Nova vest
Košarka

Subota, 12.08.2017.

20:43

"Orlovi" odbranom i trojkama rasturili Grčku

Srbija je u svom prvom meču turnira "Trofej Beograda" razbila Grčku u svakom segmentu igre i pobedila sa 93:61 (23:15, 22:7, 21:14, 27:25).

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

StarSport

Grci su bili oslabljeni neigranjem braće Janisa i Tanasisa Adetokumba, a ostatak grčke ekipe je bio potpuno nemoćan od starta meča sa Srbijom.

Najefikasniji su kod pobednika bili Bogdan Bogdanović sa 14, Vladimir Lučić sa 13 i Boban Marjanović sa 11 poena. Kod Grka je najbolji bio Burusis sa 13 poena.

U igri Srbije posebno treba istaći šut za tri poena – 10 od 13 pogođenih šuteva spolja pokazuju koliko su Srbi imali dobro šutersko veče.

Krilo Milvoki Baksa Janis Adetokumbo je u utakmici protiv Crne Gore u petak sa 20 poena, devet poena i tri asistencije pokazalo deo onoga šta može i bilo je jasno koliko fali svojoj selekciji.

Na drugoj strani nisu igrali Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Marko Simonović i Miroslav Raduljica, ali se ispostavilo da je i Srbija u oslabljenom sastavu bila preveliki zalogaj za Grčku.

Izabranici Aleksandra Đorđevića su već na startu pokazali žestoku individualnu i timsku odbranu pa je kroz izgubljene lopte već od starta utakmice počela da se stvara prednost.

Prvu dvocifrenu prednost 'Orlovi' su ostvarili na početku druge četvrtine (26:15) da bi furioznom igrom u uvodnim minutima druge deonice došli do 34:15 posle samo tri i po minuta igre.

Boban Marjanović je pod košem bio nerešiva enigma za Janisa Burusisa, Bogdanović je spolja trojke gađao bez greške, a Srbija je sve vreme imala visok procenat šuta iz igre koji je išao do skoro 70 procenata!

Posebno je podređena Grčka bila u drugoj četvrtini u kojoj su postigli svega sedam poena, a na prve poene iz igre su čekali gotovo sedam minuta.

Grci u nastavku pronalaze kakav takav napadački ritam, ali dobre rotacije "Orlova" u odbrani i izvanredno zatvaranje reketa ostavljali su Grcima ili slobodna bacanja ili šuteve za tri poena koje uglavnom nisu pogađali.

U strelce se upisalo svih 13 igrača Srbije koji su se našli na parketu, a Grčka je rezultatski bila egal samo u poslednjoj deonici kada su "Orlovi" u napadu malo popustili, mada su tada imali i najveću prednost od čak 38 poena razlike.

Odbrana je sve vreme bila na vrhunskom nivou, pa je Srbija upisala ubedljivu pobedu pred poslednji meč na "Trofeju Beograda". Srbija poslednji meč igra protiv Crne Gore u nedelju od 21 čas.

IV četvrtina

10' Poslednji koš na meču pogađa Papapetru i Srbija pobeđuje sa 93:61.

9'
Bogdanović daje novu trojku za 93:55 i upsuje svoj 14. poen. Posle trojke Mancarisa, upisuje i prvi promašaj van linije trojke i ima 4/5.

8' Grci pogađaju trojku preko Dimitrisa Agravanisa i smanjuju, a jednim pogođenim bacanjem Printezisa kompletiraju mini-seriju 4:0 za 87:54 posle izgubljene lopte Marjanovića.

7' Leđni blok i odličan prodor za 2+1 Vladimira Lučića! Lučić od početka meča igra sa mnogo energije i efektno rešava u napadu. Ima 12 poena, a Srbija prednost 87:50.

6'
Gudurić odlično prolazi kroz reket i polaže uz faul pa povećava prednost Srbije na 82:46, ali vrlo brzo uzvraća Printezis koji je iskoristio jedno loše preuzimanje Gudurića da poentira na obruču za 82:48.

5'
Grci prinuđeni da šutiraju trojke koje niko ne pogađa sve do polovine poslednje deonice kada pogađa Papas za 79:46.

4'
Kombinacija Gudurića i Štimca u reketu donosi Srbiji 77:43.

3'
Po trojku razmenjuju Gudurić i Mancaris, pa Srbija posle Mancarisove trojke i Micićevog pasa bačenog "u bunar" vodi sa 75:43.

2'
Papapetru igra leđima protiv Štimca i iznuđuje faul, pogađa oba bacanja, ali iz jako teške pozicije pogađa Micić trojku, a Srbija nastavlja da rešeta sa spoljnih pozicija.

1' Papajanis pogađa sa poludistance i otvara poslednju četvrtinu, ali Mačvan već u sledećem napadu daje trojku posle dobrog prodora Micića kroz sredinu za 69:38.

III četvrtina

10' Srbija igera pametno, Grčka promašuje trojke 'na tone'. Pritisak na Papajanisu, izgubljena lopta Grčke, kontra, a onda kada je Mačvan video da ne može do koša, sporiji napad i spuštanje za Štimca. Centar Srbije promašuje zicer, ali Srbija pokazuje strpljivu igru i samo povećava prednost pred poslednju četvrtinu.

9' Kada Boban Marjanović dobije loptu u blizini koša, Burusis do sada ne može ništa. Ili koš, ili slobodna bacanja za srpskog reprezentativca. Marjanović pogađa dva bacanja posle faula i upisuje deseti poen, a Srbiji donosi +30! 66:36.

8'
Pokušala je Srbija posle promašaja Papasa cik-cak napadom preko celog terena da kombinuje, posle dodavanja Kalinića se činilo kao da je Mitoglu zakačio loptu, ali su arbitri pokazali da lopta pripada Grčkoj. Burusis je ostao sam na trojci u narednom napadu, promašio, a lopta je posle mrtve lopte pod košem pripala Srbiji.

7' Kostas Slukas pogađa dva slobodna bacanja, posle čega su Grci pokušali da presingom po celom terenu iznenade Srbiju i onemoguće Micića da prenese loptu. Umesto toga, 'Orlovi' pronalaze prostor pa Mačvan ispod koša lagano polaže za 63:36. Bogdanović je došao do svoje osme asistencije pre nego se preselio na klupu.

6' Bogdanović 11. poenom nastavlja mini seriju Srbije i ponovo povećava prednost srpske selekcije na 27 poena, 61:34.

5'
U igru su ušli Marjanović i Birčević. Birčević pogađa sa poludistance, a onda i dobro asistira Kaliniću koji sa tri metra šutira i biva izblokiran, ali dok je lopta bila u silaznoj putanji. Marjanović nastavlja da na isteku petog minuta 'teroriše' Burusisa i posle dodavanja Kalinića ubacuje deseti poen za 59:34.

4' Grci su ušli u napadački ritam, Papnikolau je pogodio trojku za 53:32.

3'
Na parket se u trećoj četvrtini vratio Ognjen Kuzmić i pored njega Burusis daje svoj deseti poen, a u narednom napadu i 13. jer postiže trojku za 52:27.

2' Bogdanović ponovo cepa mrežicu novom trojkom! Bogdanovom četvrton trojkom 'Orlovi' probijaju 50 poena dva minuta od početka drugog poluvremena.

1' Lučić desetim poenom otvara treću četvrtinu i povećava na +25, 47:22. U međuvremenu promašuju Kalates i Papas sa trojke.

II četvrtina

10' Nešto ležernija igra u napadu 'Orlova' dala je priliku Grcima da malo smanje prednost preko Papasa, ali Srbija ima fantastičan protok lopte i na poluvremenu vodi 45:22.

9' Printezis pogađa tek četvrti poen za Grčku iz igre u drugoj četvrtini, posle protrčavanja pored Bobana Marjanovića. Dobio je i faul, ali nije pogodio dodatno slobodno bacanje, 45:21.

8' Odlična blokada Marjanovića na Burusisu, a onda atraktivna Jovićeva asistencija iza leđa i Lučiću nije bilo teško da položi za 45:19. Burusis i Printezis ne pogađaju izbliza jer Srbija odlično zatvara reket.

7' Šest minuta i 13 sekundi je bilo potrebno Grcima da upišu prve poene iz igre u drugoj četvrtini. Papas je prošao po desnoj strani, pustio flouter pogodio šut o tablu i dodatno bacanje za 43:19.

6'
Trojka Micića za 43:16! Srbija nepogrešiva iza linije 6.75, pet od pet.

5' Vrhunsku igru Srbije na oba kraja parketa zakucavanjem kruniše Lučić posle odlične odbrane Micića za 38:15. Grci prvi poen postižu iz slobodnih bacanja posle više od četiri minuta igre u drugoj četvrtini 38:16.

4' Grci nikako da pronađu rešenje za odbranu "Orlova". Posle 'fler' bloka za raspoloženog Bogdanovića, bek Kingsa uručuje loptu Štimcu koji pravi korake ali u sledećem napadu pogađa za 36:15.

3' Prvu četvrtinu obeležio je fantastičan šut Srbije iz svih pozicija i pogođene dve trećine šuteva, a sada šou preuzima Bogdan Bogdanović koji dvema trojkama donosi čak 19 poena prednosti Srbiji 34:15 za manje od tri i po minuta igre u drugoj deonici.

2' Prva dvocifrena prednost za Srbiju posle trojke Mačvana 26:15. Gudurić povećava na 28:15 pogotkom sa poludistance.

1' Lep prodor i asistenciju Stefana Jovića ne koristi Vladimir Štimac koji je na startu drug četvrtine ušao umesto Bobana Marjanovića. Na drugoj strani promašuje Papajanis.

I četvrtina

10' Boban Marjanović se odlično snalazi i upisuje i šesti poen, ali atraktivan pokušaj dodavanja Vase Micića ne uspeva, a Burusis u kontri poentira. Srbija u poslednjih pola minuta ima šest poena prednosti 21:15, da bi četvrtinu dobrim prodorom zatvorio Stefan Jović za 23:15.

8'
Vasilije Micić se ne snalazi najbolje na terenu. Dva promašena slobodna bacanja, pa potom i isforsiran flouter sa poludistance vode do faula u napadu Bobana Marjanovića u borbi za skok.

7' Lopte se uglavnom spuštaju na Bobana Marjanovića kome Burusis izbija loptu u aut, da bi Kalinić lepim flouterom u stilu Huana Karlosa Navara vratio sedam poena prednosti Srbiji 15:8.

6'
Posle svega nekoliko sekundi u igri Boban Marjanović dobija pas i kreće na zakucavanje, dobija faul i pogađa dva slobodna bacanja za 11:6. Već u sledećem napadu Marjanović posle dodavanja Bogdanovića okreće u reketu Burusisa i daje prvi koš iz igre za 13:6 uz svoj prvi koš iz igre. Napadu Srbije je prethodio odličan zonski presing Srbije na Papasu koji je izgubio loptu. Na isteku šestog minuta Burusis pogađa fejdavej za 13:8.

4' Srbija posle promašenog zicera Burusisa i šuta sa poludistance Kalatesa, vodi sa 6:4 da bi u sledećem napadu Jović trojkom iz ugla kaznio dva promašaja Grka za 9:4.

3' Prve poene za Srbiju ubacuje Kuzmić posle dobre kombinacije Birčevića i Kuzmića. Grci igraju uglavnom preko Burusisa na početku meča, ali dobra odbrana srpskih centara mu ne da mnogo prostora.

1' Odlična odbrana Orlova u prvom napadu na meču, isforsiran je šut Grka spolja i promašaj uz zvuk sirene za kraj napada. Naši košarkaši ne koriste sledeći napad pa Grci poentiraju prvi na melu preko Burusisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d