Nova vest
Košarka

Četvrtak, 13.05.2021.

12:00

Evroliga se "zatvara" – ABA postaje besmislena

Košarkaška Evroliga polako prelazi u zatvoreno takmičenje, čija će prva sezona biti 2023/2024.

Izvor: B92

Autor:B92

Evroliga se
Prvi èovek Evrolige, Ðordi Bertomeu (Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO)

Ideja je da svi timovi učesnici imaju stalno mesto u ligi, bez šanse za druge da se "kvalifikuju", čak ni preko Evrokupa.

Bila bi do evropska verzija NBA lige, u kojoj bi se novi klub mogao priključiti samo kroz pozivnicu kao zamena u slučaju odustajanja nekog od članova zbog finansijskih problema, prenosi "Mundo Deportivo".

Trenutno Evroligu kontroliše 11 vlasnika koji imaju sigurno mesto u takmičenju: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Olimpija MIlano.

Ovoj listi bi uskoro trebalo da se priključe nemački Bajern Minhen i francuski ASVEL, koji su već u postupku dobijanja stalne licence.

Projekat zatvorene Evrolige predstavlja direktan sukob sa FIBA i nacionalnim ligama, koje brane sportsku meritokratiju kao osnovni element identiteta evropskog sporta.

Lige i nelicencirani klubovi su u poslednje dve decenije osetile posledice postepenog zatvaranja Evrolige jer ih je to finansijski" "davilo" čineći ih manje atraktivnim i shodno tome manje zanimljivim sponzorima i drugim načinima finansiranja.

Sledeće sezone Evroligu će osim gore navedenih 13 klubova činiti još pet, finalisti Evrokupa Monako i UNIKS, potom Alba Berlin koja je dobila dvogodišnju pozivnicu, šampion ABA lige (Crvena zvezda ili Budućnost), i još jedan klub koji će dobiti pozivnicu, a to će verovatno biti ruski Zenit.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Evroliga je formirana 2000. godine od kada je počelo postepeno odustajanje od sportskih kriterijuma za prohodnost u takmičenj.

Prvo su najveće evropske lige birale svoje najbolje klubove na osnovu rezultata i prethodnih sezona, da bi se malo po malo takmičenje zatvaralo te je 2015, nakon potpisivanja sponzorskog ugovora sa kompanijom IMG 11 klubova suvlasnika dobilo desetogodišnju licencu kojom im je učešće bilo garantovano.

Ostala mesta (pet 2016/2017 i 2018/2019 te sedam od 2019/2020) su dodeljivana na osnovu rezultata u Evrokupu i određenim ligama (Španija, Jadranska, eks-Sovjetska VTB, Nemačka) ili preko posebne pozivnice.

Prošle sezone su samo Alba, Crvena zvezda, Himki i Valensija učestvovali na osnovu sportskih rezultata iz prethodne sezone, dok je ostalih 14 mesta bilo preko garantovane licence (11 suvlasnika), dvosezonske licence (Bajern i Asvel) i gostujuće pozivnice (Zenit).

Od 2023/2024 sportski kriterijum za ulazak u Evroligu će biti potpuno eliminisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve