspem u svemu ovome. Ne bih uspela bez vas i zlato posvećujem vama", poručila je zlatna srpska olimpijka.

Srebrni strelac Ivana Maksimović uzbuđeno je navela da ima "neponovljiv osećaj".

"Ponosna sam i čast mi je što sam bila deo olimpijskog tima. Svi smo dali srce na Igrama u Londonu, da ostvarimo uspeh i dostojno predstavimo Srbiju", rekla je Maksimovićeva, gromoglasno pozdravljena uzvicima "šampioni, šampioni".

Na kraju dočeka za olimpijce i sve okupljene na platou ispred Skupštine grada priređen je vatromet, a muzički gost je Saša Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve