Nova vest
Košarka

Sreda, 14.09.2011.

21:46

Makedonija u polufinalu!!!

Reprezentacija Makedonija napravila je najveće iznenađenje na Evropskom prvenstvu pošto je u četvrfinalu pobedila Litvaniju 67:65 (18:20, 12:14, 19:18, 18:13).

Izvor:

Autor:

Default images

Kao i u svim mečevima na ovom turniru Makedonci su igrali borbeno, timski i potpuno zasluženo će u polufinalu 16. septembra igrati sa Španijom.

Lester Bo Mekejleb je bio najefikasniji sa 23 poena, dok je Vojdan Stojanovski ubacio 15 poena, sve koševe je postigao van linije 6.75, šutiravši 5/5 za tri poena.

Vlado Ilievski (igrač sa najvećom minutažom na turniru) je ubacio 12 poena, a ključnu trojku je postigao 11 sekundi pre kraja meča. Pero Antić je postigao osam poena uz osam skokova. Litvanci su na celom meču ubacili samo dve trojke iz 15 pokušaja.

Ovo je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji evropskih prvenstava u košarci, a utakmica se gledala i u beogradskim kafićama i gosti su navijali kao da igra reprezentacija Srbije.

Makedonci su igrali 40 minuta pred preko 13 hiljana bučnih litvanskih navijača u zemlji košarke i u gradu Kaunasu u kome igra najbolji litvanski tim Žalgiris. Imali su Makedonci podršku i svoji navijača, njih nekoliko stotina, sa kojima su na kraju utakmice proslavili veličanstvenu pobedu.

Makedonci su prvi put na meču poveli sredinom treće četvrtine, ali ni Litvanci nisu uspevali da tokom meča duže steknu veću rezultatsku prednost. Imali su domaćini u nekoliko navrata više od šest poena prednosti, ali su Makedonci fantastičnom i borbenom odbranom uspevali da ostanu u igri.

Vojdan Stojanovski je pogađao trojke u trećoj i četvrtoj četvrtini, Predrag Samardžijski je bio odličan pod košem, zajedno sa Perom Antićem i Čekovskim i uspeli su da nadoknade nedostatak Todora Gečevskog koji nije igrao zbog povrede.

Bo Mekejleb je tokom celog meča, uostalom kao i na prethodnih devet utakmica, igrao odlično a u nekoliko situacija je postizao neverovatne poene pod košem.

Makedonija će u polufinalu igrati sa Španijom u Kaunusu u petak 16. septembra.

Litvanija: Kaukenas 6, Kalnietis 9, Delininkaitis, Pocius 2, Jankunas 4, Songaila 12, Jasaitis 9, Valančiunas 3, K. Lavrinovič, Jasikevičijus 7, Petravičijus, Javtokas 13.
Makedonija: Mirakovski, Ilievski 12, Sokolov, Mekejleb 23, V. Stojanovski 15, D. Stojanovski, Simonovski, Gečevski, Antić 8, Dimčevski, Čekovski 2, Samardžiski 7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

842 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve