Nova vest
Košarka

Utorak, 20.03.2018.

15:35

Čović o Milićeviću: Košarka ga je bacila na đubrište istorije...

Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda, reagovao je na izjavu Boža Milićevića u kojoj je istakao crveno-bele kao "glavnog krivca za situaciju u ABA ligi".

Izvor:

Autor:

Čović o Milićeviću: Košarka ga je bacila na đubrište istorije...
StarSport

Nekadašnji direktor Zadra i Cibone rekao je u intervjuu za "Sportske novosti" rekao i da će pošto sve zemlje članice regionalnog takmičenja uđu u Evropsku uniju – za trostrukog osvajača ABA lige i jedinog predstavnika ovih prostora u elitnom takmičenju "prestati da važe pravila kao do sada".

Saopštenje Crvene zvezde, koje je potpisao predsednik Nebojša Čović, ujedno i predsednika ABA lige, prenosimo u celosti.

"Narodi na ovim prostorima imaju brojne zajedničke izreke, jedna je primenjiva na nekadašnjeg čelnika Zadra i Cibone Božu Milićevića, kako sam kaže 'osnivača ABA lige' i tako dalje...

„DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE, A LOŠ JOŠ DALJE“, pa se tako o liku i delu Bože Miličevića i u Srbiji zna mnogo. Posebno „dela“ nakon kojih je ostavljao ruine svuda gde je bio: Zadar, Cibona, bivša ABA liga, hrvatska košarka...

Ne znam šta je motiv za ovog „umirovljenika“ koga je košarka odavno bacila na đubrište istorije, da se sada javlja i obmanjuje javnost u Hrvatskoj, pa i regionu? Da li moje oglašavanje kao predsedavajućeg ABA lige, da li je to iznošenje ogoljenih činjenica o poslovanju bivše lige, ili nešto treće, to samo on zna. Uglavnom, prozvanim se osetio, i prozvao onaj koji bi trebalo najpre da ćuti, i da „navija“ da ga što pre zaborave – jer posledice njegovog (njihovog) uspešnog funkcionerskog delovanja, neki klubovi trpe i danas.

Pošto sam po prirodi, a takva mi je i struka, vrlo precizan čovek, postaviću vrlo jasno više pitanja na koje će nadam se dotični, dati odgovor na prvom mestu hrvatskoj košarkaškoj javnosti:

Kako je Cibona došla u situaciju da pošteno osvojenu ABA ligu i mesto u Evroligi mora da ustupi nekome? Da li zbog ogromnih dugova od preko 100 miliona kuna koje je neko ostavio tamo kao „uspešan“ direktor koji se pitao za sve? Nikakav Ivica Todorić, Idea, političari iz Srbije ili Hrvatske, nisu umešani u bilo kakvu prodaju nekakvog mesta Cibone u Evroligi, koje je ustupljeno Crvenoj zvezdi???

Cibona nije mogla da igra Evroligu jer je neko uništio lošim i nedomaćinskim poslovanjem i višemilionskim dugovima. Taj ima svoje ime i prezime – Boža Miličević! Za Evroligu su osnova TRANSPARENTNI PAPIRI I POSLOVANJE. Nešto što je očigledno misaona imenica za Miličevića.

Da li je u vreme rukovođenja ABA ligom dotični gospodin bio i čelnik Cibone? Šta je bio Rado Lorbek „siva eminencija“ Olimpije u vreme kada je takođe kao fizičko lice prihodovao od te lige? Ne vređajte našu inteligenciju, posebno zbog činjenice da najjaču ligu Evrope, ACB vode klubovi. Ko postavlja komesara NBA lige? Pa klubovi i vlasnici klubova.

Ja ne znam da li nas (klubove) taj čovek i danas smatra budalama, i još nas naziva prodavcima magle i „bukačima“? Odakle dugovi bivše ABA lige Sidro od preko 400 hiljada evra, kada su bili tako uspešni? Kako su sudije u toj ligi plaćane preko Turske i fantomske firme u toj zemlji? Ko je u teoriji, a ko u praksi telefonskim pozivima delegirao sudije za važne utakmice u toj ligi?

Ko je uzimao prihode od te lige, i zašto to nisu bili klubovi? Kako su prihodi za TV prava od te i takve uspešne lige bili nepunih 400 000 evra po sezoni, a u novoj ABA ligi jtd ona iznose skoro 2 miliona evra po sezoni.

Kako je mađarski Solnok brzo ušao u tu ligu, i još brže iz nje izašao i ko je prihodovao novac npr. od sponzorskog ugovora sa „Mađarskim gasom“,a o bugarskom “Lukoilu” i da ne govorimo? Ko je i kako preko određenih TV prava za utakmice ABA lige Sidro, došao na kraju i do prodaje jedne TV stanice u regionu? Takvih pitanja ima još mnogo, ali neka gospodin Boža i oni koji su ga isturili, sada u ovom trenutku da iznosi sve ove neistine, prvo odgovore na ova pitanja!

KK Crvena zvezda mts nije menjao ime, već je u ušao u proces koji se u Srbiji zove UPPR - Unapred pripremljeni plan reorganizacije, što bi vi rekli “predstečajni postupak” koji je gospodinu Boži dobro poznat, jer je u to “ugurao” Cibonu svojim “uspešnim” radom. I za taj proces u koji je ušao KK Crvena zvezda je morao da ima partnera. To je bio KK FMP dvostruki osvajač ABA lige. Jednom i protiv Cibone u Zagrebu, za vreme Božinog gazdovanja u Ciboni , ako se on toga uopšte i seća.

Vidim da se i danas kao „umirovljenik“ plaši Crvene zvezde, velikog kluba koji je na njegovu žalost, ali i onih koji su ga očigledno „poturili“ da priča gluposti u javnosti, uspešan, transparentan, i na svojoj adresi iz 1945.godine – Mali Kalemegdan 2 Beograd. Zakonodavsto Srbije je takvo, i ono je odobrilo taj način oporavka kluba.

Odobrilo ga je i tadašnje rukovodstvo ABA lige Sidro, preduzeća tj firme koje je inače registrovana za trgovinu računarima? I sve to je svima tim privatnim licima, rečeno u lice prilikom zajedničkog sastanka i osnivanja nove lige. Neki su crveneli, neki su svu krivicu pokušali da prebace na Romana Lisca. Najglasniji među „nekima“ je bio Boža Miličević. U prebacivanju odgovornosti na Romana Lisca, to je radio udvorički, ogovarajući ga iza leđa.


Priča Boža o srpskom zakonodavstvu. A šta ćemo sa hrvatskim? Kako je ostavio KK Cibona u dugovima od preko 100 miliona kuna? Mene bi bilo sramota da kao uspeh navodim prodaju Bagarića, Giričeka i ostalih nekada ozbiljnih igrača za sume koje je naveo. Lako je bilo dovoditi Kusa, Andrića, Bagarića, Tomasa za sume od preko 200-300 hiljada eura i biti prvi u Hrvatskoj.

Čak i mi u Beogradu znamo za astronomske ugovore Prkačina od 600 hiljada, Markote od 500 hiljada. Interesantno da su „njegovi“ igrači isplaćeni pre njegovog odlaska? Koliko se duguje na menadžerske provizije? Gde su hipoteke koje je Zagrebačka Banka – Zaba uzela na većinu nepokretnosti u vlasništu KK Cibona?

KK FMP je izgradio moderan kompleks hala, medicinski blok, koledž koji i danas postoji i proizvodi igrače. Niti sam imao, a još manje su mi uzeli „Cibonin Toranj“ u vreme mog poslovanja i vođenja tog kluba!

Da li ja treba da ga podsećam zašto je 21.10.2008.godine sklonjen na Skupštini KK Cibona sa svih važnijih funkcija, nakon otkrića brojnih malverzacija u tom klubu , i zašto se uplašio kada je gospodin Milan Bandić gradonačelnik Zagreba zatražio reviziju poslovanja u klubu? Šta se dešava sa tim istragama?

Kako je postao „savetnik za marketing“ Romanu Liscu u ABA ligi Sidro, i šta je konkretno radio na toj funkciji? Da ima malo obraza, i dan danas bi se stideo za platu koju je dobijao, ne radeći ništa!

Kako i zašto je KK Cibona dugovala ozbiljan novac firmi „IKO Kabel TV“ za „nepoznate usluge“? Koliko znam, TV prava se klubovima plaćaju, a u ovom jedinstvenom slučaju je KK Cibona zadužena za preko 5 miliona kuna, koje treba da isplati TV kući, koja je pod okriljem “Sportkluba”! Zašto je gospodin Jelušić napustio KK Cibona kada je utvrdio da su „isplivali“ novi dugovi i da je nakon vraćenih preko 40 miliona kuna, KK Cibona u dugu preko 64 miliona kuna?

Znam da se mnogi, ne samo u Hrvatskoj pitaju „ima li taj čovek moć i odakle ona dolazi“? Znam da je dugo bila vezana za saborce i partnere sa kartaroškog stola, sa kojima nije delio samo karte, već i nešto mnogo vrednije. Ali oni su otišli u penziju. Međutim, on je i dalje tu. Umesto da je u parkiću i da igra šah.

Mnogo je pitanja za neuspešnog direktora, čoveka koji se pitao za sve u Ciboni, i čije posledice vladavine u evropskom velikanu osećaju i danas. Izgleda će Boža ostati upamćen osim po dugovima, samo i po legendarnoj rečenici „Lakše je kupiti nego napraviti igrača“.

Za kraj, da Vas podsetim na tekst nekada velikog igrača i sada odličnog novinara Zorana Čuture „Bože,Bože zašto si me ostavio“? Boža Miličević se iz ciboninog Tornja seli u rukovodstvo ABA lige, u kome je zapravo od njenog osnivanja. Izabrat će odlazak kroz garažu, kroz polumrak. On nije otišao prerano, već prekasno...“ napisao je tada Zoran Čutura. Za Cibonu prekasno, za regionalnu košarku u poslednjem trenutku. Važno je da se više ne pita za bilo šta, veliku štetu je već napravio.

I najzad, hrvatskoj javnosti, kroz zakonodavne institucije koje su po standardima EU, Boža treba da objasni gde je “Spiskao” pare iz Cibone koju je svojim “direktorovanjem” od 20 godina doveo na rub egzistencije. Taman kada sam mislio da nema više njegovog “bljezganja” , eto njega, Bože da nas zabavlja! Prohujalo sa Božom ili prohujalo sa elementarnom nepogodom, na isto Vam se svodi!


Nebojša Čović

Predsednik KK Crena zvezda mts
Predsedavajući ABA lige jtd
".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d