Nova vest
Košarka

Četvrtak, 22.06.2017.

21:57

Dušan Ivković još samo jednom kraj aut linije

Legendarni srpski trener Dušan Duda Ivković oprostiće se od košarke na humanitarnom meču u Atini 20. septembra.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Dušan Ivković još samo jednom kraj aut linije
Getty images

Utakmicu u dovrani Mira i prijateljstva u njegovu čast će organizovati Olimpijakos, a igraće "Dušanove zvezde" protiv "Trilosa".

Biće to savršen omaž karijeri dugoj 40 godina i velikom treneru koji je naš tim dvaput vodio na Mont Everest evropske košarke.

Ivković je klubu iz Pireja doneo dve titule prvaka Evrope 1997. i 2012. godine. Svetski i evropski prvak i olimpijski vicešampion sa Jugoslavijom je najveće klupske uspehe ostvario sa crveno-belima koji se na ovaj način odužuju trofejnom treneru.

"Tokom svoje briljantne karijere Ivković je trenirao i uzdigao mnoge međunarodne zvezde poput Spanulisa, Teodosića, Bogdanovića, Hajnsa, Antića, Printezisa, Monje, Hrijape... kao i veterane i legende ove igre kao što su Kićanović, Dalipagić, Galis, Fasulas, Hristodulu, Rivers, Paspalj, Divac, Rađa, Kukoč, Petrović... Većina njih će biti na terenu ili pored njega te sjajne košarkaške večeri u čast njihovog velikog učitelja", navodi se u saopštenju Olimpijakosa.

Košarke će se u Dvorani mira prijateljstva 20. septembra igrati i kapiten Olimpijakosa Vasilis Spanulis. "Oduševljen sam i počastvovan što me je trener izabrao koa ambasadora na njegovoj poslednjoj utakmici, ali sam i zahvalan za sve što sam od njega naučio kao igrač i kao osoba", kaže "Bili".

Duda Ivković kaže da mu je Grčka kao drugi dom, ali i da je Olimpijakos definitivno njegov tim, dok se svakom navijaču ponaosob zahvalio na podršci, a klubu na organizaciji utakmice.

Ivković je u košarkašku penziju otišao 1. jula 2016. godine u 72. godini života, a poslednji tim koji je vodio bio je turski Anadolu Efes. Prilikom povlačenja rekao je da je košarka bila ceo njegov život i da sada nastavlja samo da drugačije živi sa njom.

"Košarci ne želim, ne mogu i nikada neću reći zbogom. Sada će se samo promeniti način na koji ću živeti sa njom. Zvanični oproštaj od trenerskog posla planiram na velikoj humanitarnoj utakmici, koja će biti organizovana sledećeg leta uz okupljanje mnogobrojnih trenera i igrača, sa kojima sam sarađivao tokom svoje karijere".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve