Utorak, 07.08.2012.

17:27

Dan XII: Vaterpolo, Dudaš i Ivana

Vaterpolisti Srbije u sredu od 16.50h sa Australijom igraju četvrtfinalni meč na Olimpijskim igrama u Londonu, a u sredu od Srba nastupa i Mihail Dudaš.

Izvor: SO

Dan XII: Vaterpolo, Dudaš i Ivana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

korektno

pre 11 godina

Da, ali to je potpuno prirodno. Italijani ce za Silvestera Stalonea reci da je Italijan, a svi ostali ce reci da je Amerikanac ili eventualno Amerikanac italijanskog porekla. Ili Zidan recimo, Alzirci ce za njega reci da je Alzirac, a svi ostali ce reci da je Francuz ili eventualno Francuz alzirskog porekla.
(Marko, 8. avgust 2012 15:02)

Marko, ali USA i FR pojam nacije nije isto kao kod nas. U naucnoj literaturi koja se bavi temom nacija pravi se podela na 'zapadni' vs 'istocni' model, cesto nazivani i gradjanski vs etnicki; politicki vs etno-lingvisticki itd. U USA je ovaj prvi (zapadni, gradjanski, politicki), kod nas je drugi -istocni, etnicki. Da li je to dobro ili lose po nas, ne zelim u to da ulazim ovom prilikom, samo kazem da ovi koji nazivaju Dudasa Srbinom, pozivajuce se na kako je to u Americi , prvi ne bi rekli za Srbe iz Hrvatske da su Hrvati, Srbe iz Madjarske Madjari itd. a logika je identicna kao kada nazivaju Dudasa Srbinom.

korektno

pre 11 godina

Moj komentar nije bio ni najmanje zlonameran, ali me nazalost negativni glasovi ne cude. Htedoh samo da skrenem paznju na to kako se kod nas barata tim etnicko/nacionalnim obelezjima onako kako to 'nama' odgovara. Ja uopste ne kazem da Dudasova eventualna medalja ne bi bila 'srpska', tj. da bi je Srbi nepravedno prisvojili (kao sto Makedonac dole kaze). On je rodjen u Srbiji, on nastupa za Srbiju, dakle on je SRPSKI atleticar, ali nije SRBIN. Sve i da hoce nema drugu zemlju, jer Rusini nemaju drzavu.
Vi koji dajete negativne komentare vidim vecinom ne znate nista o Rusinima, pa mislite da su to neki 'stranci u nasoj drzavi' i stoga ih poredite sa sportistima iz Amerike itd. imigrantskog porekla. Pritom uzimate za primer 'zapadni' (gradjanski) model poimanja nacije (kao sto je to u Americi i Francuskoj) zato sto vam sada konkretno to odgovara, a znate dobro da na nasim prostorima taj model ne funkcionise i sami ne razmisljate na taj nacin, jer bi to onda znacilo kao sto su mnogi rekli, da biste morali da prevalite preko usta da su onda i Srbi iz Hrvatske Hrvati.
Dudas je gradjanin/sportista...Srbije rusinskog porekla. Ne vidim zasto to nekome smeta? Zar nije lepo sto imamo sportiste razlicitih nacionalnosti koji se takmice za nasu drzavu? Dudas svakako nije jedini. Sto rece neko ispod, pripadnici nacionalnih manjina nisu Srbi, ali jesu odani gradjani Srbije i umesto tog 'posrbljavanja' kako kome odgovara, bolje bi bilo da prihvatite cinjenicu da je razlicitost nase bogatstvo.

identitet

pre 11 godina

... "U skoro svim drugih zemalja nemaju problem stranca kad se takmiću za svoju novu otadžbinu..." (alexizsvedske, 7. avgust 2012 23:10)
Alex, moram da te pitam, kod od rusina, rumuna, madjara i ostalih pripadnika nacionalnih zajednica u Srbiji (kojima je jedina drzava i otadzbina Srbija, kojima su preci stotinama godina unazad rodjeni i sahranjeni ovde) je "stranac ko se takmici za svoju novu otadzbinu"?

Quatermass-u, oposti, pripadnici nacionalnih zajednica nikad nece i ne mogu biti srbi, eventualno srbijanci, iako se taj izraz cesto dozivljava i upotrebljava u pogrdnom kontekstu.

Marko

pre 11 godina

@cinjenice

Da, ali to je potpuno prirodno. Italijani ce za Silvestera Stalonea reci da je Italijan, a svi ostali ce reci da je Amerikanac ili eventualno Amerikanac italijanskog porekla. Ili Zidan recimo, Alzirci ce za njega reci da je Alzirac, a svi ostali ce reci da je Francuz ili eventualno Francuz alzirskog porekla.

cinjenice

pre 11 godina

Tesla nikako nije mogao da bude Hrvat posto nikad nije imao hrvatsko drzavljanstvo,mogao je biti Austro-Ugarin, a posle Amerikanac i Jugosloven po tome osnovu a svi znamo sta je bio po poreklu. :P
(Marko, 8. avgust 2012 13:21)

okej marko,uvazavam opasku koja je na mestu. ipak, hvatate se za nebitan detalj koji uopste ne menja poentu mog komentara, sto i vi dobro znate. nije mi pao na pamet neki poznati srbin iz hrvatske, pa uzeh teslu za primer. uostalom ni ne mora biti poznat. ovi koji kritikuju ‘korektnog’ nikada nece reci da je bilo koji srbin koji zivi u HR hrvat. da ne govorim o izbeglim srbima iz hrvatske koji zive u SRB, a svi (vecina) imaju (imate?) HR drzavljanstvo.cik da vidim da njih neko nazove hrvatima(ne kazem da bi trebalo ili ne, samo pravim paralelu zaradi doslednosti). drzavljanstvo i nacionalna pripadnost kod nas nije isto kao sto je u americi (verovatno bi bilo najbolje da jeste, jer se inace ne bismo medjusobno klali, mada ko zna…). odjednom se pozivaju na americki sistem(nacionalnost = drzavljanstvo) sada kada njima to pase. konsekventnost nam nije jaca strana.

Marko

pre 11 godina

@cinjenice

Tesla nikako nije mogao da bude Hrvat posto nikad nije imao hrvatsko drzavljanstvo,mogao je biti Austro-Ugarin, a posle Amerikanac i Jugosloven po tome osnovu a svi znamo sta je bio po poreklu. :P

my way

pre 11 godina

Molim vas radi istine objavite ovaj moj post - ovo je netočno MOK na svojim oficijelnim stranicama ima sasvim drugačije viđenje [link]. Hvala
(Božidar, 8. avgust 2012 10:38)

Bozidare, ako pogledas i u tvom linku videces kad je osnovan Srpski olimpijski komitet, a ovde se nalaze najpotpunije i najjasnije informacije i o istorijatu i o kontinuitatu i o svemu, ukljucujuci i sabrane medalje od Kraljevine Jugoslavije do zajednice Srbije i Crne Gore. http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_at_the_Olympics
Ne moze se deliti nesto sto je nedeljivo, pogotovo retroaktivno. Srbija postoji od Berlinskog kongresa i nije prestala da postoji samo zato sto bi vi to voleli. Molim da i meni radi istine objavite komentar.

mladja car

pre 11 godina

@rumenko
Ne znam šta si pokušao s ovim ali i tu su kao i svugdje drugdje Srbiji upisane samo medalje od Pekinga jer otada nastupa samostalno.
Osim toga tu možeš pretraživati i po olimpijadi. Odi si pod Seul 1988, pa će ti biti sve jasno. Naravno da nikome u MOO nije palo napamet naknadno pripisivat ili dijelit medalje . To samo balkancima može pasti na pamet.

milan69

pre 11 godina

Nadam se da ce posle ovih OI pljustati ostavke funkcionera iz naseg OK.Ovo je bruka koga su sve slali na OI.Pa ko je to sve platio?Pa znase,opet napaceni i osiromaseni narod.Bruka.Svaka cast pojedincima(vaterpolistima i strelcima).
Ako ne dobiju otkaze,valjda ce iz moralnih razloga da podnesu ostavku kompletno rukovodstvo a bogami i neki treneri.

rumenko

pre 11 godina

@bozidare i mladjo

evo vam oficijelni link MOKa http://www.olympic.org/medallists-results

u padajućoj listi izaberite europe, a potom u opciji countries imate Serbia i ispod toga Serbia-YUG since. Tako da je i zvanično Srbija jedini pravni sukcesor sportskih uspeha, što je razumljivo i normalno.

Božidar

pre 11 godina

Ne znam zasto se bave nasim medaljam ,Srbiji po pravilima Mok-a pripadaju medalje koje je SFRJ osvojila i zato cao :D
(Lav, 8. avgust 2012 00:40)

Molim vas radi istine objavite ovaj moj post - ovo je netočno MOK na svojim oficijelnim stranicama ima sasvim drugačije viđenje http://www.olympic.org/serbia. Hvala

veliki strumf

pre 11 godina

Shvatite vi već jednom da sportski uspjesi nisu predmet pravne sukcesije i da nikakve medalje nisu pripisane ni Rusiji ni Srbiji niti ikome. Čak ni medalje Istočne Njemačke nisu pripisane ujedinjenoj Njemačkoj. To vrlo lako možete vidjeti i na stranicama MOK-a i na wikipediji tako da mi nije jasno čemu samoobmanjivanje.
(Mladja car, 8. avgust 2012 09:47)
SR Jugoslavija je sukcesor SFRJ, pa SCG, a sada Srbija. To je predvidjeno medjunarodnim sporazumima. Za medalje je sam priznao predsednik Olimpijskog komiteta Hrvatske pre desetak dana da se zbrajaju samo Srbiji. Tako je i sa medaljama iz Barselone, kada nismo nastupali pod svojim imenom i zastavom, vec pod onom medjunarodnom, i to samo u individualnim sportovima. I ne samo olimpijske, sve evropske i svetske titule se pripisuju nama. To u medjunarodnom pravu uopste nije sporno, nekome te medalje moraju da pripadnu (ne samo medalje i sportski uspesi, vec sva prava ali i sve brojne obaveze i dugove smo u procesu sukcesije mi preuzeli).
A sto se Wikipedie tice, mogu sada da odem i da napisem da je Srbija osvojila 500 medalja, i tako ce stajati dok neko ne promeni. Wiki tako funkcionise, nista tamo nije zvanicno, moze da pise ko sta hoce.

cinjenice

pre 11 godina

za sve vas sto kritikujete 'korektnog' i navodite kao primere zapadni model nacije i nacionalnosti(koji nazalost kod nas ne funkcionise) - po istoj logici su onda srbi iz hrvatske hrvati, a ne verujem da bi iko od vas rekao za npr. teslu da je hrvat.

Aco pg

pre 11 godina

@Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi.

Odlican komentar. Samo jedno pitanje - gradjani Crne Gore su?
(a, 8. avgust 2012 09:19)

Ti se praviš previše pametan jel? Pa, niko ne priča ( bar ne oni koji iole nešto znaju ) da građani Crne Gore nisu crnogorci. Ono što ti ne znaš jeste razliku između pojmova građanskoga i nacionalnoga. Još nešto, građani Srbije nisu srbi nego srbijanci jer tu imaš i mađara, slovaka, rusina itd. Crnogorci ( pravoslavni a boga mi i muslimani uglavnom ) su oduvijek po nacionu bili srbi, ako pročitaš sve najpoznatije i najpriznatije crnogorce biće ti jasno. Ali, ovdje se priča o sportu a ne o tim glupostima koje nas unazađuju. Zato je i tebi i svima pametnije da se okrenemo sportu a ne tim budalaštinama.

teoreticar zavere

pre 11 godina

Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi. Mesas nacionalnu i etnicku pripadnost! Po tvojoj logici ako za Mesija kazes da je Argentinac to je uvreda , posto ima italijansko poreklo....Platini (gradjanin Francuske tj. Francuz, etnicka pripadnost Italijan), Zidan (etnicka pripadnost Alzirac , gradjanin Francuske dakle Francuz) itd.
(Damir, 7. avgust 2012 23:13)

Kladim se da bi se ti prvi bunio ako bi neko Srbina u Hrvatskoj,Bosni itd.. nazvao Hrvat,Bosanac,Crnogorac, Makedonac itd... Za mene je validno samo ono kako se neko licno izjasnjava. Ako neko sebe smatra Srbinom onda je on za mene Srbin pa makar se zvao i Hasim Taci.

Анонимус

pre 11 godina

Сада ми тек није јасно шта се десило са Марком у полуфиналу?! У Б финалу опет је био веома добар као у квалификацијама. Шта се десило у другој трци да има 13-14 секунди слабији резултат?!

Напред Дудаш! Он ми је највећи фаворит из нашег тима за највеће изненађење ОИ.

a

pre 11 godina

@Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi.

Odlican komentar. Samo jedno pitanje - gradjani Crne Gore su?

igor

pre 11 godina

Nerealno je od Ivane ocekivati medalju. Bar 6,7 takmicarji imaju bolji i ovosezonski rezultat i licni rekord od nje. Kad bi skocila na nivou svog rekorda bio bi to lep rezultat i sigurno plasman medju prvih 8 sto je veliki uspeh, obzirom na to da je atletika u pitanju,sport koji je u Srbiji vec godinama na marginama u svakom pogledu

Mladja car

pre 11 godina

YEAH

Shvatite vi već jednom da sportski uspjesi nisu predmet pravne sukcesije i da nikakve medalje nisu pripisane ni Rusiji ni Srbiji niti ikome. Čak ni medalje Istočne Njemačke nisu pripisane ujedinjenoj Njemačkoj. To vrlo lako možete vidjeti i na stranicama MOK-a i na wikipediji tako da mi nije jasno čemu samoobmanjivanje.

a

pre 11 godina

@Milena

Jesi gledala utakmicu sa CG? Jesi vidjela kako je Pijetlovic u napadu CG za pobjedu sklanjao loptu nakon sto je iskljucen sa ciljem da istekne tih par sekundi do kraja? To nije dozvoljeno. Kaznjava se petercem. Koji nije sviran.

Иван-Ниш

pre 11 godina

Екипа мала али одабрана. Ватерполисти само опуштено, мајсторство је на нашој страни. Шпановићка нека скочи најбољи овосезонски резултат или уђе међу осам, задовољан сам. Најинтересантнији ми је Дудаш и колико стварно може у оваквој конкуренцији. Има 15 такмичара са бољим овосезонским резултатом и још неколико са бољим резултатима каријере. Надам се да ће да обори лични рекорд и тиме докаже да у будућности од њега можемо да очекујемо медаље.

Robert

pre 11 godina

1 Hungary (HUN) 9 3 3 15
2 Italy (ITA) 4 1 2 7
3 Great Britain (GBR) 4 0 0 4
4 Yugoslavia (YUG) 3 4 0 7
5 Soviet Union (URS) 2 2 3 7
6 United States (USA) 1 6 5 12
7 Germany (GER) 1 2 0 3
8 Spain (ESP) 1 1 0 2
9 France (FRA) 1 0 3 4
10 Netherlands (NED) 1 0 2 3
11 Australia (AUS) 1 0 1 2
12 Belgium (BEL) 0 4 2 6
13 Russia (RUS) 0 1 2 3
Sweden (SWE) 0 1 2 3
15 Serbia and Montenegro (SCG) 0 1 1 2
16 Croatia (CRO) 0 1 0 1
Greece (GRE) 0 1 0 1
18 Unified Team (EUN) 0 0 1 1
West Germany (FRG) 0 0 1 1
Serbia (SRB) 0 0 1 1

Mare

pre 11 godina

Koliko je Madjarska imala pobeda odnosno poraza? Ima li neko neki link gde se mogu videti svi ti rezultati? Hvala :)
(Jana, 7. avgust 2012 23:06)

Evo link http://www.rezultati.com/tablica/l4ABd4xM/ppGPo275/

GORAN

pre 11 godina

Crnogorac sam,navijam normalno za Crnu Goru,ali sve osim zlatne medalje za Srbiju bi bilo iznenadjenje jer igraju fenomenalno za sada!A ovi moji neka donesu bilo koju medalju,pa da slavimo..
(nikola MNE, 7. avgust 2012 17:56)

Nisi ti batice Crnogorac, ti si Srbin iz Crne Gore ;)

Quatermass

pre 11 godina

" a u sredu od Srba nastupa i Mihail Dudaš"

Mihail Dudas nije Srbin nego Rusin. On jeste srpski takmicar, predstavnik, olimpijac, atleticar itd. ali nije Srbin.
(korektno, 7. avgust 2012 22:14)

Caroline Wozniacki je DANKINJA iako su joj roditelji rodjeni u Poljskoj, a sa ocem i majkom komunicira na poljskom. Monika Seles je AMERIKANKA! Hoces li i to poreci? Hoces li poreci da su Amerikanci MANJE NAROD od Srba? Jedino sto mozes reci da je Dudas Srbin rusinskog porekla, jer se svuda u svetu gradjani odredjene zemlje tako tretiraju. Mogu ti navesti koliko god zelis primera, ali evo jos samo jedan iz Danske. Wilson Kipketer, rodjen u Keniji, nastupao za Keniju, posle uzeo dansko drzavljanstvo je danas DANAC, kenijskog porekla! To je tako, a niko nikome ne osporava da neguje svoje specificnosti i korene.

alexizsvedske

pre 11 godina

(korektno, 07. avgust 2012 22:14)
Neznam šta ti to znači. U skoro svim drugih zemalja nemaju problem stranca kad se takmiću za svoju novu otadžbinu. Samo kod nas se tako jave pametnjakovići kal što si ti.. Zato nas ceo svet tako voli, i zato nam sve ide tako dobro.. Bolje ćuti bre i uživaj, pošto ti sve jedno nikad nećeš da postigneš nešto slično.. Bože, bože kakav smo mi narod..

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

(korektno, 7. avgust 2012 22:14)

Druze,i Saban Trstena,Saban Sejdiu,Redzep Redzepovski nisu bili Srbi,pa sada Srbija totalno izvan svakog rezona prisvaja njihove medalje.I mnogi Hrvati,Slovenci i Crnogorci su osvajali medalje za Jugoslaviju,a sada ih Srbija,da bi se predstavila kao perjanica sporta u regionu,predstavlja kao svoje medalje.Sta onda ima cudno kad Dudas, kao Rus, ili ne znam sta ja,nastupa za Srbiju?

Damir

pre 11 godina

@korektno

Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi. Mesas nacionalnu i etnicku pripadnost! Po tvojoj logici ako za Mesija kazes da je Argentinac to je uvreda , posto ima italijansko poreklo....Platini (gradjanin Francuske tj. Francuz, etnicka pripadnost Italijan), Zidan (etnicka pripadnost Alzirac , gradjanin Francuske dakle Francuz) itd.

korektno

pre 11 godina

" a u sredu od Srba nastupa i Mihail Dudaš"

Mihail Dudas nije Srbin nego Rusin. On jeste srpski takmicar, predstavnik, olimpijac, atleticar itd. ali nije Srbin.

Nikola

pre 11 godina

Ako Rts da konacno Dusku Koracu da prenosi meceve mozda bude srece da nesto i osvojimo.Sa ovim njanjavim voditeljima profesionalnim internet prelistavacima nemamo srece. Korac drzi sport u malom prstu, ima nacinalni naboj i smesne ispade sto su odlike najboljih voditelja. Muka mi je da pratim sport dok vecina voditelja kuka nad sudbinom dajte najboljima da vode mozda nas sreca pogleda.

Aleksandra

pre 11 godina

Momci igraju fantasticno. Svaka im cast... Svi bi voljeli da osvoje zlato, ali ne treba to toliko potencirati ....Sigurna sam da oni zele to zlato vise nego bilo ko od nas i vjerujem da ce dati sve od sebe da to postignu! DELFINI UZ VAS DO KRAJA! IDEMO SRBIJA!

ciganDOgroba

pre 11 godina

Moze Nole da nas razocara,Cavic da podbaci,Zlatic da ostane bez medalje u zadnjoj sekundi i Arnautoviceva da bude cetvrta ali vaterpolisti imaju srce ko big ben i sigurno ce uzeti zlato. Dominantno i ubedlivo gaze i cekamo da ih vidimo na postolju

neko to od gore vidi sve

pre 11 godina

Verujem da nas bar vaterpolisti nece izneveriti. Ako oni ne osvoje zlato, onda treba da svi ostave vaterpolo. Jedino me brine Udovicic, naravno selektor, ne igrac. Na proslim OI nas je pokopao, dozvolio je losu atmosferu u ekipi. Iako smo imali najbolji tim, jedva smo uzeli bronzu. Valjda se nece to ponoviti. Sa ovim igracima i ja bi bio prvi na Olimpijadi. Sto se tice Dudasa, sta reci? Toliko ga iznahvalise, da covek mora da pomisli na medalju. Ali kako su prosli ostali atleticari, bolje da ne prognoziramo. Da ga ne ureknemo.

neko to od gore vidi sve

pre 11 godina

(volim zuto, 7. avgust 2012 18:55)

A zasto bi tamo bio i bokser Drenovak koji na ovim OI nista nije pokazao? Ili Kolasinac koji niti je osvojio medalju, niti je oborio drzavni rekord(mada je to na ovakvom takmicenju ne toliko bitno)? Ja bi hteo da organizujemo docek povodom osvajanja zlata. Valjda cemo imati razloga za to?

nikola MNE

pre 11 godina

Crnogorac sam,navijam normalno za Crnu Goru,ali sve osim zlatne medalje za Srbiju bi bilo iznenadjenje jer igraju fenomenalno za sada!A ovi moji neka donesu bilo koju medalju,pa da slavimo..

nikola MNE

pre 11 godina

Crnogorac sam,navijam normalno za Crnu Goru,ali sve osim zlatne medalje za Srbiju bi bilo iznenadjenje jer igraju fenomenalno za sada!A ovi moji neka donesu bilo koju medalju,pa da slavimo..

ciganDOgroba

pre 11 godina

Moze Nole da nas razocara,Cavic da podbaci,Zlatic da ostane bez medalje u zadnjoj sekundi i Arnautoviceva da bude cetvrta ali vaterpolisti imaju srce ko big ben i sigurno ce uzeti zlato. Dominantno i ubedlivo gaze i cekamo da ih vidimo na postolju

Nikola

pre 11 godina

Ako Rts da konacno Dusku Koracu da prenosi meceve mozda bude srece da nesto i osvojimo.Sa ovim njanjavim voditeljima profesionalnim internet prelistavacima nemamo srece. Korac drzi sport u malom prstu, ima nacinalni naboj i smesne ispade sto su odlike najboljih voditelja. Muka mi je da pratim sport dok vecina voditelja kuka nad sudbinom dajte najboljima da vode mozda nas sreca pogleda.

Damir

pre 11 godina

@korektno

Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi. Mesas nacionalnu i etnicku pripadnost! Po tvojoj logici ako za Mesija kazes da je Argentinac to je uvreda , posto ima italijansko poreklo....Platini (gradjanin Francuske tj. Francuz, etnicka pripadnost Italijan), Zidan (etnicka pripadnost Alzirac , gradjanin Francuske dakle Francuz) itd.

Aleksandra

pre 11 godina

Momci igraju fantasticno. Svaka im cast... Svi bi voljeli da osvoje zlato, ali ne treba to toliko potencirati ....Sigurna sam da oni zele to zlato vise nego bilo ko od nas i vjerujem da ce dati sve od sebe da to postignu! DELFINI UZ VAS DO KRAJA! IDEMO SRBIJA!

Quatermass

pre 11 godina

" a u sredu od Srba nastupa i Mihail Dudaš"

Mihail Dudas nije Srbin nego Rusin. On jeste srpski takmicar, predstavnik, olimpijac, atleticar itd. ali nije Srbin.
(korektno, 7. avgust 2012 22:14)

Caroline Wozniacki je DANKINJA iako su joj roditelji rodjeni u Poljskoj, a sa ocem i majkom komunicira na poljskom. Monika Seles je AMERIKANKA! Hoces li i to poreci? Hoces li poreci da su Amerikanci MANJE NAROD od Srba? Jedino sto mozes reci da je Dudas Srbin rusinskog porekla, jer se svuda u svetu gradjani odredjene zemlje tako tretiraju. Mogu ti navesti koliko god zelis primera, ali evo jos samo jedan iz Danske. Wilson Kipketer, rodjen u Keniji, nastupao za Keniju, posle uzeo dansko drzavljanstvo je danas DANAC, kenijskog porekla! To je tako, a niko nikome ne osporava da neguje svoje specificnosti i korene.

GORAN

pre 11 godina

Crnogorac sam,navijam normalno za Crnu Goru,ali sve osim zlatne medalje za Srbiju bi bilo iznenadjenje jer igraju fenomenalno za sada!A ovi moji neka donesu bilo koju medalju,pa da slavimo..
(nikola MNE, 7. avgust 2012 17:56)

Nisi ti batice Crnogorac, ti si Srbin iz Crne Gore ;)

alexizsvedske

pre 11 godina

(korektno, 07. avgust 2012 22:14)
Neznam šta ti to znači. U skoro svim drugih zemalja nemaju problem stranca kad se takmiću za svoju novu otadžbinu. Samo kod nas se tako jave pametnjakovići kal što si ti.. Zato nas ceo svet tako voli, i zato nam sve ide tako dobro.. Bolje ćuti bre i uživaj, pošto ti sve jedno nikad nećeš da postigneš nešto slično.. Bože, bože kakav smo mi narod..

korektno

pre 11 godina

" a u sredu od Srba nastupa i Mihail Dudaš"

Mihail Dudas nije Srbin nego Rusin. On jeste srpski takmicar, predstavnik, olimpijac, atleticar itd. ali nije Srbin.

neko to od gore vidi sve

pre 11 godina

(volim zuto, 7. avgust 2012 18:55)

A zasto bi tamo bio i bokser Drenovak koji na ovim OI nista nije pokazao? Ili Kolasinac koji niti je osvojio medalju, niti je oborio drzavni rekord(mada je to na ovakvom takmicenju ne toliko bitno)? Ja bi hteo da organizujemo docek povodom osvajanja zlata. Valjda cemo imati razloga za to?

igor

pre 11 godina

Nerealno je od Ivane ocekivati medalju. Bar 6,7 takmicarji imaju bolji i ovosezonski rezultat i licni rekord od nje. Kad bi skocila na nivou svog rekorda bio bi to lep rezultat i sigurno plasman medju prvih 8 sto je veliki uspeh, obzirom na to da je atletika u pitanju,sport koji je u Srbiji vec godinama na marginama u svakom pogledu

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

(korektno, 7. avgust 2012 22:14)

Druze,i Saban Trstena,Saban Sejdiu,Redzep Redzepovski nisu bili Srbi,pa sada Srbija totalno izvan svakog rezona prisvaja njihove medalje.I mnogi Hrvati,Slovenci i Crnogorci su osvajali medalje za Jugoslaviju,a sada ih Srbija,da bi se predstavila kao perjanica sporta u regionu,predstavlja kao svoje medalje.Sta onda ima cudno kad Dudas, kao Rus, ili ne znam sta ja,nastupa za Srbiju?

Mladja car

pre 11 godina

YEAH

Shvatite vi već jednom da sportski uspjesi nisu predmet pravne sukcesije i da nikakve medalje nisu pripisane ni Rusiji ni Srbiji niti ikome. Čak ni medalje Istočne Njemačke nisu pripisane ujedinjenoj Njemačkoj. To vrlo lako možete vidjeti i na stranicama MOK-a i na wikipediji tako da mi nije jasno čemu samoobmanjivanje.

Иван-Ниш

pre 11 godina

Екипа мала али одабрана. Ватерполисти само опуштено, мајсторство је на нашој страни. Шпановићка нека скочи најбољи овосезонски резултат или уђе међу осам, задовољан сам. Најинтересантнији ми је Дудаш и колико стварно може у оваквој конкуренцији. Има 15 такмичара са бољим овосезонским резултатом и још неколико са бољим резултатима каријере. Надам се да ће да обори лични рекорд и тиме докаже да у будућности од њега можемо да очекујемо медаље.

a

pre 11 godina

@Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi.

Odlican komentar. Samo jedno pitanje - gradjani Crne Gore su?

neko to od gore vidi sve

pre 11 godina

Verujem da nas bar vaterpolisti nece izneveriti. Ako oni ne osvoje zlato, onda treba da svi ostave vaterpolo. Jedino me brine Udovicic, naravno selektor, ne igrac. Na proslim OI nas je pokopao, dozvolio je losu atmosferu u ekipi. Iako smo imali najbolji tim, jedva smo uzeli bronzu. Valjda se nece to ponoviti. Sa ovim igracima i ja bi bio prvi na Olimpijadi. Sto se tice Dudasa, sta reci? Toliko ga iznahvalise, da covek mora da pomisli na medalju. Ali kako su prosli ostali atleticari, bolje da ne prognoziramo. Da ga ne ureknemo.

korektno

pre 11 godina

Moj komentar nije bio ni najmanje zlonameran, ali me nazalost negativni glasovi ne cude. Htedoh samo da skrenem paznju na to kako se kod nas barata tim etnicko/nacionalnim obelezjima onako kako to 'nama' odgovara. Ja uopste ne kazem da Dudasova eventualna medalja ne bi bila 'srpska', tj. da bi je Srbi nepravedno prisvojili (kao sto Makedonac dole kaze). On je rodjen u Srbiji, on nastupa za Srbiju, dakle on je SRPSKI atleticar, ali nije SRBIN. Sve i da hoce nema drugu zemlju, jer Rusini nemaju drzavu.
Vi koji dajete negativne komentare vidim vecinom ne znate nista o Rusinima, pa mislite da su to neki 'stranci u nasoj drzavi' i stoga ih poredite sa sportistima iz Amerike itd. imigrantskog porekla. Pritom uzimate za primer 'zapadni' (gradjanski) model poimanja nacije (kao sto je to u Americi i Francuskoj) zato sto vam sada konkretno to odgovara, a znate dobro da na nasim prostorima taj model ne funkcionise i sami ne razmisljate na taj nacin, jer bi to onda znacilo kao sto su mnogi rekli, da biste morali da prevalite preko usta da su onda i Srbi iz Hrvatske Hrvati.
Dudas je gradjanin/sportista...Srbije rusinskog porekla. Ne vidim zasto to nekome smeta? Zar nije lepo sto imamo sportiste razlicitih nacionalnosti koji se takmice za nasu drzavu? Dudas svakako nije jedini. Sto rece neko ispod, pripadnici nacionalnih manjina nisu Srbi, ali jesu odani gradjani Srbije i umesto tog 'posrbljavanja' kako kome odgovara, bolje bi bilo da prihvatite cinjenicu da je razlicitost nase bogatstvo.

Božidar

pre 11 godina

Ne znam zasto se bave nasim medaljam ,Srbiji po pravilima Mok-a pripadaju medalje koje je SFRJ osvojila i zato cao :D
(Lav, 8. avgust 2012 00:40)

Molim vas radi istine objavite ovaj moj post - ovo je netočno MOK na svojim oficijelnim stranicama ima sasvim drugačije viđenje http://www.olympic.org/serbia. Hvala

Robert

pre 11 godina

1 Hungary (HUN) 9 3 3 15
2 Italy (ITA) 4 1 2 7
3 Great Britain (GBR) 4 0 0 4
4 Yugoslavia (YUG) 3 4 0 7
5 Soviet Union (URS) 2 2 3 7
6 United States (USA) 1 6 5 12
7 Germany (GER) 1 2 0 3
8 Spain (ESP) 1 1 0 2
9 France (FRA) 1 0 3 4
10 Netherlands (NED) 1 0 2 3
11 Australia (AUS) 1 0 1 2
12 Belgium (BEL) 0 4 2 6
13 Russia (RUS) 0 1 2 3
Sweden (SWE) 0 1 2 3
15 Serbia and Montenegro (SCG) 0 1 1 2
16 Croatia (CRO) 0 1 0 1
Greece (GRE) 0 1 0 1
18 Unified Team (EUN) 0 0 1 1
West Germany (FRG) 0 0 1 1
Serbia (SRB) 0 0 1 1

Mare

pre 11 godina

Koliko je Madjarska imala pobeda odnosno poraza? Ima li neko neki link gde se mogu videti svi ti rezultati? Hvala :)
(Jana, 7. avgust 2012 23:06)

Evo link http://www.rezultati.com/tablica/l4ABd4xM/ppGPo275/

veliki strumf

pre 11 godina

Shvatite vi već jednom da sportski uspjesi nisu predmet pravne sukcesije i da nikakve medalje nisu pripisane ni Rusiji ni Srbiji niti ikome. Čak ni medalje Istočne Njemačke nisu pripisane ujedinjenoj Njemačkoj. To vrlo lako možete vidjeti i na stranicama MOK-a i na wikipediji tako da mi nije jasno čemu samoobmanjivanje.
(Mladja car, 8. avgust 2012 09:47)
SR Jugoslavija je sukcesor SFRJ, pa SCG, a sada Srbija. To je predvidjeno medjunarodnim sporazumima. Za medalje je sam priznao predsednik Olimpijskog komiteta Hrvatske pre desetak dana da se zbrajaju samo Srbiji. Tako je i sa medaljama iz Barselone, kada nismo nastupali pod svojim imenom i zastavom, vec pod onom medjunarodnom, i to samo u individualnim sportovima. I ne samo olimpijske, sve evropske i svetske titule se pripisuju nama. To u medjunarodnom pravu uopste nije sporno, nekome te medalje moraju da pripadnu (ne samo medalje i sportski uspesi, vec sva prava ali i sve brojne obaveze i dugove smo u procesu sukcesije mi preuzeli).
A sto se Wikipedie tice, mogu sada da odem i da napisem da je Srbija osvojila 500 medalja, i tako ce stajati dok neko ne promeni. Wiki tako funkcionise, nista tamo nije zvanicno, moze da pise ko sta hoce.

teoreticar zavere

pre 11 godina

Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi. Mesas nacionalnu i etnicku pripadnost! Po tvojoj logici ako za Mesija kazes da je Argentinac to je uvreda , posto ima italijansko poreklo....Platini (gradjanin Francuske tj. Francuz, etnicka pripadnost Italijan), Zidan (etnicka pripadnost Alzirac , gradjanin Francuske dakle Francuz) itd.
(Damir, 7. avgust 2012 23:13)

Kladim se da bi se ti prvi bunio ako bi neko Srbina u Hrvatskoj,Bosni itd.. nazvao Hrvat,Bosanac,Crnogorac, Makedonac itd... Za mene je validno samo ono kako se neko licno izjasnjava. Ako neko sebe smatra Srbinom onda je on za mene Srbin pa makar se zvao i Hasim Taci.

cinjenice

pre 11 godina

za sve vas sto kritikujete 'korektnog' i navodite kao primere zapadni model nacije i nacionalnosti(koji nazalost kod nas ne funkcionise) - po istoj logici su onda srbi iz hrvatske hrvati, a ne verujem da bi iko od vas rekao za npr. teslu da je hrvat.

rumenko

pre 11 godina

@bozidare i mladjo

evo vam oficijelni link MOKa http://www.olympic.org/medallists-results

u padajućoj listi izaberite europe, a potom u opciji countries imate Serbia i ispod toga Serbia-YUG since. Tako da je i zvanično Srbija jedini pravni sukcesor sportskih uspeha, što je razumljivo i normalno.

a

pre 11 godina

@Milena

Jesi gledala utakmicu sa CG? Jesi vidjela kako je Pijetlovic u napadu CG za pobjedu sklanjao loptu nakon sto je iskljucen sa ciljem da istekne tih par sekundi do kraja? To nije dozvoljeno. Kaznjava se petercem. Koji nije sviran.

Aco pg

pre 11 godina

@Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi.

Odlican komentar. Samo jedno pitanje - gradjani Crne Gore su?
(a, 8. avgust 2012 09:19)

Ti se praviš previše pametan jel? Pa, niko ne priča ( bar ne oni koji iole nešto znaju ) da građani Crne Gore nisu crnogorci. Ono što ti ne znaš jeste razliku između pojmova građanskoga i nacionalnoga. Još nešto, građani Srbije nisu srbi nego srbijanci jer tu imaš i mađara, slovaka, rusina itd. Crnogorci ( pravoslavni a boga mi i muslimani uglavnom ) su oduvijek po nacionu bili srbi, ako pročitaš sve najpoznatije i najpriznatije crnogorce biće ti jasno. Ali, ovdje se priča o sportu a ne o tim glupostima koje nas unazađuju. Zato je i tebi i svima pametnije da se okrenemo sportu a ne tim budalaštinama.

Анонимус

pre 11 godina

Сада ми тек није јасно шта се десило са Марком у полуфиналу?! У Б финалу опет је био веома добар као у квалификацијама. Шта се десило у другој трци да има 13-14 секунди слабији резултат?!

Напред Дудаш! Он ми је највећи фаворит из нашег тима за највеће изненађење ОИ.

mladja car

pre 11 godina

@rumenko
Ne znam šta si pokušao s ovim ali i tu su kao i svugdje drugdje Srbiji upisane samo medalje od Pekinga jer otada nastupa samostalno.
Osim toga tu možeš pretraživati i po olimpijadi. Odi si pod Seul 1988, pa će ti biti sve jasno. Naravno da nikome u MOO nije palo napamet naknadno pripisivat ili dijelit medalje . To samo balkancima može pasti na pamet.

milan69

pre 11 godina

Nadam se da ce posle ovih OI pljustati ostavke funkcionera iz naseg OK.Ovo je bruka koga su sve slali na OI.Pa ko je to sve platio?Pa znase,opet napaceni i osiromaseni narod.Bruka.Svaka cast pojedincima(vaterpolistima i strelcima).
Ako ne dobiju otkaze,valjda ce iz moralnih razloga da podnesu ostavku kompletno rukovodstvo a bogami i neki treneri.

Marko

pre 11 godina

@cinjenice

Tesla nikako nije mogao da bude Hrvat posto nikad nije imao hrvatsko drzavljanstvo,mogao je biti Austro-Ugarin, a posle Amerikanac i Jugosloven po tome osnovu a svi znamo sta je bio po poreklu. :P

cinjenice

pre 11 godina

Tesla nikako nije mogao da bude Hrvat posto nikad nije imao hrvatsko drzavljanstvo,mogao je biti Austro-Ugarin, a posle Amerikanac i Jugosloven po tome osnovu a svi znamo sta je bio po poreklu. :P
(Marko, 8. avgust 2012 13:21)

okej marko,uvazavam opasku koja je na mestu. ipak, hvatate se za nebitan detalj koji uopste ne menja poentu mog komentara, sto i vi dobro znate. nije mi pao na pamet neki poznati srbin iz hrvatske, pa uzeh teslu za primer. uostalom ni ne mora biti poznat. ovi koji kritikuju ‘korektnog’ nikada nece reci da je bilo koji srbin koji zivi u HR hrvat. da ne govorim o izbeglim srbima iz hrvatske koji zive u SRB, a svi (vecina) imaju (imate?) HR drzavljanstvo.cik da vidim da njih neko nazove hrvatima(ne kazem da bi trebalo ili ne, samo pravim paralelu zaradi doslednosti). drzavljanstvo i nacionalna pripadnost kod nas nije isto kao sto je u americi (verovatno bi bilo najbolje da jeste, jer se inace ne bismo medjusobno klali, mada ko zna…). odjednom se pozivaju na americki sistem(nacionalnost = drzavljanstvo) sada kada njima to pase. konsekventnost nam nije jaca strana.

my way

pre 11 godina

Molim vas radi istine objavite ovaj moj post - ovo je netočno MOK na svojim oficijelnim stranicama ima sasvim drugačije viđenje [link]. Hvala
(Božidar, 8. avgust 2012 10:38)

Bozidare, ako pogledas i u tvom linku videces kad je osnovan Srpski olimpijski komitet, a ovde se nalaze najpotpunije i najjasnije informacije i o istorijatu i o kontinuitatu i o svemu, ukljucujuci i sabrane medalje od Kraljevine Jugoslavije do zajednice Srbije i Crne Gore. http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_at_the_Olympics
Ne moze se deliti nesto sto je nedeljivo, pogotovo retroaktivno. Srbija postoji od Berlinskog kongresa i nije prestala da postoji samo zato sto bi vi to voleli. Molim da i meni radi istine objavite komentar.

korektno

pre 11 godina

Da, ali to je potpuno prirodno. Italijani ce za Silvestera Stalonea reci da je Italijan, a svi ostali ce reci da je Amerikanac ili eventualno Amerikanac italijanskog porekla. Ili Zidan recimo, Alzirci ce za njega reci da je Alzirac, a svi ostali ce reci da je Francuz ili eventualno Francuz alzirskog porekla.
(Marko, 8. avgust 2012 15:02)

Marko, ali USA i FR pojam nacije nije isto kao kod nas. U naucnoj literaturi koja se bavi temom nacija pravi se podela na 'zapadni' vs 'istocni' model, cesto nazivani i gradjanski vs etnicki; politicki vs etno-lingvisticki itd. U USA je ovaj prvi (zapadni, gradjanski, politicki), kod nas je drugi -istocni, etnicki. Da li je to dobro ili lose po nas, ne zelim u to da ulazim ovom prilikom, samo kazem da ovi koji nazivaju Dudasa Srbinom, pozivajuce se na kako je to u Americi , prvi ne bi rekli za Srbe iz Hrvatske da su Hrvati, Srbe iz Madjarske Madjari itd. a logika je identicna kao kada nazivaju Dudasa Srbinom.

Marko

pre 11 godina

@cinjenice

Da, ali to je potpuno prirodno. Italijani ce za Silvestera Stalonea reci da je Italijan, a svi ostali ce reci da je Amerikanac ili eventualno Amerikanac italijanskog porekla. Ili Zidan recimo, Alzirci ce za njega reci da je Alzirac, a svi ostali ce reci da je Francuz ili eventualno Francuz alzirskog porekla.

identitet

pre 11 godina

... "U skoro svim drugih zemalja nemaju problem stranca kad se takmiću za svoju novu otadžbinu..." (alexizsvedske, 7. avgust 2012 23:10)
Alex, moram da te pitam, kod od rusina, rumuna, madjara i ostalih pripadnika nacionalnih zajednica u Srbiji (kojima je jedina drzava i otadzbina Srbija, kojima su preci stotinama godina unazad rodjeni i sahranjeni ovde) je "stranac ko se takmici za svoju novu otadzbinu"?

Quatermass-u, oposti, pripadnici nacionalnih zajednica nikad nece i ne mogu biti srbi, eventualno srbijanci, iako se taj izraz cesto dozivljava i upotrebljava u pogrdnom kontekstu.

korektno

pre 11 godina

" a u sredu od Srba nastupa i Mihail Dudaš"

Mihail Dudas nije Srbin nego Rusin. On jeste srpski takmicar, predstavnik, olimpijac, atleticar itd. ali nije Srbin.

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

(korektno, 7. avgust 2012 22:14)

Druze,i Saban Trstena,Saban Sejdiu,Redzep Redzepovski nisu bili Srbi,pa sada Srbija totalno izvan svakog rezona prisvaja njihove medalje.I mnogi Hrvati,Slovenci i Crnogorci su osvajali medalje za Jugoslaviju,a sada ih Srbija,da bi se predstavila kao perjanica sporta u regionu,predstavlja kao svoje medalje.Sta onda ima cudno kad Dudas, kao Rus, ili ne znam sta ja,nastupa za Srbiju?

neko to od gore vidi sve

pre 11 godina

Verujem da nas bar vaterpolisti nece izneveriti. Ako oni ne osvoje zlato, onda treba da svi ostave vaterpolo. Jedino me brine Udovicic, naravno selektor, ne igrac. Na proslim OI nas je pokopao, dozvolio je losu atmosferu u ekipi. Iako smo imali najbolji tim, jedva smo uzeli bronzu. Valjda se nece to ponoviti. Sa ovim igracima i ja bi bio prvi na Olimpijadi. Sto se tice Dudasa, sta reci? Toliko ga iznahvalise, da covek mora da pomisli na medalju. Ali kako su prosli ostali atleticari, bolje da ne prognoziramo. Da ga ne ureknemo.

neko to od gore vidi sve

pre 11 godina

(volim zuto, 7. avgust 2012 18:55)

A zasto bi tamo bio i bokser Drenovak koji na ovim OI nista nije pokazao? Ili Kolasinac koji niti je osvojio medalju, niti je oborio drzavni rekord(mada je to na ovakvom takmicenju ne toliko bitno)? Ja bi hteo da organizujemo docek povodom osvajanja zlata. Valjda cemo imati razloga za to?

GORAN

pre 11 godina

Crnogorac sam,navijam normalno za Crnu Goru,ali sve osim zlatne medalje za Srbiju bi bilo iznenadjenje jer igraju fenomenalno za sada!A ovi moji neka donesu bilo koju medalju,pa da slavimo..
(nikola MNE, 7. avgust 2012 17:56)

Nisi ti batice Crnogorac, ti si Srbin iz Crne Gore ;)

Nikola

pre 11 godina

Ako Rts da konacno Dusku Koracu da prenosi meceve mozda bude srece da nesto i osvojimo.Sa ovim njanjavim voditeljima profesionalnim internet prelistavacima nemamo srece. Korac drzi sport u malom prstu, ima nacinalni naboj i smesne ispade sto su odlike najboljih voditelja. Muka mi je da pratim sport dok vecina voditelja kuka nad sudbinom dajte najboljima da vode mozda nas sreca pogleda.

ciganDOgroba

pre 11 godina

Moze Nole da nas razocara,Cavic da podbaci,Zlatic da ostane bez medalje u zadnjoj sekundi i Arnautoviceva da bude cetvrta ali vaterpolisti imaju srce ko big ben i sigurno ce uzeti zlato. Dominantno i ubedlivo gaze i cekamo da ih vidimo na postolju

Mladja car

pre 11 godina

YEAH

Shvatite vi već jednom da sportski uspjesi nisu predmet pravne sukcesije i da nikakve medalje nisu pripisane ni Rusiji ni Srbiji niti ikome. Čak ni medalje Istočne Njemačke nisu pripisane ujedinjenoj Njemačkoj. To vrlo lako možete vidjeti i na stranicama MOK-a i na wikipediji tako da mi nije jasno čemu samoobmanjivanje.

a

pre 11 godina

@Milena

Jesi gledala utakmicu sa CG? Jesi vidjela kako je Pijetlovic u napadu CG za pobjedu sklanjao loptu nakon sto je iskljucen sa ciljem da istekne tih par sekundi do kraja? To nije dozvoljeno. Kaznjava se petercem. Koji nije sviran.

nikola MNE

pre 11 godina

Crnogorac sam,navijam normalno za Crnu Goru,ali sve osim zlatne medalje za Srbiju bi bilo iznenadjenje jer igraju fenomenalno za sada!A ovi moji neka donesu bilo koju medalju,pa da slavimo..

Quatermass

pre 11 godina

" a u sredu od Srba nastupa i Mihail Dudaš"

Mihail Dudas nije Srbin nego Rusin. On jeste srpski takmicar, predstavnik, olimpijac, atleticar itd. ali nije Srbin.
(korektno, 7. avgust 2012 22:14)

Caroline Wozniacki je DANKINJA iako su joj roditelji rodjeni u Poljskoj, a sa ocem i majkom komunicira na poljskom. Monika Seles je AMERIKANKA! Hoces li i to poreci? Hoces li poreci da su Amerikanci MANJE NAROD od Srba? Jedino sto mozes reci da je Dudas Srbin rusinskog porekla, jer se svuda u svetu gradjani odredjene zemlje tako tretiraju. Mogu ti navesti koliko god zelis primera, ali evo jos samo jedan iz Danske. Wilson Kipketer, rodjen u Keniji, nastupao za Keniju, posle uzeo dansko drzavljanstvo je danas DANAC, kenijskog porekla! To je tako, a niko nikome ne osporava da neguje svoje specificnosti i korene.

alexizsvedske

pre 11 godina

(korektno, 07. avgust 2012 22:14)
Neznam šta ti to znači. U skoro svim drugih zemalja nemaju problem stranca kad se takmiću za svoju novu otadžbinu. Samo kod nas se tako jave pametnjakovići kal što si ti.. Zato nas ceo svet tako voli, i zato nam sve ide tako dobro.. Bolje ćuti bre i uživaj, pošto ti sve jedno nikad nećeš da postigneš nešto slično.. Bože, bože kakav smo mi narod..

Robert

pre 11 godina

1 Hungary (HUN) 9 3 3 15
2 Italy (ITA) 4 1 2 7
3 Great Britain (GBR) 4 0 0 4
4 Yugoslavia (YUG) 3 4 0 7
5 Soviet Union (URS) 2 2 3 7
6 United States (USA) 1 6 5 12
7 Germany (GER) 1 2 0 3
8 Spain (ESP) 1 1 0 2
9 France (FRA) 1 0 3 4
10 Netherlands (NED) 1 0 2 3
11 Australia (AUS) 1 0 1 2
12 Belgium (BEL) 0 4 2 6
13 Russia (RUS) 0 1 2 3
Sweden (SWE) 0 1 2 3
15 Serbia and Montenegro (SCG) 0 1 1 2
16 Croatia (CRO) 0 1 0 1
Greece (GRE) 0 1 0 1
18 Unified Team (EUN) 0 0 1 1
West Germany (FRG) 0 0 1 1
Serbia (SRB) 0 0 1 1

a

pre 11 godina

@Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi.

Odlican komentar. Samo jedno pitanje - gradjani Crne Gore su?

rumenko

pre 11 godina

@bozidare i mladjo

evo vam oficijelni link MOKa http://www.olympic.org/medallists-results

u padajućoj listi izaberite europe, a potom u opciji countries imate Serbia i ispod toga Serbia-YUG since. Tako da je i zvanično Srbija jedini pravni sukcesor sportskih uspeha, što je razumljivo i normalno.

Aleksandra

pre 11 godina

Momci igraju fantasticno. Svaka im cast... Svi bi voljeli da osvoje zlato, ali ne treba to toliko potencirati ....Sigurna sam da oni zele to zlato vise nego bilo ko od nas i vjerujem da ce dati sve od sebe da to postignu! DELFINI UZ VAS DO KRAJA! IDEMO SRBIJA!

Damir

pre 11 godina

@korektno

Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi. Mesas nacionalnu i etnicku pripadnost! Po tvojoj logici ako za Mesija kazes da je Argentinac to je uvreda , posto ima italijansko poreklo....Platini (gradjanin Francuske tj. Francuz, etnicka pripadnost Italijan), Zidan (etnicka pripadnost Alzirac , gradjanin Francuske dakle Francuz) itd.

veliki strumf

pre 11 godina

Shvatite vi već jednom da sportski uspjesi nisu predmet pravne sukcesije i da nikakve medalje nisu pripisane ni Rusiji ni Srbiji niti ikome. Čak ni medalje Istočne Njemačke nisu pripisane ujedinjenoj Njemačkoj. To vrlo lako možete vidjeti i na stranicama MOK-a i na wikipediji tako da mi nije jasno čemu samoobmanjivanje.
(Mladja car, 8. avgust 2012 09:47)
SR Jugoslavija je sukcesor SFRJ, pa SCG, a sada Srbija. To je predvidjeno medjunarodnim sporazumima. Za medalje je sam priznao predsednik Olimpijskog komiteta Hrvatske pre desetak dana da se zbrajaju samo Srbiji. Tako je i sa medaljama iz Barselone, kada nismo nastupali pod svojim imenom i zastavom, vec pod onom medjunarodnom, i to samo u individualnim sportovima. I ne samo olimpijske, sve evropske i svetske titule se pripisuju nama. To u medjunarodnom pravu uopste nije sporno, nekome te medalje moraju da pripadnu (ne samo medalje i sportski uspesi, vec sva prava ali i sve brojne obaveze i dugove smo u procesu sukcesije mi preuzeli).
A sto se Wikipedie tice, mogu sada da odem i da napisem da je Srbija osvojila 500 medalja, i tako ce stajati dok neko ne promeni. Wiki tako funkcionise, nista tamo nije zvanicno, moze da pise ko sta hoce.

Aco pg

pre 11 godina

@Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi.

Odlican komentar. Samo jedno pitanje - gradjani Crne Gore su?
(a, 8. avgust 2012 09:19)

Ti se praviš previše pametan jel? Pa, niko ne priča ( bar ne oni koji iole nešto znaju ) da građani Crne Gore nisu crnogorci. Ono što ti ne znaš jeste razliku između pojmova građanskoga i nacionalnoga. Još nešto, građani Srbije nisu srbi nego srbijanci jer tu imaš i mađara, slovaka, rusina itd. Crnogorci ( pravoslavni a boga mi i muslimani uglavnom ) su oduvijek po nacionu bili srbi, ako pročitaš sve najpoznatije i najpriznatije crnogorce biće ti jasno. Ali, ovdje se priča o sportu a ne o tim glupostima koje nas unazađuju. Zato je i tebi i svima pametnije da se okrenemo sportu a ne tim budalaštinama.

Božidar

pre 11 godina

Ne znam zasto se bave nasim medaljam ,Srbiji po pravilima Mok-a pripadaju medalje koje je SFRJ osvojila i zato cao :D
(Lav, 8. avgust 2012 00:40)

Molim vas radi istine objavite ovaj moj post - ovo je netočno MOK na svojim oficijelnim stranicama ima sasvim drugačije viđenje http://www.olympic.org/serbia. Hvala

cinjenice

pre 11 godina

za sve vas sto kritikujete 'korektnog' i navodite kao primere zapadni model nacije i nacionalnosti(koji nazalost kod nas ne funkcionise) - po istoj logici su onda srbi iz hrvatske hrvati, a ne verujem da bi iko od vas rekao za npr. teslu da je hrvat.

mladja car

pre 11 godina

@rumenko
Ne znam šta si pokušao s ovim ali i tu su kao i svugdje drugdje Srbiji upisane samo medalje od Pekinga jer otada nastupa samostalno.
Osim toga tu možeš pretraživati i po olimpijadi. Odi si pod Seul 1988, pa će ti biti sve jasno. Naravno da nikome u MOO nije palo napamet naknadno pripisivat ili dijelit medalje . To samo balkancima može pasti na pamet.

korektno

pre 11 godina

Da, ali to je potpuno prirodno. Italijani ce za Silvestera Stalonea reci da je Italijan, a svi ostali ce reci da je Amerikanac ili eventualno Amerikanac italijanskog porekla. Ili Zidan recimo, Alzirci ce za njega reci da je Alzirac, a svi ostali ce reci da je Francuz ili eventualno Francuz alzirskog porekla.
(Marko, 8. avgust 2012 15:02)

Marko, ali USA i FR pojam nacije nije isto kao kod nas. U naucnoj literaturi koja se bavi temom nacija pravi se podela na 'zapadni' vs 'istocni' model, cesto nazivani i gradjanski vs etnicki; politicki vs etno-lingvisticki itd. U USA je ovaj prvi (zapadni, gradjanski, politicki), kod nas je drugi -istocni, etnicki. Da li je to dobro ili lose po nas, ne zelim u to da ulazim ovom prilikom, samo kazem da ovi koji nazivaju Dudasa Srbinom, pozivajuce se na kako je to u Americi , prvi ne bi rekli za Srbe iz Hrvatske da su Hrvati, Srbe iz Madjarske Madjari itd. a logika je identicna kao kada nazivaju Dudasa Srbinom.

teoreticar zavere

pre 11 godina

Svi gradjani Amerike su Amerikanci, svi gradjani Francuske su Francuzi, svi gradjani Srbije su Srbi. Mesas nacionalnu i etnicku pripadnost! Po tvojoj logici ako za Mesija kazes da je Argentinac to je uvreda , posto ima italijansko poreklo....Platini (gradjanin Francuske tj. Francuz, etnicka pripadnost Italijan), Zidan (etnicka pripadnost Alzirac , gradjanin Francuske dakle Francuz) itd.
(Damir, 7. avgust 2012 23:13)

Kladim se da bi se ti prvi bunio ako bi neko Srbina u Hrvatskoj,Bosni itd.. nazvao Hrvat,Bosanac,Crnogorac, Makedonac itd... Za mene je validno samo ono kako se neko licno izjasnjava. Ako neko sebe smatra Srbinom onda je on za mene Srbin pa makar se zvao i Hasim Taci.

Анонимус

pre 11 godina

Сада ми тек није јасно шта се десило са Марком у полуфиналу?! У Б финалу опет је био веома добар као у квалификацијама. Шта се десило у другој трци да има 13-14 секунди слабији резултат?!

Напред Дудаш! Он ми је највећи фаворит из нашег тима за највеће изненађење ОИ.

korektno

pre 11 godina

Moj komentar nije bio ni najmanje zlonameran, ali me nazalost negativni glasovi ne cude. Htedoh samo da skrenem paznju na to kako se kod nas barata tim etnicko/nacionalnim obelezjima onako kako to 'nama' odgovara. Ja uopste ne kazem da Dudasova eventualna medalja ne bi bila 'srpska', tj. da bi je Srbi nepravedno prisvojili (kao sto Makedonac dole kaze). On je rodjen u Srbiji, on nastupa za Srbiju, dakle on je SRPSKI atleticar, ali nije SRBIN. Sve i da hoce nema drugu zemlju, jer Rusini nemaju drzavu.
Vi koji dajete negativne komentare vidim vecinom ne znate nista o Rusinima, pa mislite da su to neki 'stranci u nasoj drzavi' i stoga ih poredite sa sportistima iz Amerike itd. imigrantskog porekla. Pritom uzimate za primer 'zapadni' (gradjanski) model poimanja nacije (kao sto je to u Americi i Francuskoj) zato sto vam sada konkretno to odgovara, a znate dobro da na nasim prostorima taj model ne funkcionise i sami ne razmisljate na taj nacin, jer bi to onda znacilo kao sto su mnogi rekli, da biste morali da prevalite preko usta da su onda i Srbi iz Hrvatske Hrvati.
Dudas je gradjanin/sportista...Srbije rusinskog porekla. Ne vidim zasto to nekome smeta? Zar nije lepo sto imamo sportiste razlicitih nacionalnosti koji se takmice za nasu drzavu? Dudas svakako nije jedini. Sto rece neko ispod, pripadnici nacionalnih manjina nisu Srbi, ali jesu odani gradjani Srbije i umesto tog 'posrbljavanja' kako kome odgovara, bolje bi bilo da prihvatite cinjenicu da je razlicitost nase bogatstvo.

Иван-Ниш

pre 11 godina

Екипа мала али одабрана. Ватерполисти само опуштено, мајсторство је на нашој страни. Шпановићка нека скочи најбољи овосезонски резултат или уђе међу осам, задовољан сам. Најинтересантнији ми је Дудаш и колико стварно може у оваквој конкуренцији. Има 15 такмичара са бољим овосезонским резултатом и још неколико са бољим резултатима каријере. Надам се да ће да обори лични рекорд и тиме докаже да у будућности од њега можемо да очекујемо медаље.

milan69

pre 11 godina

Nadam se da ce posle ovih OI pljustati ostavke funkcionera iz naseg OK.Ovo je bruka koga su sve slali na OI.Pa ko je to sve platio?Pa znase,opet napaceni i osiromaseni narod.Bruka.Svaka cast pojedincima(vaterpolistima i strelcima).
Ako ne dobiju otkaze,valjda ce iz moralnih razloga da podnesu ostavku kompletno rukovodstvo a bogami i neki treneri.

cinjenice

pre 11 godina

Tesla nikako nije mogao da bude Hrvat posto nikad nije imao hrvatsko drzavljanstvo,mogao je biti Austro-Ugarin, a posle Amerikanac i Jugosloven po tome osnovu a svi znamo sta je bio po poreklu. :P
(Marko, 8. avgust 2012 13:21)

okej marko,uvazavam opasku koja je na mestu. ipak, hvatate se za nebitan detalj koji uopste ne menja poentu mog komentara, sto i vi dobro znate. nije mi pao na pamet neki poznati srbin iz hrvatske, pa uzeh teslu za primer. uostalom ni ne mora biti poznat. ovi koji kritikuju ‘korektnog’ nikada nece reci da je bilo koji srbin koji zivi u HR hrvat. da ne govorim o izbeglim srbima iz hrvatske koji zive u SRB, a svi (vecina) imaju (imate?) HR drzavljanstvo.cik da vidim da njih neko nazove hrvatima(ne kazem da bi trebalo ili ne, samo pravim paralelu zaradi doslednosti). drzavljanstvo i nacionalna pripadnost kod nas nije isto kao sto je u americi (verovatno bi bilo najbolje da jeste, jer se inace ne bismo medjusobno klali, mada ko zna…). odjednom se pozivaju na americki sistem(nacionalnost = drzavljanstvo) sada kada njima to pase. konsekventnost nam nije jaca strana.

identitet

pre 11 godina

... "U skoro svim drugih zemalja nemaju problem stranca kad se takmiću za svoju novu otadžbinu..." (alexizsvedske, 7. avgust 2012 23:10)
Alex, moram da te pitam, kod od rusina, rumuna, madjara i ostalih pripadnika nacionalnih zajednica u Srbiji (kojima je jedina drzava i otadzbina Srbija, kojima su preci stotinama godina unazad rodjeni i sahranjeni ovde) je "stranac ko se takmici za svoju novu otadzbinu"?

Quatermass-u, oposti, pripadnici nacionalnih zajednica nikad nece i ne mogu biti srbi, eventualno srbijanci, iako se taj izraz cesto dozivljava i upotrebljava u pogrdnom kontekstu.

Mare

pre 11 godina

Koliko je Madjarska imala pobeda odnosno poraza? Ima li neko neki link gde se mogu videti svi ti rezultati? Hvala :)
(Jana, 7. avgust 2012 23:06)

Evo link http://www.rezultati.com/tablica/l4ABd4xM/ppGPo275/

Marko

pre 11 godina

@cinjenice

Tesla nikako nije mogao da bude Hrvat posto nikad nije imao hrvatsko drzavljanstvo,mogao je biti Austro-Ugarin, a posle Amerikanac i Jugosloven po tome osnovu a svi znamo sta je bio po poreklu. :P

my way

pre 11 godina

Molim vas radi istine objavite ovaj moj post - ovo je netočno MOK na svojim oficijelnim stranicama ima sasvim drugačije viđenje [link]. Hvala
(Božidar, 8. avgust 2012 10:38)

Bozidare, ako pogledas i u tvom linku videces kad je osnovan Srpski olimpijski komitet, a ovde se nalaze najpotpunije i najjasnije informacije i o istorijatu i o kontinuitatu i o svemu, ukljucujuci i sabrane medalje od Kraljevine Jugoslavije do zajednice Srbije i Crne Gore. http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_at_the_Olympics
Ne moze se deliti nesto sto je nedeljivo, pogotovo retroaktivno. Srbija postoji od Berlinskog kongresa i nije prestala da postoji samo zato sto bi vi to voleli. Molim da i meni radi istine objavite komentar.

Marko

pre 11 godina

@cinjenice

Da, ali to je potpuno prirodno. Italijani ce za Silvestera Stalonea reci da je Italijan, a svi ostali ce reci da je Amerikanac ili eventualno Amerikanac italijanskog porekla. Ili Zidan recimo, Alzirci ce za njega reci da je Alzirac, a svi ostali ce reci da je Francuz ili eventualno Francuz alzirskog porekla.

igor

pre 11 godina

Nerealno je od Ivane ocekivati medalju. Bar 6,7 takmicarji imaju bolji i ovosezonski rezultat i licni rekord od nje. Kad bi skocila na nivou svog rekorda bio bi to lep rezultat i sigurno plasman medju prvih 8 sto je veliki uspeh, obzirom na to da je atletika u pitanju,sport koji je u Srbiji vec godinama na marginama u svakom pogledu