Helsinki 1952 - Igre XV Olimpijade

XV Olimpijske igre
Helsinki, 19. jul - 3. avgust 1952.
Učesnika: 4955 (4436 muškarca, 519 žena)
Država: 69
Sportova: 17
Takmičenja: 149
Igre otvorio: Juho Kusti Pasikivi
Zakletvu položio: Heiki Savolainen
Baklju zapalio: Pavo Nurmi i Hanes Kolemainen

Predistorija Igre u Helsinkiju počele su na spektakularan način pošto je Pavo Nurmi ušao na stadion sa olimpijskom bakljom, koju su mladi fudbaleri predali 62-godišnjem Hanesu Kolemainenu. Sovjetski savez je prvi put učestvovao na Igrama. Njihovi sportisti bili su odvojeni u specijalnom „selu“ zbog početka Hladnog rata. Na ovim igrača Sovjetske gimnastičarke prvi put su pobedile u timskoj konkurenciji i ta vladavina trajala je 40 godina, sve dok se država nije raspala.Na ovim Igrama debitovao je i Izrael. Zbog rata za nezavisnost, Izraelaca nije bilo na prethodnim igrama, dok su pre toga bojkotovali Igre u Berlinu zbog nacističkog režima. Nemačka i Japan su ponovo pozvane na Igre, pošto su bili suspendovani 1948. godine.

Heroji Emil Zatopek trkač iz Čehoslovačke postao je prvi atletičar u istoriji Igara koji je na jednom takmičenju slavio na 5.000, na 10.000 metara i u maratonu. Prva žena koja se takmičila sa muškarcima u dresiranju konja bila je Lis Hartel iz Danske. I pored činjenice da je bila paralizovana ispod kolena, ona je osvojila srebrnu medalju. Lars Hal, parketar iz Švedske, prvi je civilni pobednik u modernom petoboju na Igrama.

Naši na Igrama Jugoslavija učestvuje na Igrama sa 96 sportista u 11 sportova i osvaja tri medalje. Zlatnu je osvojio četverac bez kormilara, a srebrne vaterpolisti i, drugi put uzastopno, fudbaleri posle dramatičnih mečeva sa ekipom SSSR.

Epilog Igre u Helsinkiju bile su prve koje su se prikazivale na televiziji, iako je samo mali broj ljudi posedovao TV aparat. Prvi put u istoriji žene su se takmičile u kanuu. 17-godišnja Amerikanac Bob Matajas osvojio je zlato u desetoboju, samo četiri meseca pošto je počeo da trenira. On je najmlađi olimpijski atletski šampion. Dvoje sportista odbranili su svoje titule 12 godina posle Igara u Berlinu. To su Mađarica Ilona Elek i Čehoslovak Jan Brzak.