Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 05.09.2011.

19:48

EP: Savanović promašio pobedu

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Francuske sa 97:96 posle produžetka, u poslednjem kolu prva faze Evrobasketa u Litvaniji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To znači da će Srbija u novoformiranu grupu preneti dva, a Francuska sva četiri boda.

Imala je naša reprezentacija šansu na ovom meču, ali je u poslednjim trenucima Duško Savanović promašio zicer za pobedu. Francuzi su potvrdili još jednom koliko su fizički dominantni i potvrdili su da su uz Špance najveći favoriti za zlato.

Naša ekipa, a pogotovo slavljenik Duško Savanović, nemaju za čime da žale iako sigurno hoće. Odigrali su potpuno egal utakmicu sa praktično NBA ekipom i dokazali i sami sebi da su spremni za najveće domete.

Fenomenalan je bio Marko Kešelj sa 25 poena (7-9 za tri), Nenad Krstić ubacio je 22 poena, a Teodosić i Rašić po 11. Na drugoj strani Toni Parker postigao je 24, a Nikolas Batum 18 poena.

Veoma dobro je Srbija otvorila meč u napadu, ali je u odbrani bilo problema, pre svega sa ofanzivnim skokom Francuza. Teodosić je pogodio jednu, Kešelj dve trojke, a u meč je jako dobro ušao i kapiten Krstić.

Francuzi su, kao što se i očekivalo, gurali loptu što više u reket i to im je polazilo za rukom. Imali su i malu pomoć sudija na početku, pa su preko Parkera u devetom minutu došli do prvog vođstva na utakmici (21:20). Ipak, posle prvih deset poena prednost je imala Srbija nakon poena Tepića (25:24).

Drugu četvrtinu obeležila je rezultatska klackalica. Nastavili su se problemi naše selekcije u odbrani, pa su Francuzi često dobijali priliku sa linije slobodnih bacanja, ali u napadu smo igrali veoma raznovrsno.

U finišu prvog poluvremena Francuzi su stigli do pet poena viška, ali je Teodosić sedam sekundi pre kraja sa linije slobodnih bacanja postavio konačan rezultat prvog dela (43:41).

Početkom drugog poluvrmena igra srpske reprezentacije je pala. Francuzi su uspeli da ukradu nekoliko lopti, pogode neko koševa uz faul, pa su posle šest minuta došli do osam poena viška (52:44).

Međutim, pravo niotkuda, usledila je sjajna serija Srbije. Fenomenalni Marko Kešelj pogodio je dve, Rašić je dodao jednu trojku i naša reprezentacija je serijom 13-0 prešla u vođstvo (57:52) u 38. minutu.

Nije dugo trajalo vođstvo Srbije, Francuzi su uspeli da se vrate veoma brzo, ali je Aleksandar Rašić u bukvlano poslednjoj sekundi pogodio trojku kojom je naša reprezentacija došla do prednosti pred odlučujućih deset minuta (64:62).

Samo minut igre u poslednjoj deonici bilo je potrebno Francuzima da ponovo vrate vođstvo, a poene su postigli Kahudi, Dijao i Batum (68:64). Prve poene za Srbiju u poslednjem kvartalu postigao je Stefan Marković posle tri minuta trojkom o tablu, nadovezao se Krstić sa linije slobodnih bacanja (69:68).

Od tog trenutka pa sve do samog finiša viđeno je ponovo dosta promena u vođstvu. U samom finišu francuzi su imali prakitčno već dobijen meč, ali je Batum 40 sekundi pre krajapri rezultatu 80:78 promašio dva slobodna bacanja nakon što je Teodosić napravio namernu ličnu (peti faul).

Na drugoj strani lako je mogao da poentira Krstić uz faul, ali lopta nije htela u koš. Kapiten je bio siguran sa penala, a šut za pobedu promašio je Toni Parker.

U dodatnih pet minuta francuzi su jurili prednost Srbije, 24 sekunde pre kraja Kešelj je pogodio sedmu trojku za 96:95, a selektor Ivković je na tajm-autu tražio da se pravi faul kako bi mi odlučivali o sudbini. Stefan Marković je u poslednjem napadu sjajno proigrao usamljenog Savanovića koji je promašio nešto što se praktično ne promašuje.

Na Evrobasketu sada sledi dan odmora, a Srbija će u drugoj fazi igrati protiv Španije, Turske i Litvanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

358 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve