Nova vest
Košarka

Sreda, 11.10.2017.

19:45

Partizan nemoćan u Berlinu, -26 na premijeri EK

Košarkaši Partizana doživeli su ubedljiv poraz od Albe 111:85 u Berlinu, na premijeri Evrokupa.

Izvor: AK

Autor: AK

Partizan nemoćan u Berlinu, -26 na premijeri EK
Foto: StarSport

Crno-beli su poveli 4:3 i tu su stali. Odbrana je bila katastrofalna, a napad bezidejan i bespomoćan.

Nemci su poentirali kako su želeli, dominirali su u reketu, ubacili su 57 poena na poluvremenu, a na kraju zamalo slavili i sa 30 razlike.

Najefikasniji u Partizanu je bio Najdžel Vilijams-Gos sa 22 poena, a po 15 su dodali Patrik Miler i Vanja Marinković. Albu je predvodio Spenser Baterfild sa 24, Luk Sikma je ubacio 19, a srpski košarkaš Stefan Peno 15.

Vilijams-Gos sa dva koša najavljuje dobar meč Partizana, ali crno-beli brzo ulaze u seriju grešaka, dozvoljavaju domaćinu lagane koševe i ALBA brzo stiže do 12:4. Partizan uspeva da smanji na 14:10, nakon čega je usledila desetominutna pauza zbog problema sa semaforom, a kad su se ekipe vratile na parket, Baterfild "veže" sedam poena i donosi domaćinu prvu dvocifrenu prednost (23:12). Agresivni Miler uz podršku Marinkovića smanjuje na -6, ali ALBA dobija prvi period sa 30:21.

Nemci kontrolišu skok i agresivnom igrom u reketu nastavljaju da povećavaju razliku, predvođeni Sivom i Šnajderom sredinom drugog kvartala stižu do +20 (46:26). Krajem poluvremana Partizan uspeva da se malo razigra u napadu, Miler, Veličković i Marinković smanjuju na -13, ali u samoj završnici Sive "veže" pet poena i vraća ALBU na 57:39 na poluvremenu.

U nastavku meča ALBA je rutinski održavala stečenu prednost, crno-beli su samo na momente uspevali da vežu nekoliko uspešnih napada, ali je domaćin odmah zaustavljao nalete, pa je Partizan konstantno bio u zaostatku 15-20 poena. U samoj završnici crno-beli su se potpuno predali, a nošeni navijačima igrači Albe su to iskoristili i serijom koševa dotukli srpskog velikana za ubedljivu pobedu 111:85.

Partizan u sledećem kolu (18. oktobar) dočekuje litvanski Lijetuvos Ritas koji je na startu sezone poražen od Bilba 93:83 na svom parketu. U trećem meču Grupe C Lokomotiva Kubanj je jedva pobedila Limož 63:61 u Francuskoj.

Tok meča:

Vilijams-Gos dobro otvara meč, dva puta lako stiže do koša rivala, ali ni domaćin nije imao problema u napadu, nakon trojke Vargasa, Sikma "veže" dva koša i preokreće na 7:4. Nekoliko grešaka crno-belih nateralo je Nikolića da traži tajm-aut.

To ne rešava probleme u napadu Partizana, Andrić i Šalić prave nove greške, a Gifi i Sikma novim košem povećavaju na 12:4. Seriju domaćina konačno prekida Mrinković, a posle njega opet pogađa Vilijams-Gos i smanjuje na 14:10.

Partizan je postigao četiri koša iz igre, sva četiri iz reketa. Usledio je višeminutni prekid u Berlinu zbog problema sa semaforom. Nemci bolje kreću posle pauze, Baterfild pogađa tri napada u nizu i odvodi Albu na 21:12.

Tu nije bio kraj agoniji crno-belih, nastavljaju da se muče u napadu, a u odbrani da prave greške. Nova u nizu donela je tri slobodna bacanja domaćinu od kojih dva koristi Snajder i povećava na 23:12.

Miler i Marinković posle dugo vremena donose Partizanu dva uspešna napada, ali Šalić pravi još dva faula koja omogućavaju Albi da sa "penala" održava prednost (27:17).

Agresivni Miler podiže nivo igre Parizana i crno-beli smanjuju na šest poena zaostatka, ali nove greške s obe strane parketa to "poništavaju", pa ALBA povećava razliku na 30:21 na kraju prvog perioda.

Ofanzivni skok i spoljni šut donose Albi +14 na startu drugog peroda, Miler na trenutak prekida seriju domaćina, ali su crno-beli bili nemoćni i u napadu i u odbrani, pa je domaćin serijom 9:2 stigao do ogromnih 39:23.

Peno je diktirao igru Albe koja je forsirala igru u reketu, što joj je donosilo poene, dok je s druge strane Partizan poentirao tek na mahove, pa je prve poene tek u šestom minutu postigao kapiten Veličković.

Trudili su se crno-beli koliko su mogli da pariraju u Berlinu, ali nisu imali snage da se nose sa Albom, koja sredinom drugog kvartala stiže do +20 (46:26).

Partizan je uspeo potom malo da ubrza igru i preko Milera poentira nekoliko puta, a potom je Veličković pogodio trojku za -13. Lepo polaže i Marinković, ali Siva mini rolom u finišu odbija nalet crno-belih i donosi Albi 57:39 na poluvremenu.

Uz dosta oscilacija i na startu drugog poluvremena, Partizan ipak uspeva da "veže" nekoliko dobrih napada, poentiraju Vilijams-Gos, Šalić i Andrić, ali nije značajno smanjio zaostatak (59:45).

Imao je Partizan šansu da značajno smanji deficit, ALBA je dosta grešila u napadu, ali Andrić i Marinković ne pogađaju trojke, što ubrzo kažnjavaju Peno i Gifaj za novu maksimalnu prednost (67:46), sredinom trećeg perioda.

Posle tajm-auta Nikolića crno-beli vežu pet poena preko Gavrilovića i Milera, koji pogađa dodatno slobodno nakon polaganja iz kontranapada, pa smanjuje na 67:51.

Usledilo je nekoliko "divljih" minuta, serija grešaka i promašaja sa sve tri strane, uključujući i sudije, Partizan je ne kažnjava opušteniji pristuprivala, pa se ALBA vraća +10 (74:55).

Sudije su nekim čudnim odlukama nastavile da "seckaju" igru, ekipe nisu imali priliku da se razigraju, a to je odgovarolo Nemcima koji održavaju veliku prednost 76:58 pred poslednji period.

Marinković otvara poslednji kvartal novim košem, ali Peno uzvraća odmah s druge strane. Potom je usledila nova serija grešaka i promašaja s obe strane, što iz reketa, što za tri poena, ali Marinković uspeva da "navuče" nova tri poena i smanji na 78:63.

Posle nekoliko loših napadačkih minuta, ALBA se opet budi, te trojkom Sikme i zakucavanjem Kliforda opet sprečava crno-bele da konačno spusti zaostatak ispod 15 poena (88:70).

Nemci nisu popuštali, čim bi pojačali gas maltretirali bi odbranu Partizana i lako poentirali, pa Gifaj na četiri minuta pre kraja vraća Albu na +20 (93:73).

Nošeni raspoloženom publikom igrači Albe su nastavili u istom ritmu do kraja meča, još su se i raspucali, bili i blizu 30 razlike, a na kraju su slavili 111:85.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

280 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve