Nova vest
Olimpizam

Utorak, 14.08.2012.

03:56

Olimpijci i medalje stigli u Srbiju

Srpski sportisti, učesnici Olimpijskih igara u Londonu rano jutros sleteti su na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Izvor: Tanjug

Autor:Tanjug

Default images

Uz rodbinu i prijatelje dočekali su navijači sa zastavama i drugim nacionalnim obeležjima, trubači, brojni novinari, kao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministarka sporta Alisa Marić.

Srpski olimpijci vratili su se iz Londona sa četiri medalje - zlato je u tekvondu osvojila Milica Mandić, srebro Ivana Maksimović u streljaštvu, a bronze vaterpolo reprezentacija i strelac Andrija Zlatić.

Tradicionalno, kao prilikom svakog uspeha na velikim takmičenjima, srpskim osvajačima medalja biće priređen doček ispred Skupštine grada Beograda, u utorak u 20 časova.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac izjavio je da su naši sportisti na Olimpijskim igradma u Londonu predstavljali zemlju na najbolji način i da je zadovoljan postignutim na Olimpijadi.

Divac je, po sletanju srpskog Olimpijskog tima na beogradski aerodrom, rekao da mu je posebno drago što je narod došao da pozdravi šampione i sve druge naše predstavnike.

"Narod je došao da pozdravi šampione i meni je drago zbog toga, zbog Milice, zbog Ivane... a i svih drugih naših učesnika jer su pre svega predsatvljali zemlju na najbolji mogući način", rekao je on.

Divac je, sumirajući utiske, naveo da mu je bilo prelepo prvih kao i zadnjih dana, a da je između bilo teško, "jer smo osvajali četvrta mesta - to je sport, nekada pobedite, nekada izgubite, bilo mi je teško, ali u suštini zadovoljni smo".

U veličanstvenom ambijentu koji su priredili rodbina, prijatelji i brojni navijači, kao i trubači, posebno emotivan je bio suret zlatne olimpijke Milice Mandić sa roditeljima.

"Ovo je jako emotivan momenat, ne mogu rečima da opišem kako se osećam... mislim da još nisam svesna šta sam postigla", rekla je Mandić koja je osvojila zlatnu medalju u tekvondu.

Ona je rekla da je tek posle finala saznala da Srbija na zlato čeka 12 godina.

"Jako sam ponosna na sebe, na ceo strčni tim i Srbiju što nas je podržala u svemu tome i naše navijače koji su sve vreme bili uz nas i bili nam vetar u leđa", rekla je "zlatna Milica".

Srebrna Ivana Maksimović je, takođe, zahvalila na dočeku i podršci, istakavši da je mnogo rada i truda uloženo, ali i mnogo toga postignuto.

"Jako sam ponosna, bila mi je čast što sam deo ovog tima. Hvala svima na podršci, Olimpijskom komitetu, novinarima, svim prijateljima i porodici posebno. Nadam se da ćemo nastaviti da donosimo medalje i predstvaljamo uspešno našu zemlju", rekla je Maksimović.

Kapiten vaterpolista Vanja Udovičić je zahvalio svima koji su došli da ih pozdrave, istakavši da to znači da vrede i da vredi sve ono što su radili.

On je čestitao svim sportistima koji su učestvovali na Olimpijadi, a pogotovo osvajačima medalje, "jer su oni bili nama vaterpolistima podstrek za dalje i dali su nam snagu da i mi na kraju osvojimo bronzanu meljaju".

Udovičić se posebno zahvalio navijačima koji su bili uz njih i delili sa njima i dobre i loše trenutke i koji su ih, kako je rekao, razumeli u svakom trenutku.

"Najvrednije što Srbija ima"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obećao je srpskim olimpijcima da već danas počinju pripreme za sledeći olimpijski ciklus, uz poruku da su oni najvrednije što Srbija ima, što su dokazali u konkurenciji sa celim svetom.

"Hvala vam - u najtežim uslovima ste uradili ono što mnogo bogatiji, srećniji sa mnogo sređenijim životom nisu uspeli i želim da budete za nauk, da budete primer da se na vas ugledaju naša deca kako biste jednog dana imali ne četiri nego 40 medalja, ali verujte i ovih četiri su drage kao da ih je bilo 40", rekao je Nikolić, koji je od osvajača medalja dobio i suvenire sa borilišta.

On je naveo da smo imali pravo da očekujemo od njih medalje, a oni imali pravo da nas opomenu da ne očekujemo previše naglas, a apelovao je i da svi oni koji imaju više od običnih ljudi ulože u sport.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić izjavila je da je srpski olimpijski tim u Londonu dostojno predstavljao Srbiju, a da su se osvajači medalja upisali u istoriju srpskog i svetskog sporta.

"Najvažnije je što su dostojno reprezentovali našu zemlju, a mi ćemo od njih i dalje očekivati velike rezultate", rekla je Alisa Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve