Nova vest
Košarka

Nedelja, 11.09.2011.

14:23

Srbija u četvrtfinalu!

Reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Turske 68:67 (18:11, 17:16, 21:26, 12:14) i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tako se Srbija na najbolji mogući način osvetila Turcima za poraz iz polufinala Svetskog prvenstva prošle godine, upravo u Turskoj.

Miloš Teodosić je predvodio Srbiju sa 20 poena, 8 skokova, 5 asistencija ali i 6 izgubljenih lopti. Sjajan je bio i Tepić sa 12 poena i 8 skokova, dok je 14 poena dodao Savanović.

Sa druge strane, najefikasniji su bili Omer Onan i Enas Kanter sa po 11 poena, Ersan Iljasova je imao 10 poena i 7 skokova, dok je Omer Ašik stigao do 10 uhvaćenih lopti i pet poena. Turkoglu je dodao osam poena, kao i Kerem Tunčeri koji je pre godinu dana doneo pobedu Turskoj pošto je položio loptu nakon nagažene linije.

I ovaj meč kao i taj na SP obeležile su katarstrofalne greške sudija koje nisu videle mnoge faulove, posebno Turaka u reketu. Poraženi tim može mnogo da žali pošto je u drugom poluvrmenu držao koraka za Srbijom ali je promašio ukupno 10 penala što ga je onemogućilo da stigne do vođstva i možda preokrene meč.

Srbija je konačno prekinula seriju od tri poraza što će dodatno uticati na samopouzdanje ekipe Dušana Ivkovića koja bi u četvrtfinale mogla i sa treće pozicije ukoliko Nemci dobiju domaću Litvaniju sa više od 11 poena razlike. Plasman u četvrtfinale omogućio je Srbiji da se bori za plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012.

tekstualni prenos meča

prva četvrtina

startne petorke: Srbija - Teodosić, Tepić, Kešelj, Savanović, Krstić, Turska - Tundžeri, Onan, Ašik, Turkoglu, Iljasova

Ašik je ubacio prve poene na utakmici, prvi poeni za nas Tepić iz ulaza, promašili Turkoglu sa penala i Savanović za tri. Turkoglu promašio za tri, Krstić pogodio za prvo vođstvo našeg tima, posle još jednog lošeg šuta Turkoglua naš tim nije iskoristio napad.

Promašio je i Iljasova a Teodosić hrabrim ulazom stigao do svojih prvih poena - 6:2. Posle još jedne dobre odbrane našeg tima i faula nad Savanovićem 1/2 sa penala za 7:2. Posle još jednog promašaja Iljasove Teodosić pogađa za tri i 10:2.

Turci iz šest pokušaja iz igre jedan koš, zanimljivo da su i u prethodnoj utakmici, sa Nemačkom, šutirali iz igre loše - 44%. Promašaji na obe strane, Turkoglu pa Krstić, Preldžić pogađa pošto je ušao u igru.

Naš na ovoj utakmici jedini zdrav plejmejker (Rašić povređen) pogađa dva bacanja i stiže do sedam poena - 12:4, Kanter preko Krstića, pa Krstić preko Kantera i Ašika za novih plus osam - 14:6. Teodosić 'ciglom' do svojih devet poena i prve dvocifrene prednosti Srbije - 16:6.

Kanter je pokazao da je raspoložen u napadu, Tepić uzvratio, posle još jednog koša Preldžića (18:10) i promašaja u napadu Ivković traži minut odmora.

Iljasova je iskoristio jedno slobodno bacanje (Turkoglu i on ukupnih 6-0 iz igre, 4-1 sa linije bacanja), naš tim bez dobrog napada, promašio je sa penala i Kanter. Srbija posle par 'praznih minuta' ima plus sedam na kraju prve četvrtine - 18:11.

druga četvrtina

Kosta Perović 'otvara' drugu četvrtinu poenima sa linije slobodnih bacanja za 20:11, Preldžić pogađa, krade loptu Teodosiću pa asistira Onanu - 20:15.

Posle promašaja Kantera Kosta Perović koristi dva dobra dodavanja za 22:15 pa 24:15, Teodosić pogađa za dva pa za tri, serija 9:0 - velikih 29:15.

Kosta Perović za 2.40 na parketu ima šest poena i četiri skoka. Teodosić za 13 minuta 14 poena, četiri skoka i dve asistencije. Tunčeri je prvo bio neuspešan u narednom napadu za Turke, ali je posle skoka i asistencije Arslana upisao prvu trojku na meču.

Tepić je uzvratio skok šutom za 31:18, ali je prednost Srbije vrlo brzim napadom snajio Iljasova. U igru su tada ušli Teodosić i Savanović, umesto Mačvana i Markovića, a nekoliko trenutaka kasnije naši igrači nisu dobro organizovali napad, a Tepić se odlučio za šut za tri poena, ali je promašio.

Naši igrači odlično su potom odigrali u odbrani, a potom je Tepić iskoristio neopreznost Turkoglua i izborio ličnu grešku. Mladi bek naše reprezentacije bio je precizan oba puta i Srbija je tada vodila sa 33:20.

Tunčeri je novom trojkom odmah smanjio vođstvo Srbije na deset poena, a posle neuspešnog napada Krstića, Teodosić je napravio ličnu grešku nad Preldžićem i naš tim je izašao iz bonusa dva minuta pre kraja perioda.

Seriju turskog tima nastavio je Turkoglu trojkom za 33:25, dok je Teodosić pokušao odmah da uzvrati, ali bez uspeha. U narednom napadu Turaka, Savanović se odlično postavio i sudije su dosudile ličnu Iljasovi, a odmah je i prekunuo seriju svetskih vicešampiona.

Preldžič je potom imao veliki promašaj, a iako je naš tim imao lepu priliku da poveća svoju prednost do odlaska na odmor, Savanović je napravio grešku u koracima, a potom mu je u napadu Turske dosuđen i faul.

Turkoglu je bio precizan oba puta, a naš tim za nešto više od tri i po sekunde nije uspeo da organizuje dobar napad.

treća četvrtina

Drugo poluvreme poenima otvaraju Turci, Enes Kanter je položio posle ofanzivnog skoka. Posle neuspešnog napada na obe strane, kapiten Krstić postiže prve poene za Srbiju u trećem periodu. Novi poen Turcima donosi Ašik sa penala posle faula Krstića (37:30).

U sledećem napadu Srbije Tepić promašuje zicer nakon što je ostvario skok u napadu, a u brzoj kontri Onan polaže za nove poene rivala. Tuirci uskoro stižu do sedmog poena u drugom delu, pošto je posle greške Teodosića Kanter položio.

Prednost Srbije održava Savanović trojkom za 40:34, ali Ašik nastavlja dobru seriju Turkaka zakucavanjem iz drugog pokušaja. Igra se koš za koš, Teodosić postiže 16 poen (42:36).

Tepić kupi loptu posle promašaja Kantera, a Krstić pravi odličan blok Savanoviću za polaganje krilnog igrača Srbije. Onan održava Turke u igri košem sa distance, a potom pogađa i Turkoglu posle promašaja Savanovića za tri poena (44:40).

Ivković menja krila, Bjelica ulazi umesto Kešelja i odmah pogađa trojku nakon sedmog skoka Milenka Tepića (47:40). Kanter je leđima jači od Mačvana koji pravi prvi faul, a turski centar primorava na treći Krstića te Srbija ulazi u bonus. Turci nemaju ni jedan faul u četvrtini, a Kanter smanjuje na 47:42.

Perović loše staje u blok Iljasovi koji dobija dva slobodna bacanja koja ne koristi. Perović ovaj put dobro staje u blok, a Tepić iz naskoka ipak gazi liniju i pogađa samo za dva (49:42).

Arslan konačno postiže poene iz igre za Tursku, a jedan konfuzan napad "orlova" sjajno završava Perović osmim poenom (51:44). Ivković odmara Teodosića, pa je Tepić prvi plej Srbije u ovim momentima. Dobija faul od Onana, a Marković to kažnjava trojkom.

Ipak, Onan uzvraća istim merom, a potom posle promašaja Markovića, Tepić pravi grešku u odbrani i Onan dobija tri penala. Turčin pogađa dva i ponovo vraća rivala u igru (54:51).

Tepić odlično igra u napadu, probija odbranu rivala i dobija dva penala faulom Savaša. Koristi oba i stiže do 12. poena. Perović bez potrebe pravi faul nad nižim rivalom Arslanom koji koristi bonus Srbije za 56:53 na kraju treće četvrtine, pošto Bjelica ne pogađa trojku iz ugla u poslednjoj sekundi perioda.

četvrta četvrtina

Na startu odlučujuće četvrtine Marković pravi faul nad Preldžićem, a Kerim Tunčeri pogađa za samo pola koša prednosti Srbije. Preldžić uzvraća faulom, Bjelica gubi loptu, ali Turkoglu ne pogađa trojku.

Ni Teodosić nije bio precizan sa linije 6.75, a Onan 'kupi' loptu i ekpsresno stiže do reketa Srbije gde ga faulom zaustavlja Marković koji to čini i samo desetak sekundi kasnije i stiže do četvrtog.

Ipak, Turci ništa od toga ne koriste da povedu jer je Hido opet promašio, ovaj put za dva, a Krstić prekida ovu seriju bez poena (58:55). Srbija dobija novi napad, Krstić je zaustavljen faulom u reketu, ali Teodosić dobija ličnu nakon što je pokušao da stane u blok Kanteru.

Turski centar promašuje oba penala, a Savanović pogađa sa druge strane (60:56). Malo poena, mnogo faulova u prvoj polovine četvrtog perioda.

Turkoglu, Teodosić i Iljasova ne pogađaju, Tepić sjajno prodire uz čeonu liniju, pokušava da položi na drugi obruč, ali i pored kontakta rivala ne dobija faul. Turci iz polukontre pogađaju preko Iljasove (60:58).

Rival je ponovo loš u napadu, Kanter pravi faul, ali Srbija nikako ne uspeva da poveže dva napada sa poenima. Prvo Tunčeri krade loptu kapitenu, a potom Savanović promašuje skok šut. Ipak, Teodosić ofanzivnom skokom dobija faul i slobodna bacanja koja pogađa (62:58).

Arsnal ne uspeva da trojkom vrati meč u egal, a sudijska trojka ponovo "nije videla" faul nad Krstićem u reketu. Ašiku se upisuje blokada, a Turkoglu pogađa pored Krstića.

Savanović ipak uzvraća istom merom, a Tepić pravi četvrti faul koji je Iljasova pretvorio u samo jedan poen (64:61). Bjelica konačno dobija faul od Ašika, ali ne pogađa ni jedno slobodno bacanje.

Iljasova ne pogađa sa poludistance, a Krstić faulira Ašika na skoku. Četvrti faul za srpskog kapitena, ali centar Turske 'kopira' Bjelicu. Teodosić i Savanović sjajno kombinuju u napadu, krilni igrač je ostao sam pod košem gde ga Miloš petom asistencijom pronalazi i Savanović skokom u nazad donosi Srbiji pet poena prednosti uoči poslednjeg minuta (66:61).

Onan ponovo ne promašuje trojku pokušavši da prevari sudije i dobije penale, ali Iljasova skače u napadu pa ga faulira Bjelica. Igrač Milvoki Baksa ovaj put je mirne ruke (66:63), ali i Teodosić sa druge strane posle faula Arslana.

Turci i sledeći poen postižu nakon ofanzivnog skoka (68:65), pogodio je Iljasova, koji sa Arslanom udvaja Teodosića i dobija loptu, pošto ni ovaj put sudije nisu videle faul.

35 sekundi pre kraja Arslan smanjuje na 68:67, a Teodosić ne pogađa trojku, pa Turcima ostaje 15 sekundi za napad. Savanović odlično igra u odbrani i blokira Onana, te rivalu ostaju 4 sekunde da reše meč. Iljasova dobija loptu da postane junak, pokušava sa poludistance ali ne pogađa te Savanović hvata loptu i Srbija dobija osvetu za nezaslužen poraz u polufinalu Svetskog prvenstva prošle godine.

Srbija se ovom pobedom plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva, gde će joj rival biti Rusija ili Makedonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

379 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve