Nova vest
Košarka

Četvrtak, 22.02.2018.

09:45

"Tim Jugoslavije iz 1991. je najbolji u Evropi svih vremena"

Antonelo Riva, legendarni italijanski košarkaš, smatra da je reprezentacija Jugoslavije iz 1991. godine verovatno najbolji tim svih vremena u Evropi.

Izvor: B92

Autor:B92

Starsportphoto

Jugoslavija predvođena Đorđevićem, Kukočem, Divcem, Danilovićem, Rađom i ostalim legendarnim košarkašima osvojila je zlato na Evrobasketu u Italiji te godine.

U intervjuu za "Nezavisne novine" Riva kaže da je "taj tim bio prejak" i da su "pokušali sve, ali je bilo nemoguće pobediti ih".

"Bili su prejaki za sve, bio je to najveći tim koji je Jugoslavija imala i verovatno najbolji u Evropi svih vremena. Pokušali smo sve na tom meču, ali bilo ih je nemoguće pobediti, protiv tako jakog protivnika nikada nisam igrao. Svaki igrač u timu je imao karakteristike kao Đorđević. Recimo, Vlade Divac je bio snažan kao i mnogi centri, ali je tehnički bio fantastičan igrač koji je bio vrhunski dodavač. Imao sam sreću da igram i u timu s njim za ol-star ekipu Evrope, proveli smo sedmicu dana zajedno. Radi se o sjajnom čovjeku i igraču", rekao je Riva za "Nezavisne novine".

Jugoslavija je u finalu Evrobasketa pobedila domaćina Italiju sa 88:73, a tim su predvodili Rađa sa 23 poena, Kukoč sa 20, Perasović sa 12 i Divac sa 10 poena.

Za najkorisnijeg igrača turnira (MVP) proglašen je Toni Kukoč.

Sastav Jugoslavije na prvenstvu Evrope 1991. godine:
Zoran Sretenović (Split)
Velimir Perasović (Split)
Toni Kukoč (Split)
Zoran Savić (Split)
Arijan Komazec (Zadar)
Aleksandar Đorđević (Partizan)
Predrag Danilović (Partizan)
Žarko Paspalj (Partizan)
Zoran Jovanović (Crvena zvezda)
Jure Zdovc (Olimpija)
Dino Rađa (Virtus Roma)
Vlade Divac (Los Anđeles Lejkersi)
Trener: Dušan Duda Ivković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d