Nova vest
Košarka

Utorak, 11.12.2018.

17:20

Utemeljivači srpske i jugoslovenske košarke dobijaju spomenik

U sredu će na Malom Kalemegdanu (između terena Crvene zvezde i Partizana) biti otkriven Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke.

Izvor: B92

Autor:B92

Utemeljivači srpske i jugoslovenske košarke dobijaju spomenik
Starsportphoto

Spomenik je podignut u slavu naše reprezentacije koja se kvalifikovala na Prvo svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu 1950, ali i u znak srpsko-francuskog prijateljstva u košarci.

Ta reprezentacija se sastojala od 13 košarkaša koji su igrali za Crvenu zvezdu i Partizan, a to su: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci. Selektor je bio Francuz Anri Hel, jedini trener koji je istovremeno trenirao četvoricu velikana srpske, evropske i svetske košarke, četvoricu članova Kuće slavnih FIBA (Popović, Stanković, Šaper i Nikolić).

Spomenik će svečano otkriti zamenik gradonačelinka grada Beograda Goran Vesić, predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Svečanosti će prisustvovati i ambasador Francuske Fredirk Mondolini, predsednik FIBA-Evrope Turgaj Demirel, generalni sekretar FIBA-Europe Kamil Novak, direktor Košarkaškog saveza Francuske Goran Radonjić, generalni sekretar košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, predstavnici klubova Crvene zvezde i Partizana, bivši asovi, inicijator ideje za podizanje spomenika Nataša Kovačević (u ime Fondacije "Nataša Kovačević") , kao i potomci košarkaša ove čuvene ekipe.

Spomenik će biti otvoren u 11 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve