Grčka – iz drugog plana

S obzirom na imena koja dominiraju evropskom košarkom, selekcija Grčke trebalo bi da bude jedan od favorita na EP u Litvaniji, ali neće.

Selektor tima koji je 2005. u Beogradu neočekivano stigao do krune, Ilias Zuros je morao da sastavlja tim bez 5-6 standardnih košarkaša.

U Litvaniji nećemo gledati Dijamantidisa, Carcarisa, Papaloukasa, Perperoglua, Papadopulosa, a Zuros je odbio da u tim primi “pokajnike” Vasilisa Spanulisa i Sofoklisa Skorcanitisa.

Obojica su se prvo povukla iz tima zbog povrede i privatnih problema, potom su se selektoru ponovo stavili na raspolaganje, ali nisu ušli u “izabranih 12”.

Ipak, i pored ovih kadrovskih problema Grci su solidno igrali tokom priprema. Nosioci igre sada su Kalates, Focis, Papanikolau, Kufos, Burusis, Mavroidis i Kajmakoglu.

S obzirom na izostanak nekoliko prvih zvezda, igra Grčke u Litvaniji trebalo bi da bude bazirana na čvrstu igru u odbranu i dominaciju u reketu preko Burusisa, Focisa i Mavroidisa.

Videćemo da li i ovaj "okrnjeni" tim Helena ima snage da bar ponovo uspeh od pre dve godine kada je Grčka osvojila bronzu u Poljskoj.