Nova vest
Košarka

Četvrtak, 19.10.2017.

19:10

KSS uz FIBA: Klubovi i reprezentacije paralelno

Nacionaln savezi čiji klubovi učestvuju u Evroligi, uključujući i KSS, podržalo je stavove FIBA u vezi sa paralelnim klupskim i reprezentativnim takmičenjima.

Izvor: B92

Autor:B92

KSS uz FIBA: Klubovi i reprezentacije paralelno

FIBA i EKA, organizacija koja kontroliše Evroligu i Evrokup, već mesecima vode "rat" zbog novog reprezentativnog formata po kojem će se igrati kvalifikacije za velika takmičenja, a koji predviđa takmičarske "prozore" usred sezone.

Evroliga ne želi da menja svoj raspored iako FIBA insistira da se kvalifikacije igraju tokom novembra i februara, u terminima kadasu na programu i klupski mečevi, zbog čega je neizvesno da li će igrači iz evroligaških klubova nastupiti za svoje selekcije.

Većina selektora je ovih dana u svoje sastave uključila i te igrače, od kojih su neki javno rekli da neće igrati jer imaju obaveze prema svojim klubovima koji ih plaćaju, za razliku od Saveza.

Prenosimo zvanično saopštenje koje su izdali predstavnici Saveza čiji klubovi igraju u Evroligi (Nemačka, Grčka, Izrael, Italija, Rusija, Litvanija, Srbija, Turska, Španija), a koji su imali sastanak u Francuskoj:

1. “Košarkaška porodica mora da ostane ujedinjena i da radi zajedno i solidarno na zajedničkom cilju. A, to je promocija košarke”.

2. Takmičenja klubova i reprezentacija mogu da se tokom godine održavaju paralelno, što se događalo do 2003. godine, kao i sada - u drugim sportovima.

3. Osuđujemo odluku kompanije ‘ECA’ (koja rukovodi Evroligom) da odbije pomeranje utakmica za dva dana, kao komercijalni napad na reprezentacije, koji ugrožava njihovo postojanje i ugrožava njihove šanse da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Nacionalni timovi ostaju ‘lokomotive’ svetske košarke.

4. Primili smo pisanu potvrdu ‘ECA’, upućenu Evropskoj komisiji, da klubovi sigurno ne bi bio u prekršaju ako ne bi izveli na teren igrače koji su u reprezentacijama, u skladu sa njihovom regulatornom dužnošću pod nadležnim pravilima FIBA ili košarkaških saveza. Takođe, apelujemo na ‘ECA’ da poštuje ono na šta se obavezala u novembru 2016. godine, izmenom evroligaškog kalendara, koji stvara očiglednu prepreku puštanju igrača.

5. Podsećamo klubove koji učestvuju u nacionalnim prvenstvima da imaju onoliko prava koliko i obaveza. Osuđujemo svaki direktan ili indirektan pritisak klubova ili igrača.

f6. Nastavićemo da obezbeđujemo najbolje moguće uslove za igrače reprezentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve