Nova vest
Košarka

Petak, 18.08.2017.

20:30

Srbija se kockala, ali ipak pobedila Poljsku

Reprezentacija Srbije pobedila je Poljsku sa 85:78 na pripremnom turniru "Superkup" koji se igra u Hamburgu.

Izvor: PT

Autor: PT

Srbija se kockala, ali ipak pobedila Poljsku
StarSport

Izabranici Aleksandra Đorđevića savladali su Poljake teže nego što je bilo ko očekivao, pošto se čini da su naši košarkaši olako pristupili utkamici.

"Orlovi" su ceo meč bili u prednosti, ali su uvek dali nadu rivalu da se vrati. U završnici preko Ponitke protivnik je uspeo da smanji samo na -1, 79:78.

Ipak, koševima Štimca i Bogdanovića Srbija je slomila Poljsku i tako došla do pobede na startu turnira u Hamburgu.

Prvu utakmicu na turniru odigrali su Nemačka i Rusija koji je selekcija domaćina dobila sa 79:76.

U sastavu Srbije ponovo nije bilo Miloša Teodosića, dok su standardno odsustvovali zbog povreda Nemanja Nedović i Marko Simonović.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Vladimir Lučić sa 22 poena, dok su ga pratili Boban Marjanović sa 12 i Ognjen Kuzmić sa 10 poena.

Kod gostiju, bolji od ostalih bio je Mateuž Ponitka sa 22 poena, a jedino su ga ispratili Ej Džej Sloter sa 11 i Pržemek Karnovski sa 10 poena.

Od starta meča videlo se da će Poljaci biti tvrd orah. To su najavili pre svega koševima van linije 6.75, pošto su pogodili pet od prvih šest pokušaja 9:15. Međutim, do kraja četvrtine, serijom 10:0 Srbija se vratila i četvrtinu završila sa prednošću od 25:19.

Druga deonica bila je "rolerkoster", kao i ceo tok meča u nastavku. "Orlovi" su preko visokih igrača dominirila, dok je Poljska uvek uspevala da se vrati i nekako održi korak za aktuelnim vicešampionom sveta.

Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 43:37.

Činilo se da će u trećoj četvrtini Srbija slomiti otpor rivala, jer je razlika ponovo išla na +10, ali Ponitka i drugovi se nisu predavali.

Vladimir Lučić igrao je neverovatno u četvrtoj deonici i svojim poenima iz tranzicije je vukao Srbiju. Posle njegove trojke naši su poveli sa 77:64, ali je onda usledio ogroman pad u igri.

Poljska se pribrižila na samo -1, međutim to je sve bilo od njih. Koševima Štimca i Bogdanovića Srbija je dobila ovu utkamicu, teže nego što je bilo ko očekivao – 85:78.

IV četvrtina

40' U poslednjem minutu nije viđena drama kao što je mogla da bude. Štimac je poentirao sa linije za slobodna bacanja, dok je Bogdanović položio loptu u koš pa je tako Srbija rešila utakmicu. Na kraju, 85:78 za naš tim.

39' Najbolji igrač Poljske Mateuž Ponitka pogađa uz faul i prednost Srbije je sada samo +1, 79:78. Biće drame u Hamburgu, Srbija je ispustila +13...

38' Srbija ponovo olako shvata završnicu četvrtine. Dosuđena je namerna lična Kaliniću, što je Poljska iskoristila da smanji na 79:73.

37' Prve poene na meču za našeg rivala postiže Gielo i prednost Srbije sada iznosi 79:67. U narednom napadu Sloter pogađa za tri, pa je sada prednost Srbije ponovo jednocifrena.

35' Ponovo, fenomenalni Vladimir Lučić. Igrač Bajerna postiže dvadeseti poen i "Orlovi" vode 77:64 u Hamburgu.

34' Poslednja četvrtina potpuno pripada Lučiću, kojeg u tri pasusa spominje tri puta, jer samo on postiže poene. "Luča" sa slobodnih bacanja donosi Srbiji +11, dok košem Marjanović razlika je ponovo velika, 74:61.

33' Lučić nastavlja sa odličnom partijom i iz kontre ponovo postiže poene, ovo je njegov 15. Prednost Srbije iznosi +9, 70:61.

31' Vladimir Lučić postiže poena za 66:58, međutim na drugoj strani je usledio odgovor Poljaka preko Adama Vačinskog koji postiže trojku za 66:61.

III četvrtina

30' Do kraja četvrtine viđen je ponovni pad u igri naše selekcije, pa se tako pred poslednjih deset minuta ulazi sa rezultatom 64:58 za Srbiju.

27' Adam Vačinski postiže prve poene na meču. Igrač Unikahe pogađa trojku uz faul i smanjuje na 59:51.

26' Damijen Kulig pogađa trojku za 57:47, ali Srbija u sledećem napadu uzvraća preko Kalinića koji pogađa oba slobodna bacanja, 59:47.

25' Poigravanje "Orlova" u napadu. Jović pâsom iza leđa pronalazi Kalinića koji zakucava loptu za 57:44.

24' Nesportski faul suđen je nad Ognjenom Kuzmićem, koji pogađa oba slobodna bacanja, za ponovno dvocifreno vođstvo, 52:42. Potom pogađa i Štimac za +12, 54:42.

23' Usledili su dobri napadi Poljske koja smanjuje prednost na -6, ali Kuzmić odlično prati loptu i iz odbojke poentira za 50:42.

21' Srbija odlično otvara drugo poluvreme pošto Stefan Jović pogađa za tri poena. U naredno napadu Ponitke lepo rešava situaciju, a potom Kuzmić postiže poen za 48:39.

II četvrtina

20' U poslednjem minutu došlo je do pada koncentracije u našem sastavu. Poljska je to iskoristila i preko mladog Pržemeka Karnovskog smanjuje na -6 pred odmor, 43:37.

19' Posle druge dvojke Gruseckog, usledio je novi koš Lučića koji je naš najefikasniji igrač sa 11 postignutih poena, 43:31.

18' Sjajna igra Srbije u odbrani koja se odmah odrazila na napad. Micić je ukrao loptu, a potom atraktivno iza leđa dodao Lučiću koji znažno zakucava za 41:29.

17' Na terenu je ponovo Bogdan Bogdanović, koji koristi svoje napadačke sposobnosti. Fauliran je priliko prodora, a potom je začuđujuće promašio oba slobodna bacanja.

16' Posle tajm-auta selektora Poljske, usledila bolja igra našeg rivala koja pravi mini seriju i smanjuje na -8, 35:27. Usledila je reakcija Aleksandra Đorđevića, posle čega Lučić pogađa za dva i vraća +10 našoj selekciji.

14' Prva dvocoifrena prednost za "Orlove". Marko Gudurić pogađa za tri poena i prednost sada iznosi +10, 33:23.

13' Igra se dosta na Bobija, nad kojem je i načinjen nesportski faul, posle kojeg je igrač Detroita pogodio jedno od dva bacanja. Posle izvođenja lopte sa strane, lopta se opet spustila na našeg centra, koji pogađa za 30:21.

12' Prvi minut prošao je bez poena na obe strane. U nastavku Mateuž Ponitka pogađa posle ofanzivnog skokova, ali na drugoj strani uzvraća Marjanović za 27:21.

I četvrtina

10' U listu strelaca upisao se i Boban Marjanović koji ponovo vraća prednost "Orlova" na +4, 23:19. Konačan rezultat prve četvrtine postavio je Bogdan Bogdanović, pa tako Srbija vodi 25:19 posle deset minuta igre.

8' Posle poena Nikole Kalinića Srbija je došla do prvog vođstva na utakmici 17:15. U naredno napadu Poljska je promašila, da bi potom Štimac pogodio za 19:15, za seriju 10:0 naše reprezentacije.

6' Rival "Orlova brzo je ispunio bonus, što naša selekcija maksimalno koristi. Mačvan je poentirao sa linije za slobodna bacanja i izjednačio na 15:15.

5' Poljska je ušla veoma dobro u utakmicu i do sada su pogodili čak pet trojki iz šest pokušaja. Ipak, na drugoj strani je odgovorio Milan Mačvan, koji košem uz faul smanjuje na 15:12.

4' Srbija maksimalno eksploatiše Ognjena Kuzmića koji je dominantan pod obručima. Posle pogođenog jedno slobodnog bacanja, rezultat je 9:7 za Poljsku.

2' Prvo vođstvo za Poljsku, posle dve uzastopne trojke, prvo Ponitke, a potom i Kuliga 6:3.

1' Prvi napad pripao je našoj reprezentaciji, ali je Ognjen Kuzmić promašio iz koraka unazad. U sledećem napadu usledio je promašaj i Poljske, a onda na drugoj strani centar naše reprezentacije postiže poen uz faul, 3:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d