Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 20.11.2017.

20:07

Bauman: Evroliga je cinična i radi ovo namerno

Prebacivanje krivice između Evrolige i FIBA se nastavlja.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Bauman: Evroliga je cinična i radi ovo namerno
Getty images

Tek što je objavljeno da će FIBA plaćati igrače, generalni sekretar svetske kuće košarke Patrik Bauman je optužio Evroligu da je sama stvorila ovakvu situaciju u evropskoj košarci.

"Na igrače i navijače utiče ovaj stav koji ima Evroliga. Evroliga je odgovorna što namerno i cinično organizuje utakmice tokom kvalifikacija. stavljajući igrače u tešku poziciju da moraju birati između klubova i nacionalnih timova", rekao je Bauman u intervjuu za AFP.

Prema njegovim rečima, "Evroliga je znala za 'prozore' još pre dve godine kada je kalendar kreiran i znala je da će se ovo desiti ako se dva kalendara poklope. Bez obzira na to, odlučili su da nastave sa stvaranjem situacije koja utiče na igrače, navijače i sport", kaže Bauman.

Generalni sekretar FIBA kaže da je sve moglo da se izbegne vidi i više posledica ovakvog postupanja.

"Evroliga je nastavila da sprovodi svoj program za dobrobit male grupe igrača. Znali smo od početka da će izostati NBA igrači, ali je ova odluka doneta širom sveta među članicama FIBA. Evroliga se loše ponaša. Verujemo da žele da prekinu postojeći sistem, a mi želimo da sačuvamo model nacionalnih šampionata i timova. Svako ko namerava da bojkotuje ovaj model će se suočiti sa posledicama. Ako je potrebno, dozvolićemo Komisiji i drugim telima da odluče šta je legitimno i dobro, a šta nije", ističe Bauman. On je objasnio i da je jedini način da se ode na Svetski kup jeste da se na njega plasira.

"Neće biti specijalnih pozivnica. Ali čak i SAD mora da se kvalifikuje. Samo je Kina kao domaćin već kvalifikovana", jasan je generalni sekretar FIBA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve