Nova vest
Košarka

Sreda, 28.02.2018.

17:29

Jokić 146m$ – "Evropa" 36m€. Montero: Evropa neuporediva sa NBA

Potpredsednik Košarkaškog saveza Španije Hose Antonio Montero kritikovao je elitno klupsko takmičenje rekavši da se ne može porediti sa NBA ligom.

Izvor: B92

Autor:B92

Jokić 146m$ –
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Monterova reprezentacija je u kvalifikacijama po novom sistemu ostvarila i četvrtu pobedu iz četiri meča, a Montero staje na stranu FIBA.

Suštinski, čini se da Evroliga prethodno nije čula za plan. Zapravo ovakva situacija ne može da bude samo na četiri utakmice kada su još 2013, 2014. znali da će "prozori" biti primenjeni. Sukob škodi košarci. Poslednjih godina se pokazalo da su u većim zemljama nacionalni timovi 'motor' koji pokreće košarku. Tužno je biti u ovakvoj situaciji i da moramo da intervenišemo preko ministara i sekretara za sport", rekao je Montero za "AS".

On je dodao da će Savez pokušati da bude "pametan". Brojni španski igrači izostali su u prve četiri utakmice, deo njih iz NBA, deo iz evroligaških klubova i Endese.

Dok se NBA ligi opravdava čvrst stav da njeni klubovi zabranjuju igračima da igraju za reprezentaciju, Montero smatra da Evroliga nema prava na isti tretman.

"Evroliga ne može ni na koji način da se poredi sa NBA. Evropska takmičenja u najboljem slučaju proizvode 36 miliona evra. Mislim da to nema prava da se poredi sa NBA ligom, nemerljivo je", naglašava Montero.

NBA liga ulaže mnogo više novca, tržište je bogato, a igrači bolje plaćeni. Kao primer smo uzeli srpskog igrača Nikolu Jokića koji će sam za pet godina dobiti najverovatnije dobiti ugovor na 146 miliona dolara od manje popularne franšize iz Kolorada.

"Kako ja razumem, od prvog trenutka sve prepreke postavlja Evroliga, ona ima prava da zahteva ono što misli da je legitimno ali sve strane treba zajedno da budu, a što smo zajedno jači to je bolje za košarku", kaže Montero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve