Nova vest
Košarka

Petak, 13.10.2017.

18:55

Ročesti promašio pobedu, Zvezda pala u Kaunasu

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na startu nove sezone u Evroligi, u dramatičnoj utakmici protiv Žalgirisa u Kaunasu – 78:76.

Izvor: B92

Autor:B92

Ročesti promašio pobedu, Zvezda pala u Kaunasu
Starsportphoto

’Crveno-beli’ su odigrali veoma hrabro protiv litvanskog šampiona, ali im je u završnici falilo malo iskustva, sreće, ali i više raspoloženih igrača.

Šut za pobedu nakon nekoliko hrabrih napada imao je Tejlor Ročesti, koji je odlučio da sam završi poslednji napad, ali nije bio precizan i Žalgiris je slavio pred više od 14.000 gledalaca.

Gotovo čitav duel protekao je u "rezultatskoj klackalici", pa ni fenomenalne partije Pera Antića i Milka Bjelice nisu bile dovoljne za trijumf "nove" Zvezde.

Utakmica u Kaunasu počela je velikom borbom na obe strane – Zvezda je igrala sjajno u odbrani, ali nije uspevala da to kruniše ispod protivničkog obruča. Povukli su dvojica najiskusnijih, Milko Bjelica i Pero Antić, dok je na drugoj strani obično poentirao Dejvis.

U prvoj četvrtini viđeno je samo 28 poena, da bi u drugoj obe ekipe bile mnogo raspoloženije u napadu. Džejms Feldin se probudio u redovima ’crveno-belih’, ali je ponovo Bjelica imao glavnu reč pod košem, dok je kod Žalgirisa nekoliko napada lepo rešio naš Vasa Micić.

Bilo je očigledno da novajlijama aktuelnog srpskog i regionalnog šampiona fali iskustva u Evroligi, ali i pored toga naš tim držao priključak.

Potpuno druga slika viđena je u nastavku – Zvezda je dodatno zategla odbranu, igrala pametno i nije trošila napade, pa i promašaji nisu bili ishitreni. Opet je odgovornost preuzeo Bjelica, a ekipa je velikom borbenošću nadoknadila greške u napadu i preokrenula.

U poslednjih 10 minuta izabranici Dušana Alimpijevića ušli su sa +4, ali je onda krenula serija rivala koju je pokrenuo Kevin Pengos. Mučio je protivničku odbranu, vezao sedam poena i domaćin je ekspresno došao do vođstva.

Nisu se davali ’crveno-beli’, smanjili su na posed minusa tri i po minuta pre kraja, ali kada god je trebalo da prelome, popuštala im je koncentracija. Ulanovas je tada uspešno završio dva uzastopna napada, Antić je sjajnom trojkom spustio na -1, kada je ponovo Pengos poentirao kada je trebalo.

Srpski tim ostao je hrabar do kraja, Bjelica je nakon sjajne akcije postigao trojku, a onda je naš tim imao sreće, pa je posle izgubljene lopte i gledanja snimka Tejlor Ročesti imao poslednji napad. Ipak, na već opisan način je promašio i Zvezda je novu sezonu u Evroligi počela porazom.

Spomenuti Bjelica i Antić su bili najbolji – Milko je postigao 18 poena i imao 2 skoka, dok je Pero dodao poen manje (3-5 za tri), uz 3 uhvaćene lopte. Ročesti je završio duel sa 10 poena i 7 asistencija, a Džejms Feldin je postigao 8.

S druge strane, najefikasniji je bio Jankunas sa 15 poena, ali je definitivno heroj trijumfa bio Pengos koji je postigao 14 poena i upisao 3 asistencije, uz važnu rolu u poslednjoj četvrtini. Njih su pratili Ulanovas sa 11 i Dejvis i Vajt sa po 10 poena.

U sledećem kolu Zvezda dočekuje Barselonu sledećeg petka, dok Žalgiris istog dana gostuje Himkiju.

I četvrtina:

1’ Duel u Kaunasu počeo je napadom domaće ekipe, Ročesti je napravio faul, a u nastavku je Lazić odigrao dobru odbranu. Usledila su dva dobra napada ‘crveno-belih’ i posle trojke Bjelice bilo je 0:5.

3’ Tupan je postigao prve poene za Žalgiris, Dejvis je smanjio na 4:5, a onda novim polaganjem preokrenuo na 6:5.

5’ Nastavio je Dejvis svoju seriju, sa linije slobodnih bacanja je povećao prednost litvanskog tima, ali je Pero Antić bio precizan van linije 6,75 i vratio egal, ali Kavaliuskas koristi lepo dodavanje Jankunasa za 10:8.

8’ Ušlo se u nešto konfuzniji period tokom kojeg su obe ekipe grešile u napadu, a nakon faula Ročestija, Vajt je pogodio iz trka. Ipak, Lazić sjajnu partiju u odbrani kruniše trojkom s boka i Zvezda vodi 12:13.

10’ Kod domaćina je ušao srpski reprezentativac Vasa Micić koji je promašio brzopletu trojku, da bi Zvezda, uprkos slabijoj organizaciji u napadu, imala sreće jer je Dejvis napravio korake. Ipak, posle promašaja Antića, Vajt je pogodio trojkom iz ćoška, pa je posle promašaja Micića ostalo 15:13 na kraju prve četvrtine.

II četvrtina:

1’ Drugi deo igre ’crveno-beli’ su otvorili fantastičnom akcijom koju je zakucavanjem krunisao Bjelica, ali je i dalje nedostajao Lesor u napadu. Milaknis je izašao iz bloka u sledećem napadu i pogodio trojku za 18:15.

2’ Feldin se probudio i pogodio tešku trojku preko ruke, ponovo vrativši egal.

4’ Amerikanac je sve više učestvovao u napadu aktuelnog regionalnog i srpskog šampiona, sada je asistirao Lesoru koji je lepo fintirao i pogodio, dok je Dejvis uzvratio zakucavanjem na drugoj strani – 20:20.

5’ Nastavljena je velika borba u Kaunasu, Alimpijevića ekipa je igrala izuzetno agresivno u odbrani, pa je stigla do +4. Ipak, serijom od pet vezanih poena Žalgiris vraća prednost na svoju stranu.

7’ U strelce se upisao i Vasilije Micić, posle čega je Žalgiris otišao na +3, ali je Stefan Janković uzvratio trojkom i izjednačio na 29:29. Zvezda je odigrala nekoliko konfuznih napada, Feldinu je ponovo pala koncentracija, a Jankunas je sa linije bacanja postavio 33:29.

8’ Feldin je opet iz veoma teške situacije pogodio trojku, ali je Janković napravio jeftin faul i omogućio Miciću dva lagana bacanja.

10’ Igra se u finišu drugog perioda ubrzala – goste je pokrenuo Milko Bjelica, dok je na drugoj strani odgovarao Jankunas koji se lepo otvarao. Pridružio mu se Ulanovas, Micić je četiri sekunde pre kraja napravio nepotreban faul i Lazić je postavio 43:40 posle 20 minuta.

III četvrtina:

1’ Kevin Pengos je treći kvartal otvorio takozvanom ’kašikom’, a onda je Žalgiris prekidao dva napada Zvezde i iznuđivao lagane faulove u reketu. Dejvis je zakucao iz odbitka za najveće vođstvo na meču – 47:40.

2’ Srpski klub nije imao mnogo raznovrsnosti u napadu, ali je Radičević trojkom smanjio vođstvo rivala. Ipak, napravio je brz faul i već je ispunjen bonus.

3’ Gde je stao u prvom, tu je Bjelica nastavio u drugom poluvremenu – pokupio je odbitak i snažno zakucao za 47:45!

5’ U igru su se vratili Ročesti i Antić, nekadašnji igrač Fenerbahčea je bio precizan iz teške situacije, a plejmejker je iskusno iznudio dva slobodna bacanja i smanjio na 51:48.

7’ Srećom po ’crveno-bele’, ni litvanski šampion nije bio previše šuterski raspoložen u ovom periodu, pa je Bjelica sa penala dodatno smanjio razliku. Za sada je postignuto samo 18 poena u trećoj deonici. Sve greške u napadu nadomestili su velikom energijom i borbenošću, koja ima je donela potpuni povratak – 51:51.

9’ Nastavili su srpski košarkaši u istom ritmu, Bjelica je doneo potpuni preokret, a Kavaliuskas uspeo da izjednači.

10’ Micić je nastavio da ispada u odbrani i pravi glupe faulove, što je Zvezda iskoristila da zadrži prednost. Dobrić je vezao četiri poena i u kontri položio za 53:57.

IV četvrtina:

1’ Nastavilo je prvak Srbije sa sjajnom odbranom, Janković je bio precizan sa poludistance, uprkos faulu Lesora pod košem. Žalgiris nije imao predstavu kako da dođe do poena, ali ih je nekako izmislio Bengos za 55:59.

2’ Radičević je isforsirao šut sa distance, Pengos je pogodio trojku i, uprkos lošoj organizaciji u napadu, domaćin se eskpresno rezultatski vratio – 58:59.

3’ Omaleni plejmejker je nastavio da se izvlači iz blokova i pogađa trojke, Žalgiris je preokrenuo i na parket je morao da se vrati Antić.

4’ Eron Vajt nije čekao, na asistenciju Pengosa iz ćoška pogađa koš i Litvanci vode 64:60.

5’ Ročesti je iz kontre prekinuo seriju rivala, ali je malo nagazio liniju i pogodio "samo" za dva. Ipak, Jankunas je bio precizan van linije 6,75, a onda sa linije slobodnih bacanja povisio na 69:62.

7’ Sada se Zvezda vratila – Antić posle tajm auta pogađa trojku i smanjuje na 70:68, ali ponovo pad koncentracije koji kažnjava Ulanovas sa dva laka koša.

8’ Borbeni Antić ne dozvoljava rivalu da pobegne – dva bacanja, pa odlična odbrana na Vajtu i Zvezda dva minuta pre kraja ima napad i -4.

10’ Očekivano, ’crveno-beli’ su išli na Bjelicu, Pengos je to pročitao i iznudio faul u napadu. Nisu realizovali napad, a Pero Antić je herojski pogodio trojku preko ruke, 75 sekundi pre kraja – 74:73. Feldin je opet ispao u odbrani, Antić nije mogao sam u napadu i 25 sekundi pre kraja Ulanovas donosi 78:73. Bjelica pogađa trojku i pojačava dramu, a posle izgubljene lopte Zvezda je imala poslednji napad. Odgovornost je preuzeo Ročesti, rešio da šutira trojku za pobedu, ali nije bio ni blizu da pogodi i Zvezda je izgubila rezultatom 78:76.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

418 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve