Nova vest
Olimpizam

Utorak, 17.07.2012.

20:12

Olimpijski park: Središte na Istoku

Organizatori Olimpijskih igara u Londonu imali su težak zadatak – setite se arhitektonskih čuda koja smo gledali u Pekingu pre četiri godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Svesni da ne mogu da se takmiče sa objektima kakvi su “Ptičje gnezdo“ i “Vodena kocka“, Englezi su još tada najavili značajno skromniji pristup.

U skladu sa strategijom razvoja grada, koja iz razvijenog centra i zapada lagano premešta težište ka nekad veoma siromašnom istoku Londona, doneta je odluka da središte Igara – Olimpijski park – bude smešten u Stratfordu.

Pozicioniran na obalama rečice Li, koja se lagano sa severa spušta ka Temzi, smeštena je većina borilišta na kojima će se deliti medalje između 27. jula i 12. avgusta 2012.

Da grad ne bi platio previsoku cenu jednog takmičenja, domaćini su nekim domaćinima već našli primenu, a druge su u startu pravili sa namerom da ih po završetku takmičenja razmontiraju. Taj pristup nije nov, ali je za razliku od Atine građevinski deo posla odrađen značajno ranije.

Ipak, za ljubitelje sporta u našim krajevima bezmalo blasfemično zvuči podatak da su objekti na kojima se igraju turniri u košarci i vaterpolu napravljeni ad hoc. Sport koji je u Pekingu privukao najviše pažnje – plivanje – tokom Igara pratiće sedam puta više publike u odnosu na kapacitet, koji će bazenima ostati najesen, samo 2.500 gledalaca.

Centralna tačka je Olimpijski stadion, a ceo kompleks prostire se na dva i po kvadratna kilometra, unutar kojih su pored pomenuta četiri objekta smešteni i tereni hokej na travi, velodrom, tereni za tenis u kolicima, kao i hala koja će ugostiti takmičare u rukometu i modernom petoboju.

Da ne zaboravimo svoje kolege, tu će biti i pres centri za sve novinare, fotografe, televizijske ekipe sa cele planete, a njihov broj (20 hiljada) dvostruko će nadmašiti broj sportista.

Doduše, ako se dodaju treneri i zvaničnici, broj ljudi koji će naseliti Olimpijsko selo prelazi 23 hiljade, a i samo selo je tik uz Park. U njemu je i ogromni restoran, sa čak 5000 mesta.

Neki sportisti moraće da se takmiče dalje od Olimpijskog parka, uključujući takmičare u borilačkim sportovima, fudbalere, jedriličare i veslače. No, o njima ćete čitati na našim stranicama, baš kao i o predstavljanju pojedinačnih objekata.

Sveukupni budžet Olimpijskih igara u Londonu manji je od 30 posto pekinškog (11 milijardi funti prema oko 37 milijardi), a da li su dobro uložene procenićemo svi zajedno u narednih mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve