Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.09.2011.

20:19

Španija i dalje vlada Evropom!

Košarkaši Španije odbranili su titulu šampiona Evrope pobedivši u finalu Evrobasketa u Litvaniji Francusku sa 98:85 (25:20, 25:21, 25:21, 23:23).

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Ova generacija španskih košarkaša je tako potvrdila da je i dalje bez premca na Starom kontinentu.

U finalnom duelu u ’Žalgiris areni’ Španija je odigrala verovatno najbolji meč na Evrobasketu u Litvaniji, pre svega u napadu, i na sličan način kao i pre dve godine u Poljskoj bez većih problema je došla do druge titule u istoriji svoje zemlje.

Francuzi su pružili maksimum, ali Parker, Batum, De Kolo, Dijao i Noa jednostavno nisu mogli da se na pravi način suprotstave raspoloženom timu Španije koja je postala prva reprezentacija posle Jugoslavije 1997. godine koja je odbranila titulu prvaka Evrope.

Da je igrač za velike utakmice još jednom je pokazao fantastični Huan Karlos Navaro. Nakon što je Makedoncima u polufinalu ubacio 35 poena, protiv Francuske je stao na 27 poena i pet asistencija. Hose Kalderon i Pau Gasol postigli su po 17 poena, Rudi Fernandes ubacio je 14, a Mark Gasol 11 poena.

U sastavu Francuske Toni Parker imao je 26 poena i po pet skokova i asistencija. Boris Dijao postigao je 12, Žoakim Noa 11, a Nikola Batum 10 poena.

Uvodni minuti velikog finala protekli su u izjednačenopj borbi. Noa i Parker dobro su počeli kod Francuza, dok su na drugoj strani uzvratili Mark Gasol, Navaro i Kalderon. Do prvog ozbiljnijeg vođstva došli su Španci, u sedmom minutu kada su nakon poena mlađeg Gasola poveli sa 17:12.
Španci su u prvih deset minuta trojke šutirali 4-7, čak je i Mark Gasol pogodio jednu iz nemoguće pozicije, ali Francuzi se nisu predavali. Parker je bio izuzetno raspoložen ikao je predugo držao loptu u svom posedu, trojku je pogodio i Batum i posle efikasne prve deonice Španija je vodila sa 25:20.

Selektor Španije Skariolo očigledno je imao jasnu nameru da prakitčno ’flasterom’ sačuvaju Tonija Parkera. Bek San Antonija je ipak bio previše raspoložen pa im ni to nije pomoglo, ali šut Španije u prvom poluvremenu bio je neverovatan.

Početkom druge deonice Španija je došla do devet poena prednosti, trojkama Želabala i Parkera Francuzi su prišli na minus tri, ali više od toga nisu uspeli. Usledila je furiozna serija Španije 9-0 i tim Serđa Skariola imao je prvu dvocifrenu prednost (38:26).

Malo iznenađenje bio je Serž Ibaka koji tokom šampionata nije imao preveliku ulogu. Krilni centar Oklahome igrao je sjajno, pre svega u odbrani, napravio je veoma brzo čak pet rampi i tako ’zaključao’ reket svog tima.

Na trenutak je Francuska uspela da se vrati u meč trojkom Dijaa i zakucavanjem batuma, ali bilo je očigledno da Španija ima mnogo više opcija u napadu. Razigrao se i Rudi Fernandes, koji je minut i po pred poluvreme napravio retko viđen nesportski potez kada je oborio Parkera i umalo ga ozbiljnije povredio.

Upravo nakon te situacije Francuzi su napravili seriju 7-0 (pet poena Batuma), prišli su na minus pet (46:41), ali do kraja poluvremena pomalo zaboravljeni Pau Gasol postigao četiri poena za vođstvo Španije 50:41.

I početak drugog poluvremena pripao je Španiji. Francuzi su izašli iz bonusa u trećoj deonici već posle tri i po minuta što je pre svih iskusni Navaro koristio. Treći period protekao je u serijama obe ekipe, ali te serije ipak nisu previše uticale na rezultat.

Francuska je u 25. minutu prišla na minus šest (60:54), ali nije mogla više. Španci su igrali u finalu verovatno svoj najbolji meč u Litvaniji, bili su prekitčno svi razigrani u napadu i inače veoma dobra odbrana Francuza nije imala šanse.

Pred poslednjih deset minuta bilo je 75:62, a posle samo minut i po poslednje deonice pobednik je prakitčno i odlučen nakon poena Viktora Sade (79:64).

Do kraja meča pokušavali su Francuzi su pokušali nekim šutevima sa distance, a završilo se egzibicijama Španije koja je na kraju sasvim zasluženo odbranila trofej prvaka Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve