Nova vest
Košarka

Utorak, 25.07.2017.

09:16

"Teodosić manje trenirao jer je dobar sa trenerom"

Doskorašnji bek CSKA Aron Džekson (31) istakao je da je mnogo lakše igrati u NBA ligi nego u Evroligi.

Izvor: AK

Autor: AK

Foto: StarSport

Džekson posle osam godina u Evropi i brojnih titula, među kojima i trofej Evrolige sa "Armejcima" 2016, odlazi u Kinu.

Amerikanac je pet godina igrao za CSKA, a prethodno za Bilbao, Virtus Bolonju i Antaliju u Evropi, koju je odlučio da napusti uprkos ponudama drugih evroligaša.

"NBA je mnogo lakša od Evrope. Posebno od Evrolige. Igrao sam sa mnogo NBA igrača u CSKA, Nenadom Krstićem, Andrejom Kirilenkom, Sašom Kaunom, Viktorom Hrjapom. Samo pogledajte NBA igrače i kako tretiraju njihova tela, uvek je igrač na prvom mestu. U Evropi, igrali smo u Kazanju u Rusiji, a onda putovali avionom u Madrid. To nije ni naš avion. Onda imaš trening ujutru, pa gledaš snimke, i opet tako uveče. To je previše zahrtevno za telo. U NBA se ne trenira toliko. Oni vode računa o telo i oporavku, što nedostaje Evropi", rekao je Džekson, koji nikad nije igrao u NBA.

Iskusni bek je potom detaljno opisao vikend program iz prošle sezone kada je uveden novi sistem u Evroligi sa mnogo više utakmica.

"Ponedeljak je slobodan dan. U utorak su dva treninga. Tranira se i u sredu i u četvrtak. Igrač Evroligu u petak. Svaka utakmica je kao finale zbog što bolje pozicije na tabeli. Znači igraš maksimalno jako u petak. U subotu putuješ gde god se već ide na utakmicu domaće lige za nedelju. U nedelju ujutru imaš šuterski trening koji je poput treninga jer se gledaju snimci i prolaze taktike. Imaš verovatno tri slobodna dana mesečno, a ostalo su treninzi i utakmice. To je noćna mora", istakao je Amerikanac.

Džekson je otkrio i da je Miloš Teodosić bio poštećen takvog ritma zbog dobroh odnosa sa trenerom Dimitrisom Itudisom.

"Miloš zbog odnosa sa trenerom nije toliko morao da trenira. Ali momci kao što je Nando de Kolo koji je igrao 30 minuta po utakmici? On je trenirao svakog dana. Mogli ste da vidite kako mu je telo puno modrica. Siguran sam da je imao opciju da ode u NBA da bi uradio to. Ali je zaglavio zbog ugovora. Treninzi su vrlo takmičarski. Imate sve te jugoslovenske trenere koji su učili od srpskih trenera. A oni imaju akcije jedan na jedan. Kao u srednjoj školi ili koledžu. Tako opisujem Evropu", dodao je Džekson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve